kormorany |
Autor |
Wiadomość |
szymbz
KULING

|
Wysłany: 2012-04-05, 01:51 kormorany
|
|
|
W odpowiedzi na rosnący konflikt między kormoranem a środowiskami rybackimi (i pod naciskiem Parlamentu Europejskiego), Komisja Europejska ufundowała nową inicjatywę. Ufundowała to może za dużo powiedziane, bo pieniądze są tylko na platformę internetową, ale w dzisiejszych czasach dobre zaplecze informatyczne to już jest coś.
Na stronie http://www.cormocount.eu/ można znaleźć szczegóły tej akcji. Z praktycznego punktu widzenia chcą policzyć wszystkie lęgowe kormorany w 2012 i zimujące w styczniu 2013. Chwilowo jestem głównym koordynatorem dla Polski, ale chętnie z kimś się podzielę tą robotą.
Niezależnie od koordynatora, każdy może sam dodawać informacje na tematy kormoranów – np. podając liczebności lęgowych kolonii czy noclegowisk. Do czego (także w ujęciu historycznym) zachęcam. Mam nadzieję w najbliższej przyszłości wrzucić tam dane jakie sam zebrałem, co obejmie lokalizację większości krajowych kolonii i ułatwi dodawanie własnych danych.
Nie wiem jeszcze co zrobić z liczeniami lęgowych kormoranów w 2012. Serce chce, rozum niekoniecznie. Nie ma finansowania i zapewne nie będzie. Za rok może będzie łatwiej, będzie czas na znalezienie środków. Ale na pewno jestem bardzo zainteresowany informacjami o nowych koloniach czy incydentalnych próbach lęgów – też na stawach hodowlanych, gdzie od tego roku rybacy nie mogą już bez pozwoleń strzelać do kormoranów i niszczyć gniazd (legalnie).
Pozdrawiam
Szymon |
_________________ www.kuling.org.pl |
|
|
|
 |
Marek Bebłot
Drapolg
|
Wysłany: 2012-04-05, 12:48
|
|
|
Hej
Ja się deklaruję na koordynację województwa Warmińsko-mazurskiego i również kontrolę. |
_________________ Luneta Bresser 20-60x60
Lornetka Vortex Diamondback 10x42
Aparat FujiFilm S100 |
|
|
|
 |
wieslawbaginski
|
|
|
|