|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Obserwacje ptaków 2016 |
Autor |
Wiadomość |
Anton
|
Wysłany: 2016-03-08, 10:05 Obserwacje ptaków 2016
|
|
|
Widziałem ostatnio w lesie dwa puszczyki uralskie i jednego puszczyka zwyczajnego.
Różnica jest w takich sytuacjach taka, że zwyczajne uciekaja z kilkudziesięciu metrów, a urale dopuszczają bliżej człowieka, nieraz na kilkanaście kroków. Kiedyś 'wypchane' puszczyki uralskie widywałem w ludzkich domach, zwłaszcza u myśliwych, leśników, itp.,
Na szczęście minęła moda na wypychane ptaki i widuję w lesie coraz częściej te piękne sowy. |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2016-04-09, 06:55
|
|
|
Kosy budujące gniazdo w winogronie, na ścianie stodoły dziś widziałem.
Od kilku lat lęgowe kosy i śpiewaki we wsi coraz częściej, ale dotychczas gniazda przede wszystkim na świerkach, w spokojniejszych miejscach, więc jestem trochę zaskoczony. Miejsce jest ruchliwe i hałaśliwe, a jednak. W sumie cieszę się , jeszcze kilkanaście lat temu by posłuchać tych ptaków , chodziłem prawie kilometr do lasu, teraz słyszę liczne śpiewające we wsi, w tym w w sąsiedztwie mojego domu śpiewa 2 kosy i 1 śpiewak, ten ostatni nawet w moim ogródku, chociaż gniazdo ma chyba u jednego z sąsiadów na świerku. |
|
|
|
 |
arturro

|
Wysłany: 2016-04-22, 19:35
|
|
|
22 kwietnia, okolice Wrocławia, 3 czajki. |
|
|
|
 |
Sikorka
|
Wysłany: 2016-09-24, 20:55
|
|
|
Dziś nad Sierpcem (woj. mazowieckie) przelatywała czapla biała |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|