To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Błotniak łąkowy - Liczenia błotniaka łąkowego - 2006

Dominik - 2006-03-17, 13:47
Temat postu: Liczenia błotniaka łąkowego - 2006
Zachecam do przeprowadzenia liczeń łąkowiaka na terenie gmin(y). Liczenie jest bardzo proste. Jedziemy na tereny otwarte (pola, łaki) i obserwujemy czy nie lataja łąkowiaki :) . Pierwszą kontrole nalezy przeprowadzić w drugiej połowie maja. Ptaki wtedy jeszcze tokują, łączą sie w pary. Pod koniec maja samice zaczynaja juz składac jaja. Drugą kontrole przeprowadza sie pod koniec czerwca i w lipcu. Najlepiej zaczac na poczatku lipca. Wtedy samce intensywnie zeruja, samice przesiaduja blisko gniazda, z czasem zaczynaja polować w jego najblizszym otoczeniu. Transfer pokarmu odbywa sie czesto (nawet co 15 minut). Bardzo czesto ma to miejsce praktycznie nad gniazdem. Druga kontrole łaczymy z wyszukiwaniem gniazd. Dwie kontrole umozliwiaja pozyskanie w miare dokladnych danych. Czesc par ma na poczatku sezonu straty i moze opuszczać swoje rewiry. Tak wiec zeby nie zanizać wyników najlepiej przeprowadzic dwie kontrole. Dane nanosimy na mapy (w skali 1:25 000).

Osoby ktore sie juz zdeklarowały

Marek Beblot
gmina Frombork, Braniewo i Rychlik wojL: warminsko mazurskie

Ja
gmina Huszlew, Kornica Stara

Jurek Lewtak
Gmina Rokitno

Mirosław Rzepała
Gmina Korczew, Łosice

CZekamy na pozostale osoby.

Szybszy - 2006-03-17, 18:31

Mogę zrobić gminę Korytnica oraz z Jurkiem Mikołajczukiem Sokołów Podlaski i Jabłonna Lacka.

Mamy też forumowicza, który da się pewni namówić na gminę Węgrów.

Mirek - 2006-03-17, 18:38

Szybszy napisał/a:
Mogę zrobić gminę Korytnica oraz z Jurkiem Mikołajczukiem Sokołów Podlaski i Jabłonna Lacka.

Szybszy, a wiesz, że to parę ładnych dni roboty?! Tak myslę, że aby zrobić jedną kontrolę Korytnicy, to trzeba poświęcić ze dwa dni, to samo z Sokołowem i Jabłonną. Ale wszędzi łąkowiaczki murowane! :grin:

XmurzynX - 2006-03-21, 15:23

Ok, zamawiam gminę Liw, m.Węgrów i Stoczek Węgr., akurat mam pewną pracę mgr do wykonania :wink:
Logan - 2006-03-21, 17:48

Moge zadeklarowac gminy: Wieliczka, Biskupice, Klaj, Gdow, Dobczyce, Lapanow, Raciechowice, Jodlownik, Dobra, Tymbark, Slopnice, Kamienica, Mszana i pare innych i od razu podac wynik - taki sam jak od 1995 r. 0 par Blotniak lakowy pojawia sie tylko czasami na wiosennych i jesiennych przelotach. Lakowe byly widywane w sezonie legowym najblizej w rejonie ujscia Raby do Wisly. Za to w 2 miejscach w roznych latach byly prawdopodobnie legowe 2 pary b. zbozowego - nad Raba i jej doplywem.
Mirek - 2006-03-21, 18:17

Logan napisał/a:
Moge zadeklarowac gminy: Wieliczka, Biskupice, Klaj, Gdow, Dobczyce, Lapanow, Raciechowice, Jodlownik, Dobra, Tymbark, Slopnice, Kamienica, Mszana i pare innych i od razu podac wynik - taki sam jak od 1995 r. 0 par

jesteś tego pewien?! Jeździłeś po polach w sezonie?! Na Twoim miejscu skontrolował bym 2 gminy ale metodycznie, wg zaleceń Dominika. Jeśli nawet nie będzie bł. łąkowych, to inne ciekawostki się trafią! :grin:

Szybszy - 2006-03-21, 18:20

Mirek napisał/a:
Szybszy napisał/a:

Szybszy, a wiesz, że to parę ładnych dni roboty?! Tak myslę, że aby zrobić jedną kontrolę Korytnicy, to trzeba poświęcić ze dwa dni, to samo z Sokołowem i Jabłonną. Ale wszędzi łąkowiaczki murowane! :grin:

Tak, ale dwie ostatnie i tak odwiedzamy z Jurkiem. A Korytnica to w sam raz na wypady na niedzielę z małym dzieckiem w wózku ;)

jemi - 2006-03-21, 18:28

Mirek napisał/a:

Szybszy, a wiesz, że to parę ładnych dni roboty?!

oj Mirek , Mirek , taki tekst do SZYBSZEGO.

Mirek - 2006-03-21, 18:31

jemi napisał/a:

Wiem, że on jest bystry, ale ja dbam o jakość zebranych danych. Żeby tak było, to trzeba poświęcić trochę czasu...

Logan - 2006-03-21, 19:02

Mirek napisał/a:
jesteś tego pewien?!

Jezdem, jedyne odpowiednie dla blotniakow miejsca sa w dolinie Raby i jej doplywow ktore to znam na wskros, przelazilem je, przejezdzilem na rowerze i samosmrodem tam i nazda wielokrotnie w ciagu ostatnich kilku lat i w sezonie legowym nigdy lakowego nie widzialem, niestety. Jesli macie nadwyzke wyeksportujcie ja do mnie :wink:

norbert - 2006-03-23, 08:25

Ja mogę sprawdzić gminę Skaryszew (powiat Radomski)
i tak będe liczył sobie bociany a więc dojdzie mi tylko majowa wyprawa
ale na dużo bym nie liczył
jakoś nie mogę sobie przypomnieć że widziałem tam łąkowe

Mirek - 2006-03-23, 09:17

norbert napisał/a:
ale na dużo bym nie liczył
jakoś nie mogę sobie przypomnieć że widziałem tam łąkowe

Norbercie, jak sie jeździ za bocianami, to wiele rzeczy się nie zauważa. Jak bedziesz jeździł po otwartych polach i rozglądał się, to zupełnie inaczej to wygląda! :grin: Jak nie będzie łąkowiaków, to będą inne fajne ptaszory!

Szybszy - 2006-03-23, 13:59

Mirek napisał/a:
jemi napisał/a:

Wiem, że on jest bystry, ale ja dbam o jakość zebranych danych. Żeby tak było, to trzeba poświęcić trochę czasu...

Mirek - masz w zupełności rację, dlatego nie brałem więcej chociaż korciło. Już raz naobiecywałem Marfu co do kontroli płomykówki i musiałem przepraszać..

Marfu - 2006-03-23, 14:04

Pamietam :evil: