To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - Czarna sikora

Sikor - 2012-11-28, 12:20
Temat postu: Czarna sikora
Drodzy forumowicze,

Najpierw sie oczywiscie przedstawie: jestem geologiem z zamilowaniami ogolnoprzyrodniczymi. Tak naprawde do od biologii sie zaczelo, a na geologii skonczylo :) .

A pytanie i jednoczesnie powod rejestracji na Waszym forum jest prosty: dzisiaj do karmnika przyleciala czarna sikora. No, moze taka baaardzo ciemnoszaro-brunatna, jakby ktos ja szuwaksem na pastowanego kabana przerobil. Jedynie jasniejsze policzki sie odcinaly, ale tez nie jakos specjalnie wyraznie. Rozmiarowo i z ksztaltu jak bogatka, moze nieco smuklejsza, ale wciaz w bogatkowej normie. Niestety, nawiala zanim zlapalem za aparat. Ktos ma moze pomysl co to moglo byc? Jakas melaniczna bogatka czy cos przelotem? W wiki znalazlem bardzo podobna pod haslem sikora czarnopiersna, ale podobno do Europy nie zalatuje.

Pozdrawiam

rojber - 2012-11-28, 12:50

Może to sosnówka, jest podobnie wybarwiona :wink:
Sikor - 2012-11-28, 13:16

rojber napisał/a:
Może to sosnówka, jest podobnie wybarwiona :wink:

O, jaka szybka reakcja. Ale nie, "regularne" gatunki sikor i innych darmozjadow czyszczacych karmnik mam rozpoznane. W sumie moze zle postawilem pytanie. Powinno ono brzmiec: czy wsrod ptakow w ogole, a sikor w sczegolnosci, wystepuje melanizm lub inne skrzywienia genetyczne powodujace nietypowe ubarwienie. Jezeli tak, to bylbym sklonny uznac to za wyjasnienie dziwnej aparycji porannego goscia. Jezeli nie, to... trzeba bedzie zaczaic sie z aparatem :) .

rojber - 2012-11-28, 14:16

Gdzieś widziałem fotkę nietypowo ubarwionej modraszki, co zostało przez znawców uznane właśnie za przejaw melanizmu, jak znajdę, to wrzucę linka.
Jednak dobrze by było jakbyś sfocił nietypowego gościa :wink:

calamita - 2012-11-28, 15:56

o melanizmie i albinotyzmie u ptaków pisał na forum niccolai. A może ten czarny, nietypowo ubarwiony osobnik po prostu usmolił się sadzami wciskając się w szczelinę komina na przenocowanie?
rojber - 2012-11-28, 16:09

calamita napisał/a:
A może ten czarny, nietypowo ubarwiony osobnik po prostu usmolił się sadzami wciskając się w szczelinę komina na przenocowanie?
O to to! właśnie o tym miałem pisać, nie raz widziałem takich smoluchów.Kiedyś u nas latało stadko czerwonych wróbelków, które zrobiły sobie kąpiel piaskową w rozsypanym barwniku do betonu :grin: a i były bociany co to se na siłę na czynnym kominie piekarni gniazdo robić zaczęły a potem mnie ludzie informowali, że czarne bociany u nas latają :green:
Sikor - 2012-11-28, 16:18

Opcja kominorza z Sandomierza tez jest wzieta pod uwage. Zobaczymy czy sie delikwent jutro pojawi.

pozdrawiam

niccolai - 2012-11-28, 20:51

calamita napisał/a:
o melanizmie i albinotyzmie u ptaków pisał na forum niccolai. A może ten czarny, nietypowo ubarwiony osobnik po prostu usmolił się sadzami wciskając się w szczelinę komina na przenocowanie?

Widzę, że rozgorzała na forum bardzo ciekawa dyskusja na temat abberacji barwnych wśród ptaków. Jest to temat "rzeka", a samo zjawisko nietypowego ubarwienia bardzo złożone. Jeśli chodzi o zjawisko melanizmu - czyli zwiększonej pigmentacji piór i innych wytworów skóry wskutek większej niż normalnie zawartości melaniny, to jak najbardziej występuje ono u ptaków i zdarza się chyba częściej niż bielactwo (albinizm) - jest jednak często przeoczane przez obserwatorów. Często bowiem, obserwując nieprzeciętnie pięknie wybarwionego ptaka, nie zdajemy sobie sprawy, że to ptak melanistyczny - sądząc, ze jest to spowodowane dobrą kondycją zdrowotną ptaka! Melanizm kojarzymy zazwyczaj z jego skrajną postacią, kiedy obserwowane zwierzęta (ptaki), posiadają ciemną, czekoladowobrązową lub wręcz czarną, barwę.
W przypadku opisywanej sikory nie bedzie możliwe określenie przyczyny jej nietypowego ubarwienia bez porządnych zdjęć! Zarówno opcja melanizmu, jak i sugestia calamity są równie prawdopodobne. Zważywszy, ze panuje teraz trudny okres dla ptaków, a one same szukają każdej dogodnej okazji, aby znaleźć ciepłe lokum - a okolice kominów zapewniają tak pożądane ciepło - jest bardzo prawdopodobne, że ptak korzystał z darmowego ogrzewania, jednocześnie brudząc sobie pióra :wink: Właśnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym, możemy obserwować wiele takich "brudasów" (wróble, gołębie, sikory).
Aby zdiagnozować melanizm należy określić charakter i zakres zmian w ubarwieniu piór - ale do tego potrzebne są fotki. Dla porównania zamieszczam poniżej przykłady zmian barwnych (o charakterze melanizmu) u sikor (modraszki i bogatki).

Czy ptak, którego obserwowałeś wyglądał podobnie, czy raczej tak:

Sikor - 2012-11-30, 15:11

No, chyba jednak raczej taki smoluch. Ale przynajmniej ze zdjec sie dowiedzialem jak moga wygladac prawdziwe sikory, hmmmm .... nieortodoksyjnie wybarwione.

pozdrawiam

Anton - 2012-11-30, 19:53

Pod koniec tak suchej jesieni jak ta, gdy ptaki nie mają się gdzie wykąpać, często zwłaszcza wróble czy sikory, wygladają tak szaro - buro.
lelka - 2013-04-06, 14:29

Wreszcie mnie zalogowało i wreszcie znalazłam interesujący mnie bardzo temat. Czarną sikorkę, która przylatuje do mojego karmnika, z początku nazywałam brudną sikorka. Koleżanka doradziła umyć szyby ( bo robię zdjęcia przez szybę z mieszkania), ale sikorka wcale nie przejaśniała, wręcz przeciwnie. Bardzo nietypowy dziób. Załączam jej zdjęcia. Dwa dość dobre, ale również te nieostre, bardzo ciężko ją ustrzelić. Dla porównania zaqłączam bogatkę.
Może pomożecie ją określić?

lelka - 2013-04-06, 14:59

I jeszcze dwa zdjęcia nieostre niestety.
niccolai - 2013-04-06, 17:24

lelka napisał/a:
Czarną sikorkę, która przylatuje do mojego karmnika, z początku nazywałam brudną sikorka. Koleżanka doradziła umyć szyby ( bo robię zdjęcia przez szybę z mieszkania), ale sikorka wcale nie przejaśniała, wręcz przeciwnie. Bardzo nietypowy dziób. [...]Może pomożecie ją określić?
Niewątpliwie mamy do czynienia z bogatką (Parus major), jako gatunkiem. Sikora ma wg mnie ewidentny defekt genetyczny. Trudno oczywiście twierdzić, opierając się tylko na zdjęciach, iż jest to osobnik melanistyczny, ale cechy upierzenia wskazują raczej na nadmiar pigmentu, a nie na zwykłe zabrudzenie - zdjęcia sa jednak na tyle niewyraźne, że nie opowiem się jednoznacznie na temat tej przypadłości ;-) . Ewidentny jest natomiast przerost żuchwy, który może być spowodowany wieloma czynnikami - od genetycznych, poprzez mechaniczne (uszkodzenie mechaniczne w młodym wieku powoduje patologiczny rozwój tkanek w miejscu uszkodzenia), po wirusowe. Defektom dzioba często towarzyszą także inne zmiany genetyczne - co jest dodatkowa przesłanką za melanizmem. Generalnie bardzo ciekawa obserwacja! przydałoby się pobserwować tego osobnika i zrobić mu lepsze fotki (nie przez szybę ;-) ) - może udałoby sie wówczas powiedzieć o nim coś więcej.
TUTAJ można obejrzeć przykłady podobnych deformacji dziobów u ptaków.

lelka - 2013-04-06, 17:59

Pięknie dziękuję za odpowiedź. :grin:
Pierwsze dwa zdjęcia robiłam dzisiaj, są z jednej serii, klatka po klatce prawie że, toteż najwiarygodniej wydaje mi się pokazują różnicę w barwie upierzenia.
Jakoś pogodzę się z tym, że to wada genetyczna, a nie odkrycie nowego gatunku :smile:
Bez szyby się nie da, aż tak oswojone nie są, karmnik stoi na podłodze na balkonie ze względu na dość emocjonalną sąsiadkę z dołu. :wink:
Pochwalę się, że w Wielki Czwartek ok 6 rano kiedy stałam w kuchni i patrzyłam na balkon przez okno zdziwiona brakiem ptactwa, przyleciał jastrząb i usiadł na balustradzie balkonu. Niecałe 3 metry ode mnie, dzieliła nas tylko szyba. Niesamowite przeżycie. Choć cieszę się, że nie podjął się polowania i uczynił jedynie rekonesans. Znajomy powiedział, że był to oko w oko sanepid :green:

Mirek - 2013-04-06, 21:23

lelka napisał/a:
w Wielki Czwartek ok 6 rano kiedy stałam w kuchni i patrzyłam na balkon przez okno zdziwiona brakiem ptactwa, przyleciał jastrząb i usiadł na balustradzie balkonu.

A nie był to przypadkiem krogulec?! To typowy drapieżnik obserwujący i często polujący na ptaki w pobliżu karmników! Jeśli nie był większy niż gołąb, to zapewne on. Choć czasem i pustułka może zapolować na ptaki przy karmniku!