Ptaki - Sowy w Krakowie
Przemek - 2006-02-11, 14:28 Temat postu: Sowy w Krakowie Poszukuję miejsc na terenie Krakowa gdzie osiedliły się sowy. Każdego kto
zauważył lub od kogos wie gdzie znajdują się sowy bardzo bym prosił o podanie
mi miejsca. Nie będe ich niepokoił ale tylko chce określić ich miejsca pobytu
w mieście.
Logan - 2006-02-11, 14:55
no tos sie ciut spoznil bo taki temat ciagnie Krzysiek Kus od kilku lat i pewnie juz niedlugo bedzie z tego pracka kontakt: <k.kus@roee.org.pl>
Regionalny Ośrodek Edukacji Ekologicznej
Ul. Lubicz 46, 31 - 512 Kraków
Tel. /012/ 421 67 96, 429 53 72
http://www.roee.org.pl
Od siebie moge podac ze w Kraku procz puszczyka i uszatki nie ma wielu sow. Te 2 pospoliciaki sa w wielu lasach, parkach i zadrzewieniach - puszczyki np. co roku legna sie w parku w Prokocimiu, wlasciwie to juz pewnie maja mlode jak zwykle. uszatki szukaj glownie nad Wisla i Dlubnia. Pojdziek jest jak na lekastwo - byly kiedys w Prokocimiu, Krzemionkach i paru innych miejscach, teraz sa pojedyncze stwierdzenia. Plomykowka w zeszlym roku byla w 2 miejscach: na Ruczaju i w Plaszowie. No i ural - 1 os. siedzial w zeszlym roku na Grodzisku w Tyncu moze jest legowy ale do Tynca mnie nie ciagnie zeby sprawdzic - za duzo ujadajacych psiakow.
Jak na sowy to zapraszam na Pogorzu Wielickie, Wisnickie i w Beskid Wyspowy gdzie zobaczyc wszystkie lesne gatunki Urale sa juz pospolite pod Wieliczka a wlochatki i soweczki sa w wiekszosci lasow na S od Raby. Pachacz tez sie znajdzie
A blotnice zdarzaja sie na przelotach i w zimie nad Raba.
Przemek - 2006-02-11, 16:43
Wielkie dzięki za podanie mi meila Krzyśka Kusa. Kiedyś przez przypadek z nim rozmawiałem ale było to bardzo dawno temu. Mówiliśmy właśnie wtenczas o sowach w Krakowie.
Umieściłem taki teraz temat aby pozbierać kilka informacji na temat sów w Krakowie bo sam od kilku lat obserwóje koło siebie puszczyka. Jednego roku obserwowałem cztery młode tej sówki. Widziałem jak dorastały i porozlatywały się po okolicy.
A wogóle to bardzo się ciesze że moge obserwować sowy w samym centrum miasta.
forestman - 2006-02-13, 12:35
puszczyki mozna spotkac juz na plantach w krakowie...no i w parku decjusza na woli justowskiej
zoomaniak - 2006-02-13, 18:03
Potwierdzam Park Decjusza
Nie jestem pewny na 100% ale chyba kiedyś widziałem też w północnej części Parku Lotników, czyli (potocznie) Park AWF
|
|
|