Ssaki - Ślady zwierząt.
Beata - 2007-02-21, 00:07
czy to może jest nora lisa? świeże ślady, miejsce - były poligon wojskowy ( w lecie widywane lisy)
Starkey - 2007-02-21, 08:15
Po mojemu jest to nora lisa.
GrzegorzBP - 2007-02-21, 08:55
a jak wygląda otoczenie - jesli czysto i nie smierdzi z nory to stawiam na borsuka - jeśli wokół nory syf, resztki kości kał itp to lis
Beata - 2007-02-21, 10:29
w promieniu 500m wokół nory czysto, żadnych resztek upolowanych ofiar, zero śladów odchodów.
zastanawiałam się nad borsukiem, ale tropy nie bardzo mi pasowały - zbyt psowate, bez odbicia w świeżo wyniesionym piasku, długich borsuczych pazurów i zbyt okrągłe
Accipiter - 2007-02-25, 19:03
Wg, mnie to nora lisa- widać, że w wejściu zalega spora ilość piasku/ziemi. Zwierzę wchodząc do nory zagłębia się w nim nieco, stąd widoczne tropy. Wejścia do nor borsuczych są niemal .."gładkie", czyszczone, nie zalega tam ziemia. Widać też, że strop jest dość niski a wejście płaskie.
| GrzegorzBP napisał/a: | | jeśli wokół nory syf, resztki kości kał itp to lis |
...fakt, ale nie zawsze. To może być tylko tymczasowa kryjówka dla lisa. A na syf koło lisiej nory można się natknąć najczęściej wtedy, gdy wychowują w niej młode.
Mam tu kilka fotek nor borsuczych, które dzisiaj zrobiłem. Ziemia nie leży w wejściu tylko jest wypchana na zewnątrz, poza norę.
Wujek Kryzys - 2007-02-25, 20:40
Qrcze, na 1szym zdjeciu widać latryny! Oh, bardzo by mi się do pracy przydały qpki borsucze...
tadekptaku - 2007-02-25, 23:20
| Beata napisał/a: | czy to może jest nora lisa? świeże ślady, miejsce - były poligon wojskowy ( w lecie widywane lisy)
| ewidentnie lisie nory
Kika - 2007-03-03, 16:56
Rozbawiliście mnie , serdeczne dzięki. Spróbuję z jakimiś zapachami.
Na razie uprzykrzamy kunie (i sobie) życie wchodząc jak najczęściej na strych i hałasując, to ją powstrzymuje od korzystania z latrynki. Jak tydzień nikt nie wchodził... znowu się uaktywniła. Czuję, że mamy zapewnioną zabawę na dłuższy czas.
Przy najbliższej wizycie w ZOO poproszę o trochę trocin posiusianych przez wielkiego kota.
Wujek Kryzys - 2007-03-03, 22:31
| Kika napisał/a: | | Na razie uprzykrzamy kunie (i sobie) życie wchodząc jak najczęściej na strych i hałasując, to ją powstrzymuje od korzystania z latrynki. |
Hehe, dostanie biedna nerwicy i bedzie miała problemy jelitowe
lis22 - 2007-03-04, 00:18
| GrzegorzBP napisał/a: | | - jeśli wokół nory syf, resztki kości kał itp to lis | To jak to z liskami jest - brudasy,czy nie? - czytałem,że mimo wszystko zwierzęta te dbają o czystość. Jedno wiem na pewno - liski załatwiają się w jednym miejscu.
tadekptaku - 2007-03-04, 10:32
| lis22 napisał/a: | To jak to z liskami jest - brudasy,czy nie? | Ano nie. | Accipiter napisał/a: | | A na syf koło lisiej nory można się natknąć najczęściej wtedy, gdy wychowują w niej młode. | raczej tak jak tu napisano ,a i to nie zawsze.
irbis - 2007-03-04, 13:29
| Jurek7 napisał/a: | | moze wystarczy popsikac po zakamarkach czyms silnie pachnacym |
trochę mi szkoda tych wesołych strychowych szkodników, ale skoro już Jurek7 zdradził sposób, to dodam, że bywa skuteczny i zacytuję swoich znajomych:,,na kuny najlepsze tanie perfumy,,
tadekptaku - 2007-03-04, 13:56
| irbis napisał/a: | | dodam, że bywa skuteczny i zacytuję swoich znajomych:,,na kuny najlepsze tanie perfumy,, | dobra rada chyba byla taka w Panu Samochodziku jak mial doga :):)
Namor - 2007-03-04, 18:35
| Wujek Kryzys napisał/a: | | Qrcze, na 1szym zdjeciu widać latryny! Oh, bardzo by mi się do pracy przydały qpki borsucze... | Kiedyś takie zbierałem do pracy magisterskiej
Wujek Kryzys - 2007-03-04, 22:11
| Namor napisał/a: | | Kiedyś takie zbierałem do pracy magisterskiej |
Czy nie w Kampinoskiej przypadkiem?
|
|
|