wabienia płomykówki |
Autor |
Wiadomość |
Dominik
|
Wysłany: 2007-03-30, 14:13 wabienia płomykówki
|
|
|
Wczoraj rozpoczołem wabienia płomykowki na swoim terenie.
Na rozgrzewke zrobilem krotki wypad na trasie: Horbów-Zalesie-Chotyłów-Piszczac-Łomazy. Niestety w zadnym miejscu płomykówek nie stwierdziłem. Horbow, Zalesie i Piszczac to stare stanowiska płomyka.
Dzisiaj z Jarkiem Mydlakiem zamierzamy zrobic dłuzsza trase. Zachecam innych do wabien płomykowk i dzielenia sie efektami swoich wypadów w tym temaciei. Pogoda opowiednia! |
_________________ Dominik Krupiński
TP "Bocian" |
|
|
|
|
Dominik
|
Wysłany: 2007-03-30, 14:14
|
|
|
Oczywiscie rozpoczołem w tym sezonie Wabienia prowadzimy juz 4 rok z rzedu. Dzieki tej metodzie wykrylismy juz kilka stanowisk. |
TP "Bocian" |
|
|
|
|
timmy
Stobrawski P.K.
|
Wysłany: 2007-03-30, 16:12
|
|
|
Dominiku!
Czy mozesz podac troche wiecej szczegolow odnosnie wabienia plomyka? Czy mowisz o stymulacji glosowej? Jesli tak, mozesz podac jakies konkrety? Sa znane rozne moetody wlaczajac wykorzystywanie pisku myszy, glosu zaniepokojonej samicy, czy tez glosu godowego samca.
Z gory dziekuje za wskazowki! |
_________________ http://www.tanczuk.pl - Tomasz Tańczuk - fotografia przyrodnicza
http://www.fotoenigma.pl - Fotografia ślubna |
|
|
|
|
amikosik
|
Wysłany: 2007-03-30, 16:20
|
|
|
rozpocząłem |
|
|
|
|
Dominik
|
Wysłany: 2007-03-30, 16:33
|
|
|
Oczywiscie chodziło o stymulacje głosową.
Wskazówki
- wabimy głosem godowym samca
- wabienie powinno trac w jedym punkcie ok 10-15 minut. Dosyc dlugo ale płomykowki maja duze rewiry łowieckie. W momencie kiedy poleca na laki polowac moga najzwyczajniej nie uslyszec glosu.
Na poczatku wabimy bardzo krotko - kilka sekund, tak zeby zobaczyc czy nie bedzie natychmiastowej reakcji (jezeli ptak jest blisko). Pozniej puszczamy dłuzsze sekwencje.
Wazna kwestia! Na podstawie jednokrotnej kontroli nie mozemy stwierdzic ze w danej miejscowosci płomykowek nie ma. Płomykowki czasami nie reaguja na stymulacje. Moga w ogole nie przyleciec lub tez przyleciec ale nie odzywać sie. Warto rozgladac sie po drzewach. Stymulacja głosowa powinna byc uzupełniona kontrolami odpowiednich obiektow oraz wywiadami z mieszkancami. Jezeli chcesz metodycznie przebadac jakas powierzchnie to powinienes przeprowadzic co najmniej 2 kontrole.
To chyba najwazniejsze wskazowki. Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz |
TP "Bocian" |
|
|
|
|
Dominik
|
Wysłany: 2007-03-30, 16:37
|
|
|
Jeszcze sprawa techniczna. Dla ułatwienia warto nagrac sobie na jednej stronie kasety tylko głos płomykowki. Na drugiej mozna nagrac inny gatunek. Ja mam zestawy płomykowka-pojdzka, puszczyk-włochatka.
Odradzalbym wabienie kilku gatunkow po kolei z jednego punktu. Jest raczej malo efektywne. Jezeli juz tak robimy to pamietajmy o odpowiedniej kolejnosci tzn. od najmniejszego gatunku do najwiekszego |
TP "Bocian" |
|
|
|
|
mender
|
Wysłany: 2007-04-05, 21:19
|
|
|
Dziś z Lulkiem i Georgem odwiedziliśmy 3 miejsca (2 płomykówkowe i 1 pójdźkowe). Nic nie zwabiliśmy. Pogoda tez troche nie dopisała, bo wiaterek się zerwał mocniejszy. |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
|
Lulek
|
Wysłany: 2007-04-17, 00:08
|
|
|
Dziś jedno miejsce stare i jedno nowe. Cisza. Puszczyki jedynie dawały czadu.
Wabiłem od 22.00 do 24.00. |
_________________ Działdowskie Koło TP Bocian
AVELELEK |
|
|
|
|
Dominik
|
Wysłany: 2007-04-18, 10:50
|
|
|
Wczoraj kolejny wypad na płomykówki. Nocka bardzo udana! Wykrylismy nowe stanowisko w Mordach (od dluzszego czasu bylem pewien, ze tam musi byc. Mialem nosa , sprawdzilismy stanowisko w Łysowie. Wiedzielismy tylko, ze sa tam jakies sowy (info od Kamila Krynskiego). Wracajac do domu powierdzilismy znane z zeszłego roku stanowisko w Halasch. Wszedzie plomykowki reagawaly bardzo ładnie. Zjawiały sie szybko, mozna bylo sie na nie napatrzec. W Halasach samiec chyba byl bardzo nabuzowany poniewaz strasznie sie darł.
P.S Wabilismy rowniez w Niemojkach oraz Łosicach (przy kosciele). Niestety nic! W zeszłym roku płomykowki gniezdzily sie na katedrze i wyprowadzily w drugim legu 3 mlode. |
TP "Bocian" |
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2007-04-18, 12:00
|
|
|
Dominik napisał/a: | Wykrylismy nowe stanowisko w Mordach (od dluzszego czasu bylem pewien, ze tam musi byc. | Andrzej Dąbrowski znajdował ostatnio wypluwki w kaplicy na cmentarzu, tym przy drodze na Klimonty. A ja z Jankiem mielismy ja chyba 2 latat temu na łakach w Klimontach - rzut beretem. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
|
Jarek P
|
Wysłany: 2007-04-18, 14:40
|
|
|
Dominik napisał/a: | gniezdzily sie na katedrze |
Łosickiej katedrze???? |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
|
Dominik
|
Wysłany: 2007-04-18, 15:40
|
|
|
Tak |
TP "Bocian" |
|
|
|
|
Jarek P
|
Wysłany: 2007-04-19, 10:02
|
|
|
Łosice awansowały do rangi stolicy biskupstwa |
_________________ Jarosław Paciorek |
|
|
|
|
Marfu
|
Wysłany: 2007-04-19, 10:36
|
|
|
No patrz, a w Wikipedii jest błąd - napisali Diecezja Łowicka, zamiast Łosicka... |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2007-04-19, 17:20
|
|
|
Marfu napisał/a: | w Wikipedii jest błąd - napisali Diecezja Łowicka, zamiast Łosicka... | |
_________________ TP Bocian
|
|
|
|
|
|