Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wątróbki gęsie
Autor Wiadomość
bellegueule 

Wysłany: 2007-04-03, 16:24   wątróbki gęsie

Witam,
Problem trochę z innej beczki ale ostatnio trochę mi głowę zajmuje.

Czy w Polsce istnieje zakaz sprzedaży foie gras czyli pasztecików z gęsich i kaczych wątróbek, uzyskanych metodą tuczu na stłuszczone wątroby? Z mojej wiedzy wynika, że tak.

Przynajmniej w taki sposób rozumiem pkt.6 art 12 Ustawy o ochronie zwierząt, która zakazuje takiego tuczu w Polsce: art 6.brzmi : "Zabrania się importu zwierząt i produktów zwierzęcych uzyskanych w wyniku chowu lub hodowli z naruszeniem przepisów niniejszej ustawy."

A pytam się dlatego, że pewna sieć marketów reklamuje przed świętami m.in. sprzedaż właśnie foie gras z gęsi i kaczek, sprowadzanego z Francji. Zresztą, z tego co mi wiadomo, oni takie paszteciki mają cały czas w sprzedaży, nie tylko przed świętami.
Na mój gust bezczelnie łamią ustawę, ale może się mylę ? Jeśli tak niech ktoś bardziej lotny w prawie mnie oświeci :)

Wujek Kryzys 
Dobry Wujek

Wysłany: 2007-04-03, 20:01   

nie jestem pewien, ale zakazu chyba nie ma?.... Jak produkt unijny legalny to czemu nie miałby byc u nas sprzedawany?

bellegueule 

Wysłany: 2007-04-03, 22:07   

bo tak mówi ustawa o ochronie zwierząt, we Francji uzyskuje się takie wątróbki, mało etyczną metodą przekarmiania gęsi, co jest wbrew polskiemu prawu ( nasza ustawa zakazuje takiego tuczu), i jednoczesnie zakazuje sprowadzania produktów, które powstawały w taki własnie sposób, przynjamniej tak brzmi ten pkt 6., chyba prawo unijne tutaj nie ma nic do gadania... swoją drogą można by to sprawdzić w jakiejś organizacji, może w Greenpeace by wiedzieli...

Odpowiedz do tematu