Przesunięty przez: Basior 2011-03-24, 20:04 |
Jakie budki lęgowe w sadzie? |
Autor |
Wiadomość |
kingcherry
|
Wysłany: 2011-03-11, 18:17 Jakie budki lęgowe w sadzie?
|
|
|
Witam
Mam trochę nietypowe pytanie.
Jednym z podstawowych szkodników w sadach są zwójki ( siatkóweczka, bókuweczka, koróweczka i inne) dlatego chciałem się dowiedzieć jakie gatunki ptaków żywią się takimi rabalami, no i jakie rodzaje budek mógłbym zawiesić w sadzie?
Mam tu fotkę jakiejś zdezelowanej budki.
|
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2011-03-12, 07:27
|
|
|
kingcherry napisał/a: | jakie gatunki ptaków żywią się takimi rabalami, no i jakie rodzaje budek mógłbym zawiesić w sadzie?
|
Najlepsze budki A i A1 - wszystko masz tutaj: http://www.bocian.org.pl/schronienia |
_________________ TP Bocian
|
|
|
|
|
kingcherry
|
Wysłany: 2011-03-12, 19:26
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Tak myslałem że najlepiej będzie pasował typ A i A1, 4 sztuki już praktycznie zrobiłem, wystarczy wyciąć otwory. |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2011-03-13, 06:35
|
|
|
kingcherry napisał/a: | 4 sztuki już praktycznie zrobiłem, wystarczy wyciąć otwory. |
To się pospiesz z wieszaniem, bo sikory zajmują już terytoria. |
|
|
|
|
|
kingcherry
|
Wysłany: 2011-03-17, 22:49
|
|
|
Zawiesiłem 7 sztuk (typ A - 5 szt, typ A1 - 2 szt.). Boję się trochę że mogą zostać nie zazsiedlone bo ze względów technicznych trochę nisko je zawiesiłem - dach budki na wysokości 2 m.
Jeżeli chociaż część budek zostanie zasiedlona to za rok zawieszę więcej, no i spróbuję namówić innych w okolicy
budka2.JPG
|
|
Plik ściągnięto 28916 raz(y) 79,74 KB |
budka1.JPG
|
|
Plik ściągnięto 28916 raz(y) 73,33 KB |
|
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2011-03-18, 08:01
|
|
|
kingcherry napisał/a: | Boję się trochę że mogą zostać nie zazsiedlone bo ze względów technicznych trochę nisko je zawiesiłem - dach budki na wysokości 2 m. | Akurat sikorkom to nie przeszkadza. Może być nawet 1 m nad ziemią! |
|
|
|
|
|
Piotreczek
|
Wysłany: 2011-03-18, 08:10
|
|
|
Obawiam się o życie tych sikorek. Przecież to jest sad przemysłowy, więc na pewno będą stosowane opryski. A ptaszki będą potem zbierać te zatrute środkami chemicznymi owady i ich larwy. |
|
|
|
|
kingcherry
|
Wysłany: 2011-03-18, 20:05
|
|
|
W sadzie żyją ptaki mają gniazda na drzewach i jakoś tam się trzymają.
Jest coś takiego jak integrowana produkcja , czyli stosowanie środków ochrony roślin z "głową" i wtedy gdy jest to konieczne, ja nie przekraczam 2-3 zabiegów selektywnymi środkami owadobójczymi, dlatego że nie niszcze fauny pożytecznej.
Są sadownicy którzy pryskają nawet 6-8 razy środkami owadobójczymi.
Poniżej link do krótkiego filmiku gdzie dzięcioł kilka dni z rzędu wpadał do sadu na obiad w postaci zwójki koróweczki.
http://www.youtube.com/watch?v=Jm893OFY5Tk |
|
|
|
|
Piotreczek
|
Wysłany: 2011-03-20, 15:16
|
|
|
kingcherry napisał/a: | ja nie przekraczam 2-3 zabiegów selektywnymi środkami owadobójczymi |
Wcale mnie tym nie przekonałeś. Wystarczy że ptaki jeden raz najedzą się zatrutymi owadami i nie przeżyją. A pisklęta są narażone jeszcze bardziej.
Poza tym w tym sadzie będzie wykonywany oprysk mechanicznie, więc będzie opryskana nawet budka. Opary tych substancji są niebezpieczne dla człowieka a co dopiero dla ptaków.
Obym nie był złym prorokiem.
Filmik bardzo fajny, ale jest zrobiony w zimie a wtedy nie ma żadnych oprysków.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
kingcherry
|
Wysłany: 2011-03-20, 18:36
|
|
|
Rejon w którym mieszkam to jeden wielki sad ( region ma jakieś 40 km na 40 km), i ptaki jakoś muszą tu żyć, jest ich co prawda niewiele, ale są, zresztą ptak może mieć gniazdo na wysokim drzewie, a po pokarm ptak i tak przyfrunie do sadu, bo nie ma za bardzi innej alternatywy.
Po za tym innych drzew niż owocowe jest jak na lekarstwo więc ptaki i tak robią gniazda bezpośrednio na drzewkach owocowych, na rozwidleniach konarów.
Nawet myszołów szybyjący gdzieś w górze jest narażony na zatrucie bez budki, bo przecież może złapać zatrutą myszę. Nic na to nie poradzę, mogę jedynie zrobić żeby wspomóc naturę to sadzić drzewa ( oczywiście nie owocowe) czy zawiesić tą nieszczęsną budkę.
Jeżeli chodzi o te budki to podejrzałem takowe w północnych Włoszech, w południowym Tyrolu, kolebki integrowanej produkcji owoców, tam w dolinach zageszczenie intensywnych sadów jest jeszcze większe niż w moim regionie, jeśli chodzi o zabiegi owadobójcze jest ich pewnie więcej niż w Polsce z racji cieplejszego klimatu.
Chemia w naszych czasach jest wszechobecna, w mniejszym bądż większym stężeniu jest wszędzie.
ptak12.JPG
|
|
Plik ściągnięto 28835 raz(y) 117,5 KB |
ptak1.JPG Na tym zdjęciu widać że jeżeli opryskuje się drzewa to bez budek oprysk spada bezpośrednio na ptaka, dlatego zdecydowałem się na te budki. W moim odczuciu ptaki powinny na tym skorzystać :) |
|
Plik ściągnięto 28835 raz(y) 108,91 KB |
|
|
|
|
|
Piotreczek
|
Wysłany: 2011-03-21, 14:27
|
|
|
Ciekawy jestem jak sobie poradzą ptaki w tych budkach. Mam nadzieję że zdasz relację po sezonie lęgowym albo jak będziesz widział jakieś niepokojące objawy po opryskach.
Czy drzewo na dolnym zdjęciu to wiśnia? |
|
|
|
|
kingcherry
|
Wysłany: 2011-03-21, 19:07
|
|
|
Jeżeli te moje budki mają zagrozić ptakom to mogę je zawsze zdjąć, nie stanowi to problemu, najlepiej jakby osądził to ktoś kto orientuje się w temacie.
Piotreczek napisał/a: |
Czy drzewo na dolnym zdjęciu to wiśnia? |
To nie jest wiśnia, ale blisko - czereśnia.
Ptaki mają gniazda na wszystkich znanych mi gatunkach drzew owocowych. |
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2011-03-24, 20:03
|
|
|
kingcherry napisał/a: | Jeżeli te moje budki mają zagrozić ptakom to mogę je zawsze zdjąć, nie stanowi to problemu, najlepiej jakby osądził to ktoś kto orientuje się w temacie.
|
sprawdzic to możesz sam, kontrolując sukces gniazdowy, ale z tego co piszesz ptaki powinny sie utrzymać, pytanie tylko czy nie mają za blisko do sąsiada co truje wszystko, ale to juz gdybanie.
temat przenosze do odpowiedniego działu. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
|
Pliszek
|
Wysłany: 2011-05-22, 10:47
|
|
|
kingcherry, i jak tam sa pozajmowane te budki w tym sadzie? Jak tak to przez jakie ptaki? |
|
|
|
|
Basior
|
|
|
|
|
|