polskie ssaki |
Autor |
Wiadomość |
Krukacz
Jeździec

|
Wysłany: 2008-01-28, 11:34 polskie ssaki
|
|
|
W Polsce w przeszłości występowało wiele ssaków od czasów epoki lodowcowej do czasów historycznych:wapiti,soból,rosomak,norka europejska,wychuchol,suseł moręgowany,tur,tarpan,bóbr kanadyjski.Obecnie w Polsce pojawiają się od nowa susły i być może gdzieś na wschodzie Polski żyją norki.A co do tych wymarłych to próbuje się restytuować tarpana,podobno gdzieś na pomorzu grasuje rosomak a chodziły słuchy że ktoś wypuszcza je na wolność,próbuje reintrodukować.Natomiast słyszy się o występowaniu nowych gatunków nietoperzy jest ich w już Polsce 25 gatunków a nie wiadomo czy nie będzie ich więcej.Wśród nich są nocek Alkatoe,nocek ostrouszny,nocek Brandta,karlik drobny i karlik średni.
Obecnie w Polsce występuje 111 gatunków ssaków. |
_________________ Chrońmy naturę i żyjmy na wzajem.Bo czai się niebezpieczeństwo.
 |
|
|
|
 |
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2008-01-30, 23:14
|
|
|
Krukacz napisał/a: | wapiti,soból,rosomak,norka europejska,wychuchol,suseł moręgowany,tur,tarpan,bóbr kanadyjski. | Wapiti? Bóbr kandyjski?
Krukacz napisał/a: | próbuje się restytuować tarpana,podobno gdzieś na pomorzu grasuje rosomak a chodziły słuchy że ktoś wypuszcza je na wolność,próbuje reintrodukować | Hehe "restytucja tarpana"? A ten rosomak na pomorzu to juz prawie jak chupachabra!
Pozdrawy! |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-01-31, 13:36
|
|
|
Cytat: | Wapiti? Bóbr kandyjski? | o wapiti nic mi nie wiadomo, ale bóbr kanadyjski był rzeczywiście wsiedlany na północy Polski....nie utrzymał się |
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2008-01-31, 13:51
|
|
|
Wujek Kryzys napisał/a: | Hehe "restytucja tarpana"? | to właściwie już fakt. Ciekawsza sprawa, o której już pisałem to przyznany grant na "odtworzenie" tura. DNA z zębów. Po bliższe informacje proszę do dr Kruszewicza, który w tym uczestniczy lub do PAN, który przyznał kasę |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2008-01-31, 14:46
|
|
|
Namor napisał/a: | to właściwie już fakt. |
chyba nie do końca, o ile wiem, to tarpany żyją na ogrodzonym terenie (choć o dużej powierzchni) - tak jest np. w BPN
Namor napisał/a: | Ciekawsza sprawa, o której już pisałem to przyznany grant na "odtworzenie" tura. DNA z zębów. Po bliższe informacje proszę do dr Kruszewicza, który w tym uczestniczy lub do PAN, który przyznał kasę |
o ciekawe, masz linka do bardziej szczegółowych informacji? |
|
|
|
 |
Namor

|
Wysłany: 2008-01-31, 15:01
|
|
|
Weles napisał/a: | o ile wiem, to tarpany żyją na ogrodzonym terenie |
nad Oświnem chyba są nieogrodzone [choć raczej wszędzie to taka pół hodowla] .
Weles napisał/a: | o ciekawe, masz linka do bardziej szczegółowych informacji? |
W listopadzie był spory artykuł w "Rzeczpospolitej" - myślę, że wyszukując granty naukowe można gdzieś coś bliższego znaleźć. Ja słyszałem o tym od dr Kruszewicza na konferencji kurakowej w Janowie Lub. [wtedy mu nie uwierzyłem, dopiero po przeczytaniu artykułu]. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-01-31, 15:14
|
|
|
Cytat: | nad Oświnem chyba są nieogrodzone | owszem, biegają wolno, z tym że to nie typowe, czyste leśne tarpany
Namor napisał/a: | DNA z zębów | ciekawe,
a jest taka rasa bydła, w Niemczech chyba, która do złudzenia tura przypomina |
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu[...]" W. Koehler, 1961. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-01-31, 15:15
|
|
|
mam i o turze artykuł
Cytat: | polscy genetycy chcą przywrócić tura rodzimym lasom | to ja mam tylko jedno pytanie - gdzie? |
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2008-01-31, 15:29
|
|
|
green power napisał/a: | mam i o turze |
dzięki, ciekawe informacje
Cytat: | to ja mam tylko jedno pytanie - gdzie? |
pewnie w Puszczy Białowieskiej
Swoją drogą jak rozmawiamy o gatunkach wymarłych, to ciekawe czy doczekamy się kiedyś niedźwiedzia na nizinach. W okresie międzywojennym prowadzona była w Puszczy Białowieskiej reintrodukcja niedźwiedzi, ale nie powiodła się |
|
|
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
Weles

|
Wysłany: 2008-01-31, 17:21
|
|
|
Corvus napisał/a: | no bo takich nie ma nigdzie. tarpan wymarł |
W sumie racja, to koniki polskie, a nie tarpany, jednak docelowo mają mieć one cechy tarpana. |
|
|
|
 |
green power
ponad podziałami x 2

|
Wysłany: 2008-01-31, 17:46
|
|
|
Cytat: | no bo takich nie ma nigdzie. tarpan wymarł . | tak, oczywiście, jestem tego świadom
podobno cechą, która najbardziej do tarpana zbliża jest wyrazistość pręgi na grzbiecie (im bardziej wyraźna, tym dany osobnik bardziej do pierwotnego tarpana zbliżonym być ma) |
|
|
|
 |
Prem
Nieludzki Doktor

|
Wysłany: 2008-02-01, 12:35 Re: polskie ssaki
|
|
|
Krukacz napisał/a: | być może gdzieś na wschodzie Polski żyją norki. |
Pytanie czy masz na myśli norkę amerykańską Mustela vison; czy europejską Mustela lutreola, bo nie precyzujesz. Mniemam że chodzi o tę ostatnią, ano może być, że juz jej nie ma...... |
|
 |
Corvus
Corvus corax

|
|
|
|
 |
|