Jaskółki odloty 2012 |
Autor |
Wiadomość |
Pliszek

|
Wysłany: 2012-09-17, 18:36 Jaskółki odloty 2012
|
|
|
wczoraj jeszcze w oborze były jaskółki dziś ani jednej ani na niebie ani w gniazdach a oknówki tez odleciały muszę szybko zatkać otwory bo juz jedno gniazdo jest przez wroble powiększone tzn otwór. a jak tam u was sa jeszcze? Jakoś szybko w tym roku poleciały zwykle nieco pozniej odlatywały no coz taka kolej rzeczy trzeba znow poczekać na 2013 rok i na nowe pokolenia |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2012-09-17, 20:18
|
|
|
Jaskółki migrują/odlatują już mniej więcej od drugiej połowy sierpnia. To, że odleciały z obory nie znaczy, że nie ma ich w terenie Faktycznie, większość oknówek i brzegówek poleciała, a teraz intensywnie lecą/odlatują głównie dymówki. Ostatnie będzie można spotkać jeszcze w październiku. |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Pliszek

|
Wysłany: 2012-09-18, 11:30
|
|
|
Mirek napisał/a: | To, że odleciały z obory nie znaczy, że nie ma ich w terenie | ale zanim to napisałem to sie upewniłem ze w mojej miejscowosci ich nie ma na niebie poprostu pustki zwykle latały mnostwo a teraz dzis widziałem jedna młoda jaskołke miała jeszcze zółte podgardle a tak ani jednej ta jaskołka juz chyba nie odleci albo? |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2012-09-19, 17:05
|
|
|
Ja również stwierdzam, że w tym roku, tak oknówki jak i dymówk, wcześniej niż zwykle opuściły wieś. Tłumaczę to wczesniejszą wiosną i wcześniej zakończonymi lęgami w tym roku. Czasami widuje grupki dymówek wędrujących, lecące z północy.
Zresztą jak zauważyłem, to przyśpieszenie, dotyczy to nie tylko jaskółek ale i innych ptaków. |
|
|
|
 |
niccolai

|
Wysłany: 2012-09-19, 18:12
|
|
|
Pliszek napisał/a: | pustki zwykle latały mnostwo a teraz dzis widziałem jedna młoda jaskołke |
Anton napisał/a: | Ja również stwierdzam, że w tym roku, tak oknówki jak i dymówk, wcześniej niż zwykle opuściły wieś. |
A w moich okolicach (okolice Siedlec) dymówki (w mniejszym stopniu oknówki - ale tych jest generalnie mniej) siedzą jeszcze całymi setkami na drutach - zwłaszcza rankiem widuję stada liczące po kilkadziesiąt lub kilkaset osobników nękanych przez krogulce i kobuzy |
_________________ DM |
|
|
|
 |
Pliszek

|
Wysłany: 2012-09-19, 19:00
|
|
|
a u mnie juz definitywnie jaskółek nie ma dzis zatkałem otwory gniazd oknówek najpierw upewniłem sie ze niema nikogo w gniezdzie i zatkałem |
|
|
|
 |
Anton
|
Wysłany: 2012-09-20, 18:58
|
|
|
Anton napisał/a: | Ja również stwierdzam, że w tym roku, tak oknówki jak i dymówk, wcześniej niż zwykle opuściły wieś. |
Tzn. w tym roku młode z drugich legów dymówek usamodzielniły się po 20 sierpnia i wkrótce przestałem widywać te jaskółki.
Oknówki w znanych mi kilku koloniach, także u mnie na stodole, nocowały w gniazdach jeszcze w pierwszym tygodniu września ale szybko zniknęły.
Dziś obserwowałem niezwykły, przynajmniej w mojej karierze obserwatora przelot dymówek, mianowicie - przy padającym dość mocno deszczu i temp.10 stopni, w ciągu kilku okołopołudniowych godzin widziałem w sumie kilkaset lecących dymówek.
Ptaki leciały w mniejszych i wiekszych grupach a także pojedynczo, chwilami przelot miał charakter ciągły, wszystkie nisko tuż nad zabudową i drzewami wioski.
Jaskółki leciały w dół doliny rzeki w kierunku północno - zachodnim, prosto pod wiejący wiatr. A wszystko to widziałem przez okno mojej kuchni, obserwowałem więc tylko wycinek terenu, jesli dymówki leciały całą szerokoscią doliny Stobnicy ich liczba musiała być większa. |
|
|
|
 |
Sikorka
|
Wysłany: 2012-09-21, 14:54
|
|
|
Ja jeszcze dziś kilka kilometrów od Sierpca widziałam stadko dymówek siedzące na przewodach energetycznych. Zawsze taki widok kojarzy mi się z pięciolinią i zapisem nutowym. |
|
|
|
 |
Sikorka
|
Wysłany: 2012-09-24, 16:01
|
|
|
Dziś znowu widziałam dwa stadka dymówek siedzących na przewodach linii energetycznej. Jedno stadko w Żochowie drugie w Śniechach (powiat sierpecki woj. mazowieckie). Dużo jaskółek latało nad polami w tym właśnie rejonie. |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2012-09-24, 16:32
|
|
|
Sikorka napisał/a: | Dużo jaskółek latało nad polami w tym właśnie rejonie. |
Bo cały czas jeszcze wędrują |
 |
|
|
|
 |
Pliszek

|
Wysłany: 2012-09-24, 19:00
|
|
|
ja juz nie widuje ani jednj jaskołeczki ;( |
|
|
|
 |
drTrutek

|
Wysłany: 2012-09-24, 19:49
|
|
|
Wczoraj widziałem stadko (ok. 20 szt.) krążące nad trzcinowiskiem dużego stawu. Wraz z nimi krążyło też stado szpaków. Nie wiem, czy usiadły bo musiałem jechać - robiło się ciemno, ale śmiem twierdzić, że one nocują w trzcinach. W oborach, przelotne jaskółki dymówki - nie nocują. (Woj. łódzkie). |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2012-09-26, 16:48
|
|
|
drTrutek napisał/a: | Wczoraj widziałem stadko (ok. 20 szt.) krążące nad trzcinowiskiem |
Ciekawe będą dopiero obserwacje dymówek w październiku I raczej po 10 tego miesiąca! |
 |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2012-09-26, 16:48
|
|
|
drTrutek napisał/a: | Wczoraj widziałem stadko (ok. 20 szt.) krążące nad trzcinowiskiem |
Ciekawe będą dopiero obserwacje dymówek w październiku I raczej po 10 tego miesiąca! |
 |
|
|
|
 |
harrier
|
Wysłany: 2012-10-03, 07:38
|
|
|