łabędzie - opracowania |
Autor |
Wiadomość |
rafklim
Ostoja IBA nr 145

|
Wysłany: 2006-08-25, 08:01 łabędzie - opracowania
|
|
|
Potrzebuję namiarów lub jak najwięcej informacji na temat łabędzi, zachwania, zwyczaje, wszystko.
Może macie jakieś ciekawe linki lu tytuły? |
|
|
|
 |
Batman

|
|
|
|
 |
Maria02
|
Wysłany: 2007-02-20, 02:16
|
|
|
W minioną sobotę od Pana, który wie że interesujemy się ptakami dowiedziliśmy się, że na hałdzie kopalnianej znaleziono łabędzia, który ma coś ze skrzydłem. Zostal wpuszczony do zbiornika wodnego. Z pomocą straży pożarnej udalo go się nagonic w las który jest cześciowo zalany wodą, gdzie moj syn [nie pierwszy raz] złapał labędzia. Umieściliśmy go w takim mini zoo w naszej dzielnicy. Już po tym fakcie dowiedzieliśmy się że na zbiorniku obok tego, gdzie zostal zlapany, byla para łabędzi, która goniła naszą łabedzicę. Jak się okazalo i ona na tej jednej nodze próbowala przedostać się przez hałde na drugi zbiornik, ponieważ nie mogla się odbić od wody by polecieć. Na drugi dzień, po wcześniejszym uzgodnieniu, zawieźliśmy naszą łabędzicę do Mikołowa, gdzie w schronisku - leśniczówce Reta ma bardzo dobre warunki; woda i towarzystwo innych łabędzi. Łabędzica od razu wzbudziła zainteresowanie pana łabędzia. Pan, który prowadzi ten leśny azyl mówi, że przyjmuje setki zwierząt rocznie, część przywraca środowisku, część zostaje do końca u niego. Jednak można liczyć na pomoc ze strony straży i innych organizacji - przekonałam się o tym nie raz! W załączeniu trzy fotki;
abędz 3.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4777 raz(y) 36,7 KB |
abędz 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4777 raz(y) 46,09 KB |
abędz 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4777 raz(y) 51,83 KB |
|
_________________ I.Krasicki ; Gdy więc wszystkie sposoby ratunku upadły,
Wśród serdecznych przyjaciół psy zająca zjadły.; |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2007-02-20, 08:09
|
|
|
Maria02, jesteś fantastyczna !!! świetnie wygladącie obie na zdjęciu!
jak to dobrze, że historia tej łabędzicy znalazła takie fajne zakończenie. Przywracasz mi razem z synem wiarę w człowieka. |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
xhardcorex
|
Wysłany: 2007-02-20, 11:50
|
|
|
|
|
|
|
 |
rafklim
Ostoja IBA nr 145

|
Wysłany: 2007-02-20, 21:59
|
|
|
Dzęki za sugestię, mam na szczęście już biuletyny Polskiej Grupy Badania Łabędzi - dostałem od bardzo miłej Pani z PAN. Nawet mi wysłała na koszt własny i nie chciała żadnego zwrotu pieniędzy. Jeśli to przypadkiem czyta to bardzo dziękuję (kolejny raz oczywiście). |
|
|
|
 |
|