To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Grzyby - Czernidłak kołpakowaty

zdzich8 - 2007-10-06, 20:14
Temat postu: Czernidłak kołpakowaty
Niby przeciętny grzybek, ale czy jest jadalny. W starych ksiązkach, które przewertowałem figuruje jako niejadalny w nowszych jako jadalny z tymze tylko młode owocniki o białych blaszkach są jadalne. Jedliście kiedyś? Chciałbym się trochę od was dowiedzieć na temat tego grzybka:

Anonymous - 2007-10-07, 08:01

Jadałem to juz.... różne źródła mówią inaczej: raz jest to grzyb trujący, raz niejadalny, a raz jadalny... i owszem: jadalny ale tylko właśnie młode, jeszcze nie zczerniałe osobniki :)
jemi - 2007-10-07, 10:10

Jadłem kilkanaście razy, bardzo smaczny. W literaturze spotkałem się z ostrzeżeniem żeby po spożyciu czernidłaka pospolitego nie pić alkoholu.
Kolega sprawdził, noc spędził w łazience.

Mirek - 2007-10-07, 10:11

jemi napisał/a:

A czy to było świdome przedsięwzięcie, czy nieumyslne?! :grin:

jemi - 2007-10-07, 10:14

Mirek napisał/a:
czy nieumyslne?!

brak wiary w moje ostrzeżenie i wizyta szwagra :green:

zdzich8 - 2007-10-07, 18:50

Ojoj... Współczuję koledze. Nawiasem mówiąc dzisiaj na działce zebrałem. Wygląda na to, ze się nie zatruję :wink: Trudno go z jakimś pomylić- co najwyzej chyba z czernidłakiem pospolitym. Dowiedziałem się tez, ze rozpływanie się kapelusza w odrazającą ciecz jest sposobem rozmnazania się :grin:
Anna Kujawa - 2007-10-08, 07:36

Jadalny. Tylko młode owocniki białe na przekroju.
Jest bardzo nietrwały i po zerwaniu szybko dojrzewa zmieniając barwę. Na świecie jeden z ważniejszych grzybów... uprawnych.
Reakcję z alkoholem ma się raczej po jego "kuzynie" czernidłaku pospolitym.

jaho - 2007-10-08, 17:00

jemi napisał/a:
W literaturze spotkałem się z ostrzeżeniem żeby po spożyciu czernidłaka pospolitego nie pić alkoholu.

Miałem to na toksykologii. Cała wina leży tu po stronie cyklopropanonu (metabolicie obecnej w czernidlaku pospolitym kopryny). Hamuje on enzym - dehydrogenazę aldehydu octowego odpowiedzialną za detoksyfikację (unieszkodliwienie) toksycznego aldehydu octowego i stąd zatrucia. To tak po krótce :wink:

jemi - 2007-10-08, 23:24

Od czytania przebiegu reakcji w organizmie przeciętny pacjent jest lekko skołowany :shock:
zdzich8 - 2007-10-09, 18:42

To nie czernidłak pospolity! To teksty jaho działają zgubnie na organizm. Najpierw czytasz jego wypowiedź o czernidłaku, następnie próbujesz zapamiętać, a później mózg się przegrzewa i molzna spędzić cały dzień w łazience :grin: