Ochrona przyrody - Kłusownictwo
Basior - 2006-02-02, 21:53
| zap napisał/a: | | może ustalmy konkretny termin i w pole |
nastepny weekend czy w tygodniu? Acha i szum w mediach lepiej robic po akcji...
Jesli Zap masz konkretne namiary to poprowadzisz, u mnie to sporadyczny proceder (okolice Wawy)
ZaP - 2006-02-03, 07:05
odnośnie okolic wawy to mam sygnały potwierdzone o Mińsku Mazowieckim, jednego jastrzebia latem tam kupilem przez kolege potem sie mnie wystraszyli (ciekawe dlaczego), ale z tego co wiem to tam niestety łapią tylko latem.
Dla mnie termin obojętny i tak jestem na zwolnieniu....
ZaP
jemi - 2006-02-04, 19:50
Kruk zastrzelony przez myśliwych- kłusowników. Las koło Rogowa pow. Sokołów Podl. 22.01.06r.
PePe - 2006-02-06, 23:08
Zap, grupa już zebrana.
Ustaliliśmy skład z Basiorem i lądujemy u Ciebie. Stronę techniczną i przebieg operacji jeszcze obgadamy.
Pozdrawiam
Basior - 2006-02-06, 23:22
No mam nadzieje ze kłusole tego nie czytają, Pepe.
forestman - 2006-02-07, 13:01
chłopaki trzymam kciuki za was...grupę partyzancką
Namor - 2006-02-07, 13:43
Czasami komuś się jednak chce:
http://www.lp.gov.pl/Memb...usownik_olsztyn
ZaP - 2006-02-07, 14:18
no to będzie jazda, wiem w którym lesie zastawiają wnyki ale sam bym nie poszedł - można z kulką przyjść.. ale z taka ekipa <lol> sie da ...
ZaP
Logan - 2006-02-07, 15:06
To ja sie przyznam ze ladnych pare lat temu wyeliminowalem 1 klusola pod Wieliczka chodzilem co weekend po jego sladach w lesie i zbieralem wnyki ktore zastawial (uzbieralo sie kilkadziesiat, gdzies mam ta kolekcje schowana) a jak znajdowalem zwierzyne w nich wyciagalem tak zeby we wsi ludzie widzieli (raz znalezlem sarne, ktora zapomnial wyjac z wnyk i psy rozszarpaly ja chyba zywcem). Trwalo to ze 2 lata, gosciu przeniosl sie w koncu do srodpolnych zadrzewien ale i tam lupu nie mial i w koncu chyba zrezygnowal. A odwazylem sie na to kolekcjonerstwo bo mialem wtedy logromnego polwyzla ktory pilnowal moich plecow (2 razy nawet jego musialem wyciagac z tych wnyk). Okoliczni tubylcy sa takze negatywnie nastawieni do drapoli, juz niejedno gniazdo jastrzebi "spadlo" w lesie (w tych prywatnych)
mender - 2006-02-07, 22:51
Jeśli się uda to jutro z Lulkiem jedziemy skontrolować poddziałdowską wieś, gdzie podobno ktoś łapie drapole...
forestman - 2006-02-08, 09:08
Najgorsze jest to ze niektorzy lesnicy strzelają...znam takowego i ma wypchanego jastrzebia w kancelarii swojej...na pytanie czemu to zrobil odpowiedzial ze hodowcy golebi go prosili. Wtedy zapytalem sie go czy zna ustawe o ochronie przyrody i czy zna liste chronionych zwierzat, po czym facet zrobil sie czerwony na facjacie i na tym sie skonczylo. Taki facet przeciez we wsi musi dawac przyklad (ten dobry oczywiscie).
Co do klusownictwa to szczegolnie u mnie w gorach bardzo czesto jak chodze po lesie niszcze wnyki i zelaza. Ale to kropla w morzu potrzeb...
Najgorsze jest to ze wydaje mi sie ze tego problemu nigdy sie nie zlikwiduje.
Logan - 2006-02-08, 09:22
| forestman napisał/a: | | Najgorsze jest to ze wydaje mi sie ze tego problemu nigdy sie nie zlikwiduje. |
to moze wciagnac klusownikow na liste zwierzyny lownej ... z okresem ochronnym tylko nie wiem kiedy
sas - 2006-02-08, 11:08
| forestman napisał/a: | | chłopaki trzymam kciuki za was...grupę partyzancką |
Chlopaki . jakby potrzebne bylo wsparcie to biore dzide i ide .....
rafklim - 2006-02-08, 11:31
I świadomość rolników trzeba podnosić bo jak słyszę że zabijają sowy bo przynoszą nieszczęście to mnie krew zalewa i ręce opadają.
A niestety moje tłumaczenie nie dotrze do więcej niż kilku osób tu potrzeba całej akcji propagandowej, jakimi to pożytecznymi ptakami są sowy i to wlaśnie dla rolników.
Nie wszyscy dadzą się przekonać ale zawsze coś z tego zostanie.
Logan - 2006-02-08, 11:37
| rafklim napisał/a: | | sowy bo przynoszą nieszczęście to mnie krew zalewa i ręce opadają. |
to tradycyjna wiedza ludowa, wedlug tej wiedzy ropuchy zjadaja pszenice i ziemniaki, zakronce wypijaja mleko krowom itp.
| rafklim napisał/a: | | Nie wszyscy dadzą się przekonać ale zawsze coś z tego zostanie. |
moze by jakis folderek zrobic i rozeslac ... ale pewnie posluzlby za podpalke
|
|
|