To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

SZPON: Owady - Jestem znany

Mirek - 2007-05-03, 07:15
Temat postu: Jestem znany
Proszę o podanie nazwy polskiej i łacińskiej motylka na załączonej fotce (za 1 punkt) oraz uzasadnienie dlaczego to ów motylek jest ostatnio tak znany (też za 1 punkt)!

Rozwiązanie 15 maja

Powodzenia!

variicornis - 2007-05-03, 08:10

Cameraria ohridella Szrotówek kasztanowcowiaczek.
Znany ostatnio z medialnej nagonki :)
Niszczy aparat asymilacyjny kasztanowców i kilku innych gatunków drzew, przeco zamierają one.

Robert M. - 2007-05-03, 16:24

Szrotówek kasztanowcowiaczek (Cameraria ohridella)
Jest znany poniewaz bardzo szybko sie rozprzestrzenia na terenie Europy i niszczy lubiane przez wszystkich kasztanowce.

Beata - 2007-05-03, 19:47

Szrotówek kasztanowcowiaczek Cameraria ohridella
znany, bo niszczy nam piękne kasztanowce :neutral:

Trachys - 2007-05-04, 17:06

Toż to sławny szrotówek kasztanowcowiaczek Cameraria ohridella (Deschka & Dimic 1986) - znany z niedawnego najazdu na polskie kasztanowce.
Wujek Adam - 2007-05-04, 18:03

No-no-no, niezłe makro :wink:
A na fotce podejrzewam, że jest szrotówek kasztanowcowiaczek Cameraria ohridella. A czemu on nie w środowisku? - byłaby zbyt duża podpowiedź :wink: Potwór ów zasłynął ostatnimi czasy przyemigrowaniem do nas ze wschodu i rzuceniem się tu na kasztanowce. Jego żarłoczne gąsienice poważnie uszkadzają aparat asymilacyjny bezbronnych drzew co stało się nie lada kłopotem zwłaszcza dla pielęgnatorów miejskiej zieleni...
PZDR!
Wujek Adam

mazur - 2007-05-04, 19:21

Z ciekawości podejrzę
Wujek Kryzys - 2007-05-04, 23:57

I znowu będzie bez łaciny, ale jest to sukinsyn szrotówek kasztanowcowiaczek. Cos tam Ochridense, lub ochridicum - chodzi o jezioro Ochrydzkie na Bałkanach.
Marfu - 2007-05-06, 21:19

Makro? Raczej micro... lepidoptera :-) Szrotówek kasztanowcowiaczek Cameraria ohridella
Wujek Adam - 2007-05-07, 21:04
Temat postu: A jednak "makro"
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem :idea:
A jednak macro, bo to co fotografujemy w "realu" maleńkie jest, a na fotce duże. Zauważmy, że do fotografowania np. niewielkich stworzonek użyawmy właśnie obiektywów macro (czy z funkcją macro). Mikro - to fotografia mikroskopowa.
PZDR!
Wujek Adam

irbis - 2007-05-15, 18:42

Szrotówek kasztanowcowiaczek Cameraria ohridella najprawdopodobniej; znany ze szkód jakie poczynia wsród kasztanowców; szkody te każdy widział na żywo, ale owada to raczej znakomita mniejszość...
Andrzej S - 2007-05-29, 01:14

koro jeszcze nie zamknięta...
Szrotówek kasztanowcowiaczek Cameraria ohridella
Znany z szybkiego tempa ekspansji w Europie i jako owad niszczący kasztanowca białego

Mirek - 2007-07-24, 19:23

Oj, oj...
Ale zaniedbałem zagadkę :oops:
Fotka przedstawia oczywiście Szrotówka kasztanowiaczka Cameraria ohridella
Była łatwa dla zgadujących.
Punktacja jest następująca:
variicornis - 2
Robert M. - 2
Beata - 2
Trachys - 2
Wujek Adam - 2
Wujek Kryzys - 1,5
Marfu - 1
irbis - 2
Andrzej S - 2
Dziękuję za udział i cierpliwość. Po wakacjach się poprawię!
Na razie nie mam czasu na "zapuszczanie" zagadek, bo to dość czasochłonne zajęcie :wink: - jutro znowu jadę w teren!