|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Konkurs "Miejsca" |
Autor |
Wiadomość |
Wadera
życie jest piękne

|
Wysłany: 2006-08-13, 22:54 Konkurs "Miejsca"
|
|
|
Ruszył nowy serwis internetowy www.miejsca.net. Mozna zamieszczać tam informacje o ulubionych czy ciekawych miejscach. Powstanie dzięki temu baza miejsc ciekawych pod względem przyrodniczym.
Wspólnie z miejsca.net zororganizować konkurs na najciekawsze opisy miejsca przyrodniczego z serwisie.
Więcej w aktualności
Postaram sie żeby ktoś z serwisu zalogował sie na Forum i odpowiadał na ewentualne pytania |
|
|
|
 |
miejsca.net
|
Wysłany: 2006-08-14, 14:02
|
|
|
Jestem kimś z serwisu.
Czekam na pytania i zapraszam do wspóóóóóólnej zabawy |
_________________ www.miejsca.net |
|
|
|
 |
miejsca.net
|
Wysłany: 2006-08-17, 15:15
|
|
|
(Chciałbym zaznaczyć, że swoje dane osobowe najlepiej podawać w profilu uytkownika. Nie muszą być one podawane w miejscu, które się dodaje)
Zarys zasad konkursu (ze strony):
Miejsca.net wspólnie z TP Bocian organizuje konkurs na najciekawsze opisy miejsc przyrodniczych.
Konkurs ma na celu prezentację pięknych i ciekawych miejsc związanych z przyrodą.
W konkursie wezmą udział osoby, które dodadzą miejsca w serwisie Miejsca.net pomiędzy 12 sierpnia a 15 września 2006 r. miejsca z walorami przyrodniczymi (najlepiej w kategorii przyroda ale niekoniecznie) - np. park narodowy, jezioro, park, kotlinę, zalew, gospodarstwo agroturystyczne z opisem pobliskich miejsc przyrodniczych itp.
Każda osoba może dodać dowolną ilość miejsc. Opisy nie mogą naruszać praw autorskich, zalecane jest dołączanie zdjęć.
Osoby dodające miejsca oraz głosujące na miejsca muszą podać swój adres zamieszkania, aby nie dopuścić do sytuacji, że jedna osoba zarejestruje wielu użytkowników. Na podane adresy zostaną przesłane ewentualne nagrody.
Na dodane miejsca wszyscy zarejestrowani użytkownicy będą mogli oddawać swoje głosy oceniając je w skali 1-5. Każdy oddany głos zwiększa punkty danego miejsca.
Na konkursowe miejsca można głosować do 30 września godz. 23.59. 1 października zostaną ogłoszeni zwycięzcy i rozdamy nagrody dla pięciu najwyżej punktowanych miejsc.
* pierwsze miejsce – kubek TP Bocian + koszulka TP Bocian + książka „Żubr – monografia przyrodnicza"
* drugie i trzecie miejsce - kubek TP Bocian + koszulka TP Bocian
* czwarte i piąte miejsce - koszulka TP Bocian
Dla pierwszych 3 osób jest też dodatkowa nagroda: budka dla sikorek - lecz warunkiem jej uzyskania jest osobisty odbiór w biurze TP Bocian (Siedlce lub Warszawa).
Dodatkowo wśród osób, które wezmą udział w ocenianiu miejsc zostanie rozlosowane trzy nagrody (2 koszulki i 1 kubek).
Wyniki zostaną przedstawione na stronie TP Bocian oraz na stronach serwisu Miejsca.net. |
_________________ www.miejsca.net |
|
|
|
 |
Batman

|
Wysłany: 2006-08-17, 15:20
|
|
|
Ja osobiscie jestem przeciwny takim akcjom. Powod: przyczynia sie to do zwiekszenia ruchu turystycznego takich miejsc, ascisla czolowka ma przechlapane. Dochodzi nie tylko do rozdeptywania istniejacych sciezek, ale wydeptywania nowych. Poza tym przyciagaja ludzi, ktorzy chca sie osiedlac w takich miejscach oraz "sprtowcow" zadnych wrazen w dzikich, niedostepnych terenach Mysle ze nasze spoleczenstwo nie jest jeszcze na tyle dojrzale i swiadome w jaki sposob wykorzystywac i czerpac z takich miejsc zeby tworzyc taka liste czy baze. |
_________________ "Kiedy wytniemy ostatnie drzewo i kiedy zabijemy ostatnie zwierzę, to wtedy stwierdzimy, że nie możemy jeść pieniędzy". |
|
|
|
 |
Wadera
życie jest piękne

|
Wysłany: 2006-08-17, 20:53
|
|
|
Pewnie masz trochę racji Batman, ale zawsze możesz wpisać (poza konkursem oczywiście) bar który polecasz. TU coś dla Ciebie z okolic Poznania |
|
|
|
 |
lonek
|
Wysłany: 2006-08-20, 13:01 Konkurs "Miejsca" ? chrońmy przyrodę !!!
|
|
|
Podobnie jak Batman jestem przeciwny tej akcji. Miejsca o walorach przyrodniczych należy chronić, a jeśli już koniecznie chcemy je propagować to w bardziej przemyślany sposób. |
|
|
|
 |
Wadera
życie jest piękne

|
Wysłany: 2006-08-20, 21:07
|
|
|
Dokładnie! nikt nie zmusza nikogo do zdradzania miejsc cennych i takich ktore lepiej pozostawić dzikie. Sama bym tego nie zrobiła. Można przeciez zareklamować fajną ścieżkę przyrodnioczą, park ktory warto zobaczyć itp. Moim zdaniem, ci ktorzy chcieliby wypocząć w miejscu cichym i odludnym raczej mu nie zaszkodzą. Groźniejsi są przypadkowi turysci-bałaganiarze, którzy raczej nie szukają swoich "ofiary" w internecie. |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-08-20, 22:12
|
|
|
Batman napisał/a: | Ja osobiscie jestem przeciwny takim akcjom. Powod: przyczynia sie to do zwiekszenia ruchu turystycznego takich miejsc, ascisla czolowka ma przechlapane. Dochodzi nie tylko do rozdeptywania istniejacych sciezek, ale wydeptywania nowych. |
A ja niemam nic przeciwko , w propagowaniu konkretnych miejsc trzeba oczywiście zachować umiar i rozsadek, ale w dzisiejszych czasach chronienie jakiegoś terenu bez pokazywania go opinii publicznej jest trudne. Kiedys wystarczyła odgórna decyzja, dzis to zamało. Przykłady mozna mnozyc, nawet Rospuda się kłania, mało znana rzeczka trafiła na pierwsze strony gazet, teraz wiele osób chce ją odwiedzic, ale te własnie osoby popierają jej ochronę i myślę że nie one są jej zagrożeniem! To samo z Wisłą - organizując dwa lata temu za posrednictwem naszego forum spływ kajakowy, chodziło mi także o zwerbowanie do działań ochronnych kolejnych ludzi, którzy gdy zobaczą Ją w pełnej krasie napewno nie odmówią pomocy, gdy będzie działo się cos złego.
Turystyka przyrodnicza to w głownej mierze edukacja, są oczywiscie problemy: Batman napisał/a: | Dochodzi nie tylko do rozdeptywania istniejacych sciezek, ale wydeptywania nowych. | Ale mądry opis moze dużo zdziałac.
Gdyby w XIX w. nie opisano walorów Tatr to czy dzis było by co chronic w tych górach poza skałami?
Cytat: | Zagrożenia i turystyka. Tatry w przeszłości były silnie eksploatowane. Latem na polanach i halach wypasane były liczne stada owiec, kóz i krów. Nadmierne wypasy spowodowały obniżenie górnej granicy lasu oraz zapoczątkowały procesy erozyjne. W okresie XVII-XIX wieku działały liczne kopalnie i huty, które potrzebowały ogromnych ilości drewna. Na przełomie XIX i XX wieku rozwinęła się turystyka, a błędna gospodarka leśna doprowadziła do powstania sztucznych monokultur świerkowych na siedliskach lasów bukowych i jodłowych. Zagrożeniem dla przyrody parku są też kłusownictwo, inwestycje sportowe i turystyczne oraz rozwijające się gospodarczo Zakopane. Tatrzański Park Narodowy obejmując zaledwie 0.07% pow. Polski jest odwiedzany przez ok. 3 mln turystów rocznie, co stanowi ok. 8% mieszkańców kraju. Bogata infrastruktura parku (liczne szlaki turystyczne, schroniska itp.) z trudem wytrzymuje ogromną rzeszę turystów. Z uwagi na wysokie walory przyrodnicze oraz duże zainteresowanie odwiedzających wprowadzono opłaty za wstęp na teren parku. |
A Tatry niszczą niewyedukowani turysci, którzy najwyraźniej nie znają innych ciekawych MIEJSC
Innym wątkiem jest świadomość mieszkańców cennych przyrodniczo miejsc, dopiero jak się pojawiaja turysci co chca zobaczyc przysłowiową "wodniczkę", przekonują sie, że te jakies bagna mają konkretna wartość i przynosza dochody z turystyki, wiec może ich nie osuszac lub droge zbudowac gdzie indziej?
PS: Polska ekoturystyka wzorem dla Anglików |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Jurek7
|
Wysłany: 2006-10-05, 18:05
|
|
|
Tja, i badz czlowieku madry, czy ujawnienie miejsca pomoze jego ochronie, czy doprowadzi do rozdeptania. |
|
|
|
 |
Stokrotka
|
Wysłany: 2006-10-06, 17:35
|
|
|
Jurek7 napisał/a: | Tja, i badz czlowieku madry, czy ujawnienie miejsca pomoze jego ochronie, czy doprowadzi do rozdeptania. |
Dokladnie.....
Tyle ze ja nie mam jakis szczegolnych miejsc wiec nie mam sie nad czy zastanawiac.Czy moic o nich czy nie:)....
ale tak czasem mysle ze lepiej je pozostawic w spokoju i nikomu nie mowic,....choc pewnie sie nie znam,....
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|