Błotniak łąkowy - Liczenia błotniaka łąkowego - 2006
Dominik - 2006-03-17, 13:47 Temat postu: Liczenia błotniaka łąkowego - 2006 Zachecam do przeprowadzenia liczeń łąkowiaka na terenie gmin(y). Liczenie jest bardzo proste. Jedziemy na tereny otwarte (pola, łaki) i obserwujemy czy nie lataja łąkowiaki . Pierwszą kontrole nalezy przeprowadzić w drugiej połowie maja. Ptaki wtedy jeszcze tokują, łączą sie w pary. Pod koniec maja samice zaczynaja juz składac jaja. Drugą kontrole przeprowadza sie pod koniec czerwca i w lipcu. Najlepiej zaczac na poczatku lipca. Wtedy samce intensywnie zeruja, samice przesiaduja blisko gniazda, z czasem zaczynaja polować w jego najblizszym otoczeniu. Transfer pokarmu odbywa sie czesto (nawet co 15 minut). Bardzo czesto ma to miejsce praktycznie nad gniazdem. Druga kontrole łaczymy z wyszukiwaniem gniazd. Dwie kontrole umozliwiaja pozyskanie w miare dokladnych danych. Czesc par ma na poczatku sezonu straty i moze opuszczać swoje rewiry. Tak wiec zeby nie zanizać wyników najlepiej przeprowadzic dwie kontrole. Dane nanosimy na mapy (w skali 1:25 000).
Osoby ktore sie juz zdeklarowały
Marek Beblot
gmina Frombork, Braniewo i Rychlik wojL: warminsko mazurskie
Ja
gmina Huszlew, Kornica Stara
Jurek Lewtak
Gmina Rokitno
Mirosław Rzepała
Gmina Korczew, Łosice
CZekamy na pozostale osoby.
Szybszy - 2006-03-17, 18:31
Mogę zrobić gminę Korytnica oraz z Jurkiem Mikołajczukiem Sokołów Podlaski i Jabłonna Lacka.
Mamy też forumowicza, który da się pewni namówić na gminę Węgrów.
Mirek - 2006-03-17, 18:38
| Szybszy napisał/a: | | Mogę zrobić gminę Korytnica oraz z Jurkiem Mikołajczukiem Sokołów Podlaski i Jabłonna Lacka. |
Szybszy, a wiesz, że to parę ładnych dni roboty?! Tak myslę, że aby zrobić jedną kontrolę Korytnicy, to trzeba poświęcić ze dwa dni, to samo z Sokołowem i Jabłonną. Ale wszędzi łąkowiaczki murowane!
XmurzynX - 2006-03-21, 15:23
Ok, zamawiam gminę Liw, m.Węgrów i Stoczek Węgr., akurat mam pewną pracę mgr do wykonania
Logan - 2006-03-21, 17:48
Moge zadeklarowac gminy: Wieliczka, Biskupice, Klaj, Gdow, Dobczyce, Lapanow, Raciechowice, Jodlownik, Dobra, Tymbark, Slopnice, Kamienica, Mszana i pare innych i od razu podac wynik - taki sam jak od 1995 r. 0 par Blotniak lakowy pojawia sie tylko czasami na wiosennych i jesiennych przelotach. Lakowe byly widywane w sezonie legowym najblizej w rejonie ujscia Raby do Wisly. Za to w 2 miejscach w roznych latach byly prawdopodobnie legowe 2 pary b. zbozowego - nad Raba i jej doplywem.
Mirek - 2006-03-21, 18:17
| Logan napisał/a: | | Moge zadeklarowac gminy: Wieliczka, Biskupice, Klaj, Gdow, Dobczyce, Lapanow, Raciechowice, Jodlownik, Dobra, Tymbark, Slopnice, Kamienica, Mszana i pare innych i od razu podac wynik - taki sam jak od 1995 r. 0 par |
jesteś tego pewien?! Jeździłeś po polach w sezonie?! Na Twoim miejscu skontrolował bym 2 gminy ale metodycznie, wg zaleceń Dominika. Jeśli nawet nie będzie bł. łąkowych, to inne ciekawostki się trafią!
Szybszy - 2006-03-21, 18:20
| Mirek napisał/a: | | Szybszy napisał/a: | | Mogę zrobić gminę Korytnica oraz z Jurkiem Mikołajczukiem Sokołów Podlaski i Jabłonna Lacka. |
Szybszy, a wiesz, że to parę ładnych dni roboty?! Tak myslę, że aby zrobić jedną kontrolę Korytnicy, to trzeba poświęcić ze dwa dni, to samo z Sokołowem i Jabłonną. Ale wszędzi łąkowiaczki murowane! |
Tak, ale dwie ostatnie i tak odwiedzamy z Jurkiem. A Korytnica to w sam raz na wypady na niedzielę z małym dzieckiem w wózku
jemi - 2006-03-21, 18:28
| Mirek napisał/a: |
Szybszy, a wiesz, że to parę ładnych dni roboty?! |
oj Mirek , Mirek , taki tekst do SZYBSZEGO.
Mirek - 2006-03-21, 18:31
| jemi napisał/a: | | oj Mirek , Mirek , taki tekst do SZYBSZEGO. |
Wiem, że on jest bystry, ale ja dbam o jakość zebranych danych. Żeby tak było, to trzeba poświęcić trochę czasu...
Logan - 2006-03-21, 19:02
| Mirek napisał/a: | | jesteś tego pewien?! |
Jezdem, jedyne odpowiednie dla blotniakow miejsca sa w dolinie Raby i jej doplywow ktore to znam na wskros, przelazilem je, przejezdzilem na rowerze i samosmrodem tam i nazda wielokrotnie w ciagu ostatnich kilku lat i w sezonie legowym nigdy lakowego nie widzialem, niestety. Jesli macie nadwyzke wyeksportujcie ja do mnie
norbert - 2006-03-23, 08:25
Ja mogę sprawdzić gminę Skaryszew (powiat Radomski)
i tak będe liczył sobie bociany a więc dojdzie mi tylko majowa wyprawa
ale na dużo bym nie liczył
jakoś nie mogę sobie przypomnieć że widziałem tam łąkowe
Mirek - 2006-03-23, 09:17
| norbert napisał/a: | ale na dużo bym nie liczył
jakoś nie mogę sobie przypomnieć że widziałem tam łąkowe |
Norbercie, jak sie jeździ za bocianami, to wiele rzeczy się nie zauważa. Jak bedziesz jeździł po otwartych polach i rozglądał się, to zupełnie inaczej to wygląda! Jak nie będzie łąkowiaków, to będą inne fajne ptaszory!
Szybszy - 2006-03-23, 13:59
| Mirek napisał/a: | | jemi napisał/a: | | oj Mirek , Mirek , taki tekst do SZYBSZEGO. |
Wiem, że on jest bystry, ale ja dbam o jakość zebranych danych. Żeby tak było, to trzeba poświęcić trochę czasu... |
Mirek - masz w zupełności rację, dlatego nie brałem więcej chociaż korciło. Już raz naobiecywałem Marfu co do kontroli płomykówki i musiałem przepraszać..
Marfu - 2006-03-23, 14:04
Pamietam
|
|
|