Rośliny - krokusy i przebiśniegi w Kampinosie - gdzie występują?
Krzysiek K. - 2006-03-23, 12:13 Temat postu: krokusy i przebiśniegi w Kampinosie - gdzie występują? Witajcie! Czy ktoś wie gdzie można znaleźć krokusy i gdzie mogą występować przebiśniegi w Kampinosie?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników i dziękuję za pomoc
Marfu - 2006-03-23, 12:20
Krokusy to mam wrazenie ze raczej w ogrodkach
Przebisniegi to nie wiem... A do czego te informacje?
forestman - 2006-03-23, 12:43
| Krzysiek K. napisał/a: | | znaleźć krokusy .... w Kampinosie? |
lepiej przyjedz w karpaty
Krzysiek K. - 2006-03-23, 15:40
Chciałbym zrobic zdjęcia tych kwiatów "na wolności", wiem, ze w górach jest więcej krokusów, ale słyszałem , że w Kampinosie też są, więc usiłuję się dowiedzieć gdzie ich szukać
pozdrawiam
Marfu - 2006-03-23, 15:44
Krokusy tylko w ogrodkach A przebisniegi - nie wiem... Ale moga gdzies byc.
Batman - 2006-03-23, 18:51
| Krzysiek K. napisał/a: | | że w Kampinosie też są, więc usiłuję się dowiedzieć gdzie ich szukać |
Wez najlepiej jakas mapke, rozejrzyj sie za rzeczkami i uksztaltowaniem terenu troszke, poczytaj jakie środowiska preferuje gatunek jakiego szukasz i poruszajac sie po szlakach, boc Kampinos to Park Narodowy, przejrzyj jego potencjalne miejsca w terenie. Jak znajdziesz to bedziesz mial nie tylko satysfakcje ze je znalazles, ale mozesz pogadac z kims z punktu informacji turystycznej, ew. w siedzibie Parku i sie popytac i powiedziec jakie stanowiska sam znasz...
Namor - 2006-03-23, 19:27
Nie ma krokusow ani przebisniegów. Gorzej, że nie ma też sasanek, ktore kiedys widywalem. Zdaje się, że są prowadzone jakies prace introdukcyjne (ale nie sądzę, aby ktoś wprowadzał krokusy).
Cephalanthera - 2006-03-23, 22:03
zgadza się, są prowadzone prace reintrodukcyjne (długo spieraliśmy się czy to introdukcja czy reintrodukcja)
o sasanka łąkowa Pulsatilla pratensis
o zawilec wielkokwiatowy Anemone sylvestris
o orlik pospolity Aquilegia vulgaris
o szałwia łąkowa Salvia pratensis
o naparstnica zwyczajna Digitalis grandiflora
o wielosił błękitny Polemonium coeruleum
Namor - 2006-03-23, 22:22
Jeśli chodzi o wielosił błękitny i zawilec wielkokwiatowy to chyba raczej introdukcja (choć na tak dużym obszarze wszystko może się zdarzyć). Ostatnio najciekawsza roslinność jest na obrzeżach puszczy, na polach i łakach, które przestały byc użytkowane, a sukcesja jeszcze wszystkiego nie pożarła
forestman - 2006-03-24, 08:21
| Cephalanthera napisał/a: | | Anemone sylvestris |
bedzie reintrodukcja w OPN (w ZJPK jest w Dolinie Wodącej - PK Orlich Gniazd) | Krzysiek K. napisał/a: | | że w Kampinosie też są |
naturalnie w stanie "dzikim" nie wystepuja na sto procent
szukaj w "dzikich ogródkach"
pieczara - 2006-03-28, 16:52
A moje przebiśniegi jeszcze nie wyszły, może zmarzły zimą
forestman - 2006-03-29, 08:30
ja przebisniegi widzialem juz 3 tygodnie temu w skalniaku mojej mamy
|
|
|