To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Owady - Owady w norach, gniazdach, budkach lęgowych

variicornis - 2007-02-10, 15:13
Temat postu: Owady w norach, gniazdach, budkach lęgowych
Nie wiedziałemz a bardzo gdzie ten temat wrzucić, jest na pograniczu entomologii teriologii i ornotologii. Mam pytanie, a raczej prośbę do osób czyszczących budki lęgowe ptaków, nietoperzy, oraz zajmujących się gryzoniami czy zdarza się wam czasam zauważyć drobne chrząszczyki buszujące w substracie z gniazda? (nie chodzi mi o pchły). Czy ktoś chciałby zaintersowąć się tym i połapać trochę tego typu stworzonek lub pomóc skontaktować się z zajmującą się podobnymi rzeczami (czyszczeniem budek, odłów gryzoni) osobą?. W gniazdach, norach oraz na ich mieszkańcach trafiają się czasem naprawdę fajne chrząszczyki.
tadekptaku - 2007-02-10, 15:40

W wiekszosci gniezdza sie poza ptakami jednak szerszenie,pszczoly ,osy,trzmiele,no i skorki:D, czasem orzesznice :) A jakie chrzaszcze juz znalazles w budkach?
Mirek - 2007-02-10, 16:08

tadekptaku napisał/a:
A jakie chrzaszcze juz znalazles w budkach?

Sądzę, że Kolega myslał o innych małych stworkach, których pełno łazi, jak się czyści budki, ale na ogół nie zwraca się na nie uwagi, chyba, że ktoś prowadzi konkretne badania!

variicornis - 2007-02-10, 16:50

W budkach, w których pomieszkiwały gryzonie (nie czyszczonych) może być przedstawiciel leiodidae leptinus testaceus, o niego mi głównie chodzi- jak dotą udało mi się capnąć jedną sztukę z flavicolisa. Niestety z chrząszczy trafiały mi się jedynie kusakowate, z innych rzędów- masa pcheł (które są w kręgu zainteresowań Prema). Głównie chodzi mi o miejsca zamieszkane przez ssaki- gro gatunków to właśnie na nich zyje.

Zdaję sobie sprawę, ze przy przy pracach "konserwacyjnych" lub odłowach nie zwraca się uwagi na to, co łazi po tobie lub jest w budce.

Basior - 2007-02-11, 19:30

variicornis napisał/a:
Czy ktoś chciałby zaintersowąć się tym i połapać trochę tego typu stworzonek lub pomóc skontaktować się z zajmującą się podobnymi rzeczami (czyszczeniem budek, odłów gryzoni) osobą?.

Do końca lutego mam zaplanowane wyczyszczenie kilku tysiecy budek dla ptaków, głownie nad Wisłą od Warszawy po ujście Kamiennej i pewnie jakiś tysiąc w samej Wawie, więc dobrze trafiłeś. Nad Wisłą mieliśmy sporo budek zasiedlonych przez myszy i kilka odwiedzane przez łasice - były spiżarnie. Tylko, że zastanawiam się czy o tej porze roku chrząszcze będą przejawiały jakieś oznaki życia? Co prawda zima jest tak lekka, że jeszcze w zeszłym tygodniu pchły mnie pogryzły. TAk więc napisz po pierwsze do czego ci te szkraby potrzebne? Czy chcesz sobie jedynie uzupełnic kolekcje czy może przy okazji jakieś badania? W zasadzie przyszło mi do głowy, że tak jak juz nieraz robiliśmy dla różnych naukowców, możemy zapakować zawartość budek do worków i wysłać do ciebie na koszt odbiorcy, pasuje? A potem sie juz sam martw co z tego wypełznie albo wyskoczy, wole być wtedy z daleka :twisted:

variicornis - 2007-02-11, 21:18

Basior napisał/a:
Nad Wisłą mieliśmy sporo budek zasiedlonych przez myszy i kilka odwiedzane przez łasice - były spiżarnie.

własnie o takie coś chodzi
Basior napisał/a:
Tylko, że zastanawiam się czy o tej porze roku chrząszcze będą przejawiały jakieś oznaki życia?

Jedynie w cieple domowego piecyka :)
Basior napisał/a:
TAk więc napisz po pierwsze do czego ci te szkraby potrzebne? Czy chcesz sobie jedynie uzupełnic kolekcje czy może przy okazji jakieś badania?

głownie z ciekawości co siedzi w tego typu budkach- większość "rzeczy" o których myślę żyje w naturalnych gniazdach gryzoni, ale zdarza się ze sa łapane z dniazd, dziupli i budek. Jeżeli coś z tego sensownego by wyszło- i dałbym rade tow jakiś sposób oznaczyć to napewno nie zmarnowałoby się to w gablotce- coś możnaby o tym napisać- ale w żadnym wypadku nie są to żadne "poważne" :wink: badania
Basior napisał/a:
zapakować zawartość budek do worków i wysłać do ciebie na koszt odbiorcy, pasuje?

pasowałoby jak najbardziej, ale studiuję w Warszawie, więc może mógłbym np. pomóc przy tych czynnościach czyszczenoiwych i przy okazji coś tam sobie zebrać?

Basior - 2007-02-11, 23:43

Cytat:
może mógłbym np. pomóc przy tych czynnościach czyszczenoiwych i przy okazji coś tam sobie zebrać?

Oczywiście, namiary wysyłam na PW. :grin: