To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

SZPON: Ptaki - Na łące

mender - 2006-04-16, 16:23
Temat postu: Na łące
Proszę o podanie nazwy polskiej oraz łacińskiej. Ptak mojego autorstwa, rzecz jasna. Uzasadnienie odpowiedzi w dwóch zdaniach. Rozwiązanie 28.04.

Powodzenia !

mixer - 2006-04-16, 19:05

Bażant (Phasianus colchicus)- kura
Duży, brazowy ptak na lące wygląda mi na kurowatego
A jak duży kurowaty na łące to bażant

Mirek - 2006-04-16, 20:01

No cóż, zdjęcie bardzo niewyraźne, więc będę strzelał - Kuropatwa Perdix perdix z wyciagniętą szyją, chociaż równie dobrze może to być bażancica (ale pierwsza odpowiedź się liczy). Na pierwszy rzut oka przypomina mi też rycyka albo nawet kulika.
Uzasadnienie: krępa sylwetka, szare barwy, hmm..., innych cech nie widzę. Żeś przyłożył mender...

Carduelis - 2006-04-16, 21:18

Wydaje mi się, że jest to kuropatwa (Perdix perdix). Tak z ogólnego kształtu i koloru upierzenia. Chociaż mogłabym się pomylić na rzecz samicy bażanta. Obywa ptaki bytują na łąkach. Ale trudna ta zagadka
Lulijka - 2006-04-17, 01:24

strzelam: Numenius arquata - kulik wielki (mniejszy nie występuje w Polsce... :lol: ), jakoś mi się kojarzysz z kulikami hehe :wink: a prawdziwe uzasadnienie bojkotuję :razz: nic nie widać na tej fotce!!
Kejbii - 2006-04-17, 13:25

Może i moznaby po wielkości i sylwetce dochodzić, co to - ale mi się nie chce z tak niewyraźnej fotki, uważam, przesada. Więc..

BOJKOT

Beata - 2006-04-17, 14:35

samica Cietrzewia Lyrurus tetrix; jedyna pasująca ubarwieniem i budową :green:
Maria02 - 2006-04-17, 14:44

Drop Otis tarda lubi otwarte tereny trawiaste rozlegle stepy pod dziobem ma biale wasy
Lulek - 2006-04-17, 15:59

:green:
Marfu - 2006-04-24, 21:23

Odpowiadam na wszystkie - musze odpoczac... Kulik wielki Numenius arquata. Dlaczego? A bo mender sie chwalil nim nie dawno. nie mam pojecia co to jest, ciekawe, czy specjalisci powiedza, ze sie da...
mender - 2006-04-28, 14:12

Na zdjęciu jest KULIK WIELKI (Numenius arquata).

Dwa punkty należą się Lulijce, bo zgadła bez żadnej podpowiedzi.
Jeden punkt zaś dostaje Marfu (za to, że
Cytat:
A bo mender sie chwalil nim nie dawno. nie mam pojecia co to jest,
, czyli miał większe szanse niż inni bo się mu chwaliłem :grin: )

Padały takie odpowiedzi jak kuropatwa, tyle ze na zdjeciu ptak ma długą szyję i nie widać plam w okolicy głowowej, bażant, cieciorka i drop (nie rozumiem czemu :???: ).

Przyznam, że zagadka była trudna i wielki respekt lda tych do podjęli rękawice, czyli Mikser, Mirek, Caruelis, Beata, Maria02. Respekt tez dla Lulka, bo nie odpowiedział choć mógł tak jak Marfu. Tak więc szacuneczek za uczciwość.

mender - 2006-05-10, 19:17

Może ktoś odsłonić odpowiedzi i zamknąć tę zagadkę?
Mirek - 2006-05-16, 21:54

Proszę bardzo!