|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Sekcja herpetologiczna |
Autor |
Wiadomość |
Amphibia
Herpetolog-Amator
|
Wysłany: 2007-08-22, 20:39 Sekcja herpetologiczna
|
|
|
Witam i odrazu przechodzę do konkretów
Razem z znajomym mamy plany dotyczące powstania Sekcji Herpetologicznej, która działaby podobnie jak sekcja entomologiczna TP Bocian i swym działaniem obejmowałaby głównie podkarpacie i inne regiony górskie Polski. W związku z tym szukam osób (głównie z południa kraju) zainteresowanych czynnymi działaniami na rzecz ochrony i badania herpetofauny.
Powstanie takiej sekcji niosłby ze sobą zdecydowanie dużo plusów, tego nawet nie trzeba opisywać - większość z nas wie jak wygląda aktualnie sytuacja płazów i gadów. Pozatym osobom chcącym aktywnie zapobiegać ciągłemu wyniszczaniu populacji tych zwierząt działałoby się z pewnością lepiej w zoorganizowanej grupie niż osobno, pojedyńczo. |
_________________ Wortal batrachologiczny: www.amphibia.pl |
Ostatnio zmieniony przez Amphibia 2007-08-22, 20:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wężosław
|
Wysłany: 2007-08-22, 20:47
|
|
|
No właśnie, w Polsce nie ma chyba jakiejś grupy zajmującej się ochroną herpetofauny. Jak coś to działają pojedyncze osoby indywidualnie. Zresztą na południu znajduje się wiele stanowisk takich gatunków jak traszka karpacka czy gniewosz, które nie są chronione a powinny być, wszak to gatunki z Czerwonej Ksiegi. |
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!! |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2007-08-26, 20:12
|
|
|
ja się chętnie przyłączę, jeśli na południu takowy (po)twór powstanie. hę? |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Wężosław
|
Wysłany: 2007-08-26, 20:33
|
|
|
Do tego są potrzebni ludzie, bo z 3 osób to sekcji nie ma sensu robić Dlatego pytamy na forum, bo tu sporo Bocianowiczów zagląda. |
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!! |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-08-26, 20:36
|
|
|
Czy tylko poludnie kraju, czy nie?? Bo jak nie, to bedzie wiecej chetnych |
_________________ Warszawski Oddział TP "Bocian" |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2007-08-26, 20:51
|
|
|
Amphibia napisał/a: | mamy plany dotyczące powstania Sekcji Herpetologicznej | Od przybytku głowa nie boli, ale jak sekcja to raczej krajowa , ale i tak przecie regionalne działania mozna swobodnie prowadzić. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Wężosław
|
Wysłany: 2007-08-26, 20:58
|
|
|
Z tym południem to taka propozycja była, jakby było więcej chętnych z całego kraju to jak najbardziej. |
|
|
|
 |
Amphibia
Herpetolog-Amator
|
Wysłany: 2007-08-26, 21:37
|
|
|
Marfu napisał/a: | Czy tylko poludnie kraju, czy nie?? |
Dokładnie tak jak mówi Wężosław, jeśli znajdą się osoby z innych rejonów Polskim to nie koniecznie sekcja musi dotyczyć południa. |
|
|
|
 |
Wężosław
|
Wysłany: 2007-08-30, 16:14
|
|
|
To byliby jacyś chętni oprócz Green Powera? Możecie popytać znajomych? |
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2007-08-30, 22:42
|
|
|
Wężosław napisał/a: | To byliby jacyś chętni oprócz Green Powera? |
Na ogół jest tak, że ludzie się dołączają, jak zaczyna się dziać coś konkretnego. Wymyślcie jakieś działania. Może na początek kilka wizyt w szkołach z jakimiś pogadankami. A może starania, aby powołać konkretny obiekt, np. użytek ekologiczny. Bo tak to nie wiem..., pogadać o płazach to sobie można i tutaj!
Może jakaś wspólna akcja ochrony? Akcja poszukiwawczo-inwentaryzacyjna, itp.?! Zrobienie jakiejś ankiety w szkołach co wiedzą nt. płazów - to takie moje wolne myśli |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
Wężosław
|
Wysłany: 2007-09-01, 18:44
|
|
|
No ja jak na razie zbieram info na temat gniewoszy na Podkarpaciu, potem weryfikuję te informacje i jak jest coś konkretnego to się do Pani Konserwator wybieram i jak się da to stanowisko zostaje objęte ochroną obszarową + ewentualna czynna. Jako, że to faza początkowa to dopiero co do jednego stanowiska są rozpoczęte działania zmierzające do objęcia go ochroną (pierwsza strefa ochronna Gniewosza na Podkarpaciu). Mam kilka niepotwierdzonych stanowisk Eskulapa, część już przeszukałem (niestety nic), część dopiero będę przeszukiwał. Poza tym mam 2 populacje węży (natrix & vipera) pod "nadzorem". To w dużym skrócie moja działalność. Amphibia nie wiem robisz coś?
Ja nie wiem jak się taką sekcję powołuje. Czy mogą być na początku powiedzmy tylko 2, 3 osoby i potem się ktoś dołącza? czy to od razu musi być co najmniej tuzin chętnych?
Wiecie to by nie musiało być tak, że grupa ludzi wszędzie chodzi razem, wszystko robi razem bo tak się raczej nie da, chociażby ze względu na odległość jaka by dzieliła poszczególnych członków, zważywszy, że sekcja obejmowałaby zasięgiem całą Polskę. Można by indywidualnie albo jak parę osób mieszkałoby w znośnej odległości to w zespole coś robić (badania, inwentaryzacje, ochrona) i w ramach tej sekcji robić zjazd, spotkanie, każdy swoje wyniki przedstawia czy coś, można by jakieś wspólne wycieczki poplanować pod kątem herpetologicznym. Myśle, że istnienie takiej grupy działałoby mobilizująco, zawsze można coś z kimś skonsultować... |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-09-01, 20:11
|
|
|
Hmm... Zawsze w takich wypadkach trzeba poczytac statut danej organizacji. W tej konkretnej sprawie mozemy przeczytac:
Cytat: | JEDNOSTKI OGRANIZACYJNE
par. 28
Towarzystwo może tworzyć jednostki organizacyjne – Koła, Oddziały i Sekcje
par. 29
1. Koła stanowią jednostki organizacyjne o charakterze lokalnym. Działać mogą w szkołach, małych miejscowościach itp.
2. Oddziały stanowią jednostki organizacyjne o charakterze terytorialnym. Działające na obszarze minimum jednego powiatu.
3. Sekcje stanowią jednostki organizacyjne o charakterze tematycznym.
par. 30
1. Decyzję o utworzeniu Oddziału podejmuje Zarząd na wniosek zainteresowanych członków Towarzystwa, określając teren jego działania. Oddział musi liczyć przynajmniej 10 członków.
2. Decyzję o utworzeniu Sekcji podejmuje Zarząd na wniosek zainteresowanych członków Towarzystwa, określając zakres jej działania. Sekcja musi liczyć przynajmniej 10 członków.
3. Decyzję o utworzeniu Koła podejmuje Zarząd na wniosek zainteresowanych członków Towarzystwa, określając teren jego działania. Oddział musi liczyć przynajmniej 3 członków.
par. 31
1. Władzą Oddziału jest Zarząd Oddziału, liczący 3-5 osób. Składa się on z Prezesa Oddziału, Wiceprezesa i członków. Zarząd Oddziału jest mianowany przez Zarząd Towarzystwa na wniosek członków Oddziału. Jego kadencja trwa 4 lata.
2. Władzą Koła jest Przewodniczący Koła, mianowany przez Zarząd Towarzystwa na wniosek członków Koła. Jego kadencja trwa 4 lata.
3. Władzą Sekcji jest Przewodniczący Sekcji, mianowany przez Zarząd Towarzystwa na wniosek członków Sekcji. Jego kadencja trwa 4 lata.
4. Władze Oddziału, Koła lub Sekcji mogą zostać odwołane przez Zarząd Towarzystwa na własną prośbę lub gdy jego działalność jest sprzeczna z przepisami prawa, postanowieniami Statutu lub uchwałami władz nadrzędnych.
par. 32
Rozwiązanie Oddziału, Koła lub Sekcji następuje na podstawie uchwały Zarządu Towarzystwa w przypadku zaprzestania faktycznej działalności przez Oddział, Koło lub Sekcję lub gdy jego działalność jest sprzeczna z przepisami prawa, postanowieniami Statutu lub uchwałami władz nadrzędnych. |
Czyli - trzeba 10 osob, aby sekcje powolac. Ale - mysle ze takie 10 osob znajdzie sie bez problemowo - pytanie ilu z nich potem bedzie dzialac... Ale nawet jak 25%, to i tak zle nie bedzie. Jezeli taki zamysl wypali - napiszemy w naszym Infomatorze, rozsylanym do czlonkow, aby sie tacy pasjonaci ujawnili. Na pewno sie ujawnia, i 10 osob zbierzemy.
Problemem moze byc zebranie wszystkich w jednym miejscu - przemyslimy to, moze daloby sie zebrac internetowo, pewnie bedzie to mozliwe...
Istotne tez moze byc:
Cytat: | FINANSE TOWARZYSTWA
par. 33
4. Towarzystwo prowadzi gospodarkę finansową oraz rachunkowość zgodnie z obowiązującymi przepisami. |
i
Cytat: |
B. Zarząd
par. 15
7. Do reprezentowania Towarzystwa, w szczególności do podpisywania pism i dokumentów, w sprawach innych niż majątkowe i finansowe, wymagany jest podpis jednego członka Zarządu.
8. Zarząd może upoważnić osoby spoza jego składu do występowania w imieniu Towarzystwa w określonych sprawach. |
Czyli - aby byla jasnosc, decyzje podejmuje Zarzad. Zatem przynajmniej poczatkowo, do momentu, kiedy Prezes Sekcji nie bedzie na tyle nam znany, aby dostac upowaznienie do samodzielnego wypowiadania sie w imieniu Towarzystwa, wszystko musi przechodzic przez Zarzad. Co poczatkowo moze byc nieco klopotliwe - jedne nasze jednostki strasznie na to kwekaly, ale inne nie... |
|
|
|
 |
Amphibia
Herpetolog-Amator
|
Wysłany: 2007-09-03, 19:31
|
|
|
Wężosław napisał/a: | Amphibia nie wiem robisz coś? |
Aktualnie prowadzę w miarę systematyczne obserwacje kilku stanowisk traszki karpackiej, traszki górskiej, salamndry plamistej w Beskidach (okolice Szczyrku). Z aktywnymi formami ochrony płazów, mam tylko jedną przygodę - kiedyś próbowałem interweniowaś przeciwko zniszczeniu i zatrówaniu rowu, gdzie godowało kilka gatunków płazów. Wtedy jednak moja wiedza była zbyt mała i cała akcja zakończyła się niczym.
Mirek napisał/a: | Może jakaś wspólna akcja ochrony? Akcja poszukiwawczo-inwentaryzacyjna, itp.?! Zrobienie jakiejś ankiety w szkołach co wiedzą nt. płazów - to takie moje wolne myśli |
Jestem własnie na coś takiego nastwawiony i chętnie bym w ten sposób działał. Tylko wydaje mi się, że to własnie wymaga stworzenia jakiejś grupy osób. Bo wątpie, że któraś dyrekcja szkoły pozwoli jednemu nastolatkowi przeprowadzać ankiety, co inego gdy ta osoba oprze się o towarzystwo przyrodnicze, wtedy wszystko brzmi bardziej wiarygodnie i jest bardziej możliwe.
Marfu napisał/a: | Zawsze w takich wypadkach trzeba poczytac statut danej organizacji. |
Co do statutu - ja nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Podobnie jak do tego Zarządu - najpierw po utworzeniu takiej sekcji, trzeba sprawdzić jak to będzie działać i dopiero jak wszystko by się ustabilizowało to można myśleć o powoływaniu prezesa. |
|
|
|
 |
Marfu

|
Wysłany: 2007-09-03, 19:35
|
|
|
Prezesa trzeba powolac od razu, najwyzej sie zmieni, jak sie nie sprawdzi |
|
|
|
 |
Amphibia
Herpetolog-Amator
|
Wysłany: 2007-09-03, 20:40
|
|
|
Domyślam się, że wszelką władzę (np. prezes) nad sekcją muszą mieć osoby pełnoletnie? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|