To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Gady i płazy - Zesłanie żółwia czerwonolicego

Marinho Chagas - 2008-07-11, 21:56
Temat postu: Zesłanie żółwia czerwonolicego
W dniu dzisiejszym kilka żółwi czerwonolicych znalazło się na zesłaniu w Augustowie na terenie Puszczy Kozienickiej.

lukasz0207 - 2008-07-12, 11:25

Chyba nie wypuszczaliscie zolwi do Puszczy??
Pełek - 2008-07-12, 13:12

a można prosić o rozwinięcie tematu ? co to za inicjatywa? Skąd pomysł ? Po co wypuszczać gatunek inwazyjny? Będę wdzięczny za poszerzenie informacji i tematu!
lukasz0207 - 2008-07-12, 16:19

A przeciez zabronione jest wypuszczac na wolnosc obcyhc gatunkow :mad: Zolw czerwonolicy jest powaznym zagrozeniem dla Polskiego srodowiska, powoduje niszczenie naszego rodzimego zolwia blotnego.
Basior - 2008-07-12, 17:16

lukasz0207 napisał/a:
Chyba nie wypuszczaliscie zolwi do Puszczy??
Zesłanie to zesłanie, a nie wypuszczenie na wolność, stawik jak widzę szczelnie ogrodzony i sam dyrektor parku ma na nie oko :wink:
Pełek - 2008-07-12, 19:43

Basior napisał/a:
stawik jak widzę szczelnie ogrodzony
co nie zmienia faktu że czasem uciekają ;) A poza tym jestem i tak bardzo ciekaw co i jak....
Wujek Kryzys - 2008-07-12, 22:13

No to wyjaśniam. 6 żółwi czerwonolicych trafiło do już mieszkających tam 6 żółwii czerwonolicych. Czyli jest ich 12. "Tam" to znaczy w bazie edukacyjnej Kozienickiego P.K. Jest tam taka tablica - "żółw błotny i żółw czerwonolicy". No i 2 stawy - w jednym mieszkają błotne, w drugim czerwoniolice. Są ogrodzone, nie uciekną, cóż innego z nimi zrobić? Te czerwonolice zanim stały się okazami dydaktycznymi, żyjącymi pod chmurką w stawie, mieszkały w akwariach w SGGW. Wszystkie trafiły do nas ze stawów rozmaitych w Warszawie - schwytane na wolności. No to chyba lepiej się stało? Oczywiście można było obciąć im głowę, albo rozbić skorupę młotkiem i zrobić zupę żółwiową, ale jakoś tak mi się wydaje to mniej humanitarne...
Wujek Kryzys - 2008-07-12, 22:14

lukasz0207 napisał/a:
A przeciez zabronione jest wypuszczac na wolnosc obcyhc gatunkow Zolw czerwonolicy jest powaznym zagrozeniem dla Polskiego srodowiska, powoduje niszczenie naszego rodzimego zolwia blotnego.

Święte słowa...
Ale one nie zostały wypuszczone na wolność.

Pełek - 2008-07-13, 09:12

Wujek Kryzys, aaaaaaaaaa no to zmienia postać rzeczy :) Taka postawa jak najbardziej popierana ;) Dzięki za wyjaśnienia :) Podobna zagródka jest chyba też w Poleskim PN. z dwoma gatunami żółwi ;)
Marinho Chagas - 2008-07-13, 11:56

Wujek Kryzys napisał/a:
zrobić zupę żółwiową

Wujek Kryzys okazał się być Dobrym Wujkiem i nie zrobił zupy żółwiowej... :wink:

vermilion - 2008-07-13, 12:28

heh skoro jemy świnie, krowy, kurczaki ... to czemu żółwia jeść nie wypada ?!?! :twisted:
Marinho Chagas - 2008-07-13, 13:26

vermilion napisał/a:
to czemu żółwia jeść nie wypada ?

Może z tego samego powodu, z którego nie jemy psów, małp, itp...

Corvus - 2008-07-13, 23:16

Marinho Chagas napisał/a:
Może z tego samego powodu, z którego nie jemy psów, małp, itp...

tylko w naszym kręgu kulturowym............. w innych już jest inaczej.

vermilion - 2008-07-14, 18:12

ja osobiście zupy z żółwia czerwonolicego chętnie bym skosztował :twisted:
kania ruda - 2008-07-15, 11:23

Ja też :) myślę że byłaby bardzo smaczna :)