To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Owady - Nocne "łowy"

Marcin - 2006-07-09, 14:30
Temat postu: Nocne "łowy"
Wczoraj po zmoroku rozwiesiłem na godzinkę białe prześcieradło z żarówą: przyleciało kilka zawisaków:
Marcin - 2006-07-09, 14:36

i innych "nocnych" stworzeń:
Lampa jeszcze wisi - zobaczymy jaki efekt będzie dzisiaj :!: :!:

amikosik - 2006-07-09, 16:29

A jak od strony technicznej jest zbudowane prześcieradło z żarówą?
Basior - 2006-07-09, 17:08

amikosik napisał/a:
A jak od strony technicznej jest zbudowane prześcieradło z żarówą?
żarówka jest podłączona kablami do prześcieradła dzieki czemu świeci ono zajefajnie :green: :wink:
A tak wogóle to rozpina sie prześcieradło, kieruje na nie silny snop światła i czeka...

Marcin - 2006-07-09, 18:28

Dokładnie! Im silniejsze światło - tym lepiej. Ja używam lampy ze słupowej latarni (trochę świeci sąsiadom po oknach :twisted: )
amikosik - 2006-07-10, 01:00

Jeśli żarówka jest podłączona kabelkami do prześcieradła to wynika, że prześcieradło zasila żarówkę.
A to nie jest tak, że żarówna musi być rtęciowa? Najlepiej na 220V. A jeśli z akumulatora to pewnie jakaś specjalna z uwyplukonym pasmem UV.
Rozumiem, że jeśli nie osłonimy samej żarówki to owady zgnią jak się do niej zbliżą?

Anonymous - 2006-07-26, 00:24

Marcin! Sporo świeciłem na Składnicy Drewna przy stacji PKP (nawet w tym roku) i mam stamtąd wykazane bardzo fajne gatunki.
Marcin - 2006-07-26, 09:12

Ja u siebie na podwórku :smile: jakieś 1,5 km od stacji - przy samiutkim lesie praktycznie (dokładniej mówiąc to przy sporej przerwie w drzewostanie - dwa lata temu zrobili tam niezłą wycinkę).
Prem - 2006-08-10, 10:36
Temat postu: połowy nocne
Witam!
Moj pierwszy post na tym forum wiec chcialem sie przywitac :green:
Zafascynowany polowami nocnymi chcialbym wszczac dyspute na ten temat chociaz byl on ( temat) walkowany na innym forum do upadlego....
W tym roku ze wzgledu na suche lato polowy ekranowe w nocy mialy ociupinke odmiennyc charakter i pokazywaly sie gatunki ba nawet rzedy owadow wczesniej nie rejestrowane przy mocnych polowach jak chociazby Odonata.
Czy w trakcie nocnych plowoiw ktos z Was zauwazyl jakiekolwiek ciekawe pojawy nowych rzedow owadow, co do ktorych okresla sie ze sa owadami o aktywnosci dziennej?
pozdrawiam
zdjecie z polowow mam ich wiecej ale zameczac nie bede

Prem - 2006-08-10, 10:43

Kwestie zarowekl, bo widze ze Was interesuja....Najlepsze sa zarowki rteciowe, wymagaja one dlawika, zarowki typu mix dlawika nie wymagaja ale spektrum swiatla jest mniej atrakcyjne niz z rteciowej. Trzecia kategoria sa zarowki ,,tluczone" :green: tutaj leci wszystko a po swieceniu (zbyt dlugiej i zbyt bliskiej ekspozycji) swiecacemu schodzi caly naskorek jak po wylegiwaniu sie na plazy. Temat rzeka ale niesamowicie ciekawy i wciagajacy. Jesli beda pytania to w miare skromnych mozliwosci pstaram sie odpowiedziec chociaz w tej materii tez nie mam dlugiego doswiadczenia
pozdr

GrzegorzBP - 2006-08-10, 14:04

Prem napisał/a:
Kwestie zarowekl
widze kolege entomologa :green:
froum jacka kurzawy ktos zhakował.
Co do świecenia - jak pisał Prem - najlepsze są żarówki typu mix - wymagają najmniejszego zaangażowania - po prostu żarówka - można kupić w co większej hurtowni wkręcamy w oprawkę i świecimy - żarówki dławikowe mozna rzeczywiście stłuc bankę - zwiera sie dwa druty i świeci jak obłąkana zwabiające wszystkich meneli z promienia 10 km. łapiący staje sie obiektem zainteresowań policji, nocnych łazików, sąsiadów ale efekt rzeczywiście daje. Z drugiej strony można używać żarówek UV - śa dostępne o mocy 110 i 160 KV ale dławik jest niezbędny poza tym trzeba miec zawsze zarókę normalną albo latarkęgdyż w UV wszystko wygląda "tak samo" swiecą na UV narażamy sie z kolei na to że sćiągniemy moherowe berety - a nuż coś sie objawiło i świeci boskim światłem - poza tym efekt daje!!!
jedna zasad o której warto pamiętać - jesli świecimy to ZATYKAJMY!!!!!! uszy i nos wacikami - oszalała ćma w uchu może uszkodzić bębenek - i takie przypadki sie zdarzają.

GrzegorzBP - 2006-08-10, 14:12

http://www.motyle.pl/foru...?show=wabienie2

dla zainteresowanych :green:

Prem - 2006-08-10, 14:52

Aaaa no forum zhakowane trzeba sie gdzies powyzywac :green: czy Ty to grzegorzb z forum Jacka???? Zapewne :green:
pozdrowka --- link jest super zreszta temat jest niesamowicie ciekawy i rozwojowy co widac w tym sezonie

Anonymous - 2006-08-10, 22:54

Nie zgodzę się z Grześkiem, że najlepsze są żarówki rtęciowe typu ,,Mix" Ja z kumplem zawsze dżwigamy ze sobą dławik bo swiatło żarówki rtęciowej dławikowej ma dużo więcej promieni UV niż żarówka typu ,,Mix". Do tego dodajemy świetlówkę UV 18W(60cm dł) i bardzo dobrze zdaje taki tandem egzamin. Wypróbowane to mamy na przykładzie wspólnych świeceń nocnych - zdarzało się czasami, że w bliskiej odległości stały w nocy 3 ekrany i układ żarówka 250 W dławikowa plus 18W UV sprawował się najlepiej co było widoczne po ilości motyli siedzących na ekranie. A swoja drogą to myślałem, że w Lublinie to tylko motyle dzienne a tu proszę - znalazł się jeden pasjonat nocnych eskapad. Serdecznie pozdrawiam kolegę.
Mirek - 2006-08-10, 23:24

DarekŁ napisał/a:
znalazł się jeden pasjonat nocnych eskapad.

Tylko nie wyłapcie wszystkich nocnych motyli, bo zabraknie dla nietoperzy :wink: