Błotniak łąkowy - obrączkowanie błotniaków łąkowych
Dominik - 2006-07-10, 12:18
| mender napisał/a: | Piękna! Nie spodziewałem się, że może byc AŻ TAK piękna Najbardziej podoba mi sie portret |
Uwazaj bo sie jeszcze zakochasz i zdjecie z portretem bedziesz nosil w portfelu
P.S Dzisiaj znalazlem kolejne gniazdo (czwarte). Tym razem w pszenzycie. Sa dwa jaja i dwa swieżo wyklute pisklaki!. To oznacza ze trzeba bedzie gniazo otoczyc opieka, poniewaz mlode nie wyleca przed zniwami. Samica nie opuscza jeszcze gniazda, tylko podczas transferu pokarmu. Samiec przylatuje z ofiara raz na 2 godziny. W teren jezdze wczesnie rano (od 6) lub wieczorem (od 17). Nie ma wtedy upałow. Polecam ta metode
lanius - 2006-07-10, 17:30
Hej błotniakolodzy!
Ja z Michałem byliśmy dziś w terenie już od 5 rano . Efekt - znalezione 2 gniazda (jedno w pszenicy, a drugie w rzepaku). W pierwszym gnieździe 4 pisklaki (ich tatuś na fotkach na forum, samica drugoroczna niestety nie złapana). W drugim 3 maluchy (fotki mamusi na forum). I to byłoby chyba na tyle w tym roku. Po pozostałych dwóch parach ani śladu. Strata jak nic! Nawet dorosłe nie latają Poniżej fotki zaobrączkowanych pisklaków (zdjęcia autorstwa Michała W.).
Pozdrawiamy i czekamy na info co u Was....
Dominik - 2006-07-10, 21:12
Hej
Czy mlodziaki nie były troche za mlode na obraczkowanie? Nie spadna im obraczki? Ja zawsze obraczkuje jak sa starsze. W takim wieku nie mozna oznaczyc płci. Trzeba bedzie zrobic druga kontrole za jakis czas (np tydzien)
Z fotek widac, ze piskalki sa jeszcze mlode i nie ma szans zeby wylecialy przed zniwami. Zniwa zaczna sie u mnie gdzies za 2 tygodnie, u was pewnie jeszcze szybciej. Trzeba koniecznie pogadac z wlascicielami pol!. Oznaczyc palikami lan wokol gniazda (10x10 m), ktory trzeba zostawic i umowic sie na dzien koszenie. Dobrze byloby gniazdo dodatkowo otoczyc siatka. Tak zeby zaden lis lub pies nie zniszczyl legow. Przy okazji cala akcje mozna naglosnic w lokalnej prasie.
P.S Poprosze na priva wiecej zdjec
Dominik - 2006-07-10, 21:16
Obawiam sie, ze w tym roku wiekszosc legow w uprawach zboz i rzepaku zostanie znisczona. Piskalki sa jeszcze mlode a zniwa tuz tuz
Dlatego tez apeluje o intensywne poszukiwania gniazd. Im wiecej znajdziemy tym wiecej uda sie nam uratowac.
lanius - 2006-07-11, 08:50
Hej! Pisklaki są małe ale nie na tyle żeby spadły im obrączki (mam już pewne doświadczenie w obraczkowaniu drapoli - myszołowy, jastrzębie, krogulce, błotniaki stawowe i pustułki), właściciele pól są już powiadomieni i żniwa będą opóźnione jak tylko się da, w razie konieczności będziemy interweniować. Teraz pracujemy nad możliwością ukazania się artykułu w lokalnej gazecie. U nas jest inne niebezpieczeństwo - w tym samym polu rzepaku były pozostałe dwie pary, których niestety już nie ma, nie wiem jaka była przyczyna ale kilkakrotnie widzieliśmy wałęsające się po polu koty i lisy.
lanius - 2006-07-11, 09:13
A co z folderem czy też plakatem o ochronie błotniaków łąkowych??? Będzie coś z tego w tym roku? Liczyliśmy, że da się wykorzystać przy interwencji...
lanius - 2006-07-11, 09:16
A jak idzie pozostałym uczestnikom projektu?
Dominik - 2006-07-11, 12:13
| lanius napisał/a: | | właściciele pól są już powiadomieni i żniwa będą opóźnione jak tylko się da, w razie konieczności będziemy interweniować. Teraz pracujemy nad możliwością ukazania się artykułu w lokalnej gazecie. |
Super, solidna ekipa
| lanius napisał/a: | | U nas jest inne niebezpieczeństwo - w tym samym polu rzepaku były pozostałe dwie pary, których niestety już nie ma, nie wiem jaka była przyczyna ale kilkakrotnie widzieliśmy wałęsające się po polu koty i lisy. |
Daltego tez trzeba byloby otoczyć ganizdo siatka
| Cytat: | | A co z folderem czy też plakatem o ochronie błotniaków łąkowych??? Będzie coś z tego w tym roku? Liczyliśmy, że da się wykorzystać przy interwencji... |
Folder bedzie gotowy pod koniec lipca lub na poczatku sierpnia. Tak wiec bedzie raczej przydatny na nastepny sezon. Zreszta rolnikow mozna edukowac caly rok. Na pewno wyslemy wam paczke
| lanius napisał/a: | | A jak idzie pozostałym uczestnikom projektu? |
Wszyscy jezdza w teren. Menderowi puszczaj juz nerwy, bo od 8 dni jezdzi w teren i zadnego gniazda nie udalo mu sie znalesc
Gniazd szukaja: Mirek Rzepała, Kamil Krynski, Marek Bebłot, Jurek Lewtak, Zbigniew Kajzer, Seba i ja.
mender - 2006-07-11, 12:16
| Cytat: | Wszyscy jezdza w teren. Menderowi puszczaj juz nerwy, bo od 8 dni jezdzi w teren i zadnego gniazda nie udalo mu sie znalesc |
Ech, prawda. Ale nie poddam sie dopóki nie znajde chociaz dwóch gniazd. Mam jeszcze inną robotę i dlatego te nerwy...
lanius - 2006-07-11, 13:22
| Dominik napisał/a: | | Menderowi puszczaj juz nerwy, bo od 8 dni jezdzi w teren i zadnego gniazda nie udalo mu sie znalesc |
W takim razie kibicujemy Menderowi!
| Dominik napisał/a: | | Daltego tez trzeba byloby otoczyć ganizdo siatka |
Niestety nasze prywatne zasoby finansowe wyczerpały się przy okazji tegorocznej pomocy pustułkom...więc siatki raczej nie będzie, ale zrobimy co w naszej mocy, aby błotniaki szczęśliwie opuściły gniazda.
Zazdrościmy wszystkim tym, którzy w swojej okolicy mają większą ilość błotniaków. U nas znane są jeszcze tylko dwa miejsca, gdzie widziano pojedyncze osobniki... A chętnie byśmy jeszcze coś połapali i zaobrączkowali...
Życzymy wszystkim powodzenia w terenie!!!
Mirek - 2006-07-11, 14:28
| lanius napisał/a: | | Życzymy wszystkim powodzenia w terenie!!! |
Wezmę to sobie do serca - dzisiaj w terenie byłem juz o 5.10. Odwiedziłem w sumie 2 miejsca, gdzie w czerwcu miałem pary - i nic, żadnych ruchów! Ale później sprawdzałem budki pustułkowe i w innych zupełnie oddalonych miejscach latała - samica (żerowała) i samiec ( to miejsce się potwierdziło z tym z pocz. maja). Daleko i nie trzymały się zbóż.
Dominik - 2006-07-11, 14:40
| mender napisał/a: | Ech, prawda. Ale nie poddam sie dopóki nie znajde chociaz dwóch gniazd. Mam jeszcze inną robotę i dlatego te nerwy... |
| lanius napisał/a: | W takim razie kibicujemy Menderowi! |
Seeeba, Seeeba!
| Mirek napisał/a: | | Daleko i nie trzymały się zbóż. |
Pewnie polowały. Ja tez mialem pod koniec maja w roznych miejscach (siadały w zboze, znosily material na gniazdo). Teraz ich nie ma albo sa gdzie indziej :/
P.S Koło zbiornika retencyjnego Witulin-Terebela w maju tokowało 5 par łakowiaka. Nie liczylem na, az tyle ponieważ co roku gniezdza sie tylko 2-3. W tym roku jest jednak tylko 1. Pisklaki juz zaobraczkowane. W 2005 r na tym terenie byly 2 pary (1 w trzcinach - 3 mlode i 1 w pszenicy - 2 mlode). W 2004 byly dwa gniazda w trzcinach. Niestety oba legi zostały znisczone.
Pawelele - 2006-07-12, 22:46
Pisklęta z gniazda k.Udorza (woj.śląskie) zostały dziś zaobrączkowane - narazie nie znam wszystkich szczegółów - na bank wiem że były 3 pullusy. Jak będę wiedział więcej no i dostanę fotki to oczywiście wrzucę na forum.
kamil6 - 2006-07-15, 12:51
Dzisiaj rano w końcu udało mi się znaleźć gniazdo błotniaka, są 3 pisklęta, ale jeszcze bardzo małe, więc trzeba jak najszybciej zabezpieczyć gniazdo bo nawet jeśli żniwa będą opóźnione to i tak nie mają szansy opóścić gniazda!
Mirek - 2006-07-15, 13:13
| kamil6 napisał/a: | | Dzisiaj rano w końcu udało mi się znaleźć gniazdo błotniaka, są 3 pisklęta, |
To super wiadomość, jak daleko od miejsca gdzie szukaliśmy?!
|
|
|