|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
wątróbki gęsie |
Autor |
Wiadomość |
bellegueule

|
Wysłany: 2007-04-03, 16:24 wątróbki gęsie
|
|
|
Witam,
Problem trochę z innej beczki ale ostatnio trochę mi głowę zajmuje.
Czy w Polsce istnieje zakaz sprzedaży foie gras czyli pasztecików z gęsich i kaczych wątróbek, uzyskanych metodą tuczu na stłuszczone wątroby? Z mojej wiedzy wynika, że tak.
Przynajmniej w taki sposób rozumiem pkt.6 art 12 Ustawy o ochronie zwierząt, która zakazuje takiego tuczu w Polsce: art 6.brzmi : "Zabrania się importu zwierząt i produktów zwierzęcych uzyskanych w wyniku chowu lub hodowli z naruszeniem przepisów niniejszej ustawy."
A pytam się dlatego, że pewna sieć marketów reklamuje przed świętami m.in. sprzedaż właśnie foie gras z gęsi i kaczek, sprowadzanego z Francji. Zresztą, z tego co mi wiadomo, oni takie paszteciki mają cały czas w sprzedaży, nie tylko przed świętami.
Na mój gust bezczelnie łamią ustawę, ale może się mylę ? Jeśli tak niech ktoś bardziej lotny w prawie mnie oświeci |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2007-04-03, 20:01
|
|
|
nie jestem pewien, ale zakazu chyba nie ma?.... Jak produkt unijny legalny to czemu nie miałby byc u nas sprzedawany? |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
bellegueule

|
Wysłany: 2007-04-03, 22:07
|
|
|
bo tak mówi ustawa o ochronie zwierząt, we Francji uzyskuje się takie wątróbki, mało etyczną metodą przekarmiania gęsi, co jest wbrew polskiemu prawu ( nasza ustawa zakazuje takiego tuczu), i jednoczesnie zakazuje sprowadzania produktów, które powstawały w taki własnie sposób, przynjamniej tak brzmi ten pkt 6., chyba prawo unijne tutaj nie ma nic do gadania... swoją drogą można by to sprawdzić w jakiejś organizacji, może w Greenpeace by wiedzieli... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|