Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kormorany
Autor Wiadomość
szymbz 
KULING

Wysłany: 2012-04-05, 01:51   kormorany

W odpowiedzi na rosnący konflikt między kormoranem a środowiskami rybackimi (i pod naciskiem Parlamentu Europejskiego), Komisja Europejska ufundowała nową inicjatywę. Ufundowała to może za dużo powiedziane, bo pieniądze są tylko na platformę internetową, ale w dzisiejszych czasach dobre zaplecze informatyczne to już jest coś.
Na stronie http://www.cormocount.eu/ można znaleźć szczegóły tej akcji. Z praktycznego punktu widzenia chcą policzyć wszystkie lęgowe kormorany w 2012 i zimujące w styczniu 2013. Chwilowo jestem głównym koordynatorem dla Polski, ale chętnie z kimś się podzielę tą robotą.
Niezależnie od koordynatora, każdy może sam dodawać informacje na tematy kormoranów – np. podając liczebności lęgowych kolonii czy noclegowisk. Do czego (także w ujęciu historycznym) zachęcam. Mam nadzieję w najbliższej przyszłości wrzucić tam dane jakie sam zebrałem, co obejmie lokalizację większości krajowych kolonii i ułatwi dodawanie własnych danych.
Nie wiem jeszcze co zrobić z liczeniami lęgowych kormoranów w 2012. Serce chce, rozum niekoniecznie. Nie ma finansowania i zapewne nie będzie. Za rok może będzie łatwiej, będzie czas na znalezienie środków. Ale na pewno jestem bardzo zainteresowany informacjami o nowych koloniach czy incydentalnych próbach lęgów – też na stawach hodowlanych, gdzie od tego roku rybacy nie mogą już bez pozwoleń strzelać do kormoranów i niszczyć gniazd (legalnie).
Pozdrawiam
Szymon

Marek Bebłot 
Drapolg

Wysłany: 2012-04-05, 12:48   

Hej
Ja się deklaruję na koordynację województwa Warmińsko-mazurskiego i również kontrolę.

wieslawbaginski 

Wysłany: 2012-09-04, 21:57   

Jaki ten Świat mały szymbz w południowej Afryce, a w "Wyborczej" artykuł :
http://wyborcza.pl/1,7547...kormoranem.html :)
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu