To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Owady - Obserwacje

Hors - 2008-08-11, 12:09

Beatko, a może Twoja oczennica to strzępotek ruczajnik ? :wink:
Beata - 2008-08-11, 18:55

Hors napisał/a:
a może Twoja oczennica to strzępotek ruczajnik ?

faktycznie :shock: :oops:

można prosić Modów o poprawienie podpisu zdjęcia :?: :!: plis :!:

a dzisiaj rozdeptana Niedźwiedziówka gosposia

sądząc po obecności jajeczek, samiczka :roll:

szkoda :sad:

Beata - 2008-08-17, 21:01

dziś jakoś ptaki nie dopisały , ale za to owady :D lasy w okolicach Kłodawy , w okolicach Gorzowa Wlkp.

przestrojnik wielki , w typowym dla siebie miejscu, brzeg lasu/łąki

po czym bardzo fajna niespodzianka ;) Tygrzyk paskowany Argiope bruennichi

najpierw norka, w której rozsnuł pajęczynę

w trakcie posiłku...

żuk (fioletowy) - to jaki ???

żuk leśny (?)

Wujek Kryzys - 2008-08-17, 21:44

A jaka pogoda tam ładna! U mnie wszystko siedzi nieruchomo i na słoneczko czeka... Ten pierwszy zuczek (gładki) to "żuk wiosenny", a przynajmniej ja znam go pod taka nazwą. Łaciny niestety nie pamietam :???:
irbis - 2008-08-20, 21:24

Pokażę Wam co parę dni temu zrobiło na mnie wrażenie , chrząszcz na pół dłoni :shock: to jest coś!!!; po konsultacji z sympatycznym Wujkiem(do dziś nie wiem dlaczego ,,Kryzysem,, :roll: ) wiem, że w kotłowni znalazłam pachnicę dębową :grin:
Anonymous - 2008-08-21, 01:16
Temat postu: a to moja tegoroczna Pachnica spotkana w Warszawie.
a dokładniej :
Pachnica dębowa Osmoderma eremita

Wujek Kryzys - 2008-08-22, 20:13

irbis napisał/a:
po konsultacji z sympatycznym Wujkiem(do dziś nie wiem dlaczego ,,Kryzysem,, )

To proste:
Był kiedyś taki zaspół w Warszawie ery narodzin punka "Kryzys Romansu", który potem zmienił nazwę na "Kryzys", a potem na "Brygada Kryzys" (albo odwrotnie). Ja ich słuchałem od poczatku, zwłaszcza, że miałem narzeczoną z tej samej szkoły do której sam Brylewski chadzał (nie chodził, no bo nie skończył). No i tak sobie na fartuchu na 1szym roku studiów napisałem i tak ktoś krzyknął (hej, kryzys!), a ja się odwróciłem. I tak zostało...

irbis - 2008-08-22, 20:51

No proszę, punkowy kryzys :roll: , w życiu nie wpadłabym na ten trop...Mnie tam ,,kryzys,, z depresją się kojarzy-ot takie moje zboczenie zawodowe :wink:
Ania B. - 2008-08-25, 22:07

Owady cały czas dopisują ...
Czarnów k/ Kuligowa

Wujek Kryzys - 2008-08-26, 22:23

Ten ostatni to faktycznie mrówkolew. A i inne prawdziwie oznaczone. Nic dodać, nic ująć
Ania B. - 2008-08-27, 09:04

Wujek Kryzys napisał/a:
Ten ostatni to faktycznie mrówkolew.

dzięki, teraz mam 100 % :grin:

Beata - 2008-08-27, 10:05

Ania B., ale piękne owady masz :) pozazdrościć !!! fruczak super !!! zastanawiam się właśnie nad kwiatami w ogrodzie w przyszłym roku :roll: trzeba dać szansę ;)
hm, w ogrodzie specjalnie zostawiłam pokrzywy, ale moje pawie oczka jakoś nimi pogardziły :roll:

Ania B. - 2008-08-27, 10:55

Beata dziękuję

pokrzywy niestety nie z mojej działki - sama się zastanawiałam czy by gdzieś nie wygospodarować miejsca dla nich, bo podobno i ptakom mogłyby się spodobać

jeżeli chcesz mieć "własnego" fruczaka to przede wszystkim floksy musisz mieć w ogrodzie - ja mam tylko dwa a od 4-5 lat co roku jak tylko rozkwitną kwiaty , w każde popołudnie zalatuje fruczak, czasami nawet 2-3 razy

poza tym polecam jeszcze maki ogrodowe, takie duże - jak tylko przekwitną i zaschna makówki to z kolei ważki uwielbiaja na nich siadać, szczególnie szablaki krwiste

mam też zwyczajne aksamitki, do których chetnie przylatuja wszelkiego rodzaju trzmiele i motyle (perłowce, pawiki, 2x widziałam pazia, 1x żałobnika)

nie można też zapomnieć o różach - w tym roku z wielkim zapałem kruszczyce wyżerały płatki kwiatów od srodka

najciekawiej to bywa wieczorami, jak jest światło zapalone na domku-takie zewnętrzne - zlatuja się wtedy złotooki, mrówkolwy, piórolotki, jętki, ostatnio była też niedźwiedziówka gosposia, oczywiście chrabąszcze majowe, czasem jakiś wałkarz lipczyk się pokarze i całe masy różnych innych nocnych motyli

Anonymous - 2008-09-02, 01:41

Ania B. napisał/a:

tygrzyka nie może zabraknąć, w zasadzie na wszystkich ubiegłorocznych stanowiskach sa obecne

bardzo ładny pajączek
Pzdr.

IJin - 2008-09-28, 14:09

28.09.2008
Dzisiaj mialem przyjemnosc ogladac gasienice Szczotecznicy szarawki Calliteara pudibunda, pofotografowalem troche i wypuscilem malizne na wolnosc. Jak bede mial chwile to zamieszcze zdjecia :)