To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Pustułka - Gniazdo pustułki w gnieździe bociana białego

Gosia - 2007-06-09, 22:15
Temat postu: Gniazdo pustułki w gnieździe bociana białego
Witam !
Czy to mozliwe, żeby w gnieździe bociana miała gniazdo pustułka :?:
Taka informacja została podana na forum bocianim. Było tam obraczkowanie, sprzątanie gniazda, no i padło takie własnie stwierdzenie.
Wiem, że w gnieździe bocianim, gniazdka zakładaja wróble, ale o pustułkach nie słyszałam :roll:

Mirek - 2007-06-09, 22:30

Gosia napisał/a:
Czy to mozliwe, żeby w gnieździe bociana miała gniazdo pustułka

Możliwe, możliwe. Pytanie, czy w jakiejś szczelinie z boku bocianiego gniazda, czy pustułka zajęła opuszczone bocianie gniazdo?!

Gosia - 2007-06-09, 23:05

Dziękuje Mirku za odpowiedź :)

Gniazdo pustułki jest w szczelinie z boku bocianiego gniazda. Bocianie gniazdo nie jest opuszczone a wprost przeciwnie - gniazduje w nim para bocianów z 4 młodymi :)

Basior - 2007-06-11, 22:52

Gosia napisał/a:
w gnieździe bociana miała gniazdo pustułka
Taka informacja została podana na forum bocianim.
Warto tą informacje dokładnie udokumentować, czyli: miejsce, data, obserwator, co bylo w gnieździe, opis gniazda bocianiego. Bo są to bardzo ciekawe informacje i poszukiwane przez miłosników pustułek i bocianów.
Ze swej strony dodam, ze wiem od osób badających ptaki Kampinoskiego PN (chyba stwierdził to Bartek W.), iż zeszłym roku pustułka gniazdowała na opuszczonym gnieździe bocianim, na terenie wykupionej przez park wsi Władysławów.

Gosia - 2007-06-18, 20:58

Basior napisał/a:
Warto tą informacje dokładnie udokumentować, czyli: miejsce, data, obserwator, co bylo w gnieździe, opis gniazda bocianiego. Bo są to bardzo ciekawe informacje i poszukiwane przez miłosników pustułek i bocianów.

Napewno warto :)
Niestety, poza tym, że obserwacja taka miała miejsce w gnieździe bocianów Chybach przy okazji tegorocznego obrączkowania, więcej szczegółów nie znam.