Tygrzyk paskowany |
Autor |
Wiadomość |
Kamil
|
Wysłany: 2008-01-17, 21:43
|
|
|
ptasiarz napisał/a: | Trudno osądzić, co to za pająk, ale chyba to on! | Na pewno on Zdjęcie tylko tak dodałem,dla dokumentacji ale jestem na 100% pewien,jaki to był gatunek |
|
|
|
|
Polinik
|
Wysłany: 2008-08-11, 17:33
|
|
|
Dziś znalazłem takiego jednego w ogródku, niemal w centrum Gdańska.
I od razu pytanie -- czy przeżyje zamknięty miesiąc w sporym słoiku? W ogrodzie nie przeżyje na pewno -- nade mną mieszka dwójka dzieci, dla których pająki to coś, co powinno być na podeszwie bądź na szpilce. Za miesiąc się wyprowadzają i Tygrzyk wróciłby do ogrodu.
Pokarmu miałby dość, much mogę zapewnić mu bardzo dużo. |
|
|
|
|
jemi
|
Wysłany: 2008-08-20, 20:08
|
|
|
dziś widziałem pięknego dorodnego tygrzyka na drzwiach szkoły w Czerwonce gmina Sokołów Podl. pow. sokołowski |
|
|
|
|
kmichalak
|
Wysłany: 2008-09-07, 09:25
|
|
|
A ja trafiłem na dwa stanowiska tygrzyka na Dolnym Śląsku: w Parku Krajobrazowym Doliny Bystrzycy - jeden osobnik, oraz we Wrocławiu w okolicach Rędzina - osobników... no nie liczyłem wszystkich ale mnóstwo Na obszarze dwóch, trzech metrów kwadratowych z 6 czy 8 co najmniej. W wolnej chwili postaram się wrzucić fotki. |
_________________ KM |
|
|
|
|
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2008-09-08, 07:47
|
|
|
to możecie sobie dopisać lokalizację:
52.22.641 N
021.38.832 E
w ilości hurtowej |
|
|
|
|
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2008-09-30, 12:36
|
|
|
na łąkach kazuńskich gmina czosnów było ich w tym roku od cholery jeden obok drugiego w przeważającej większości samice. |
|
|
|
|
camelmk
|
Wysłany: 2008-10-01, 09:20
|
|
|
Polinik - to już lepiej wynieś go gdzieś pod las.
A co do tygrzyków to w zeszłym roku było ich pełno koło mojego bloku na łące (Kraków - Kurdwanów), dosłownie co 2 metry jakiś - w tym roku pojedyńcze sztuki. |
|
|
|
|
Kamil
|
Wysłany: 2009-08-09, 13:14
|
|
|
Znaleziony wczoraj wieczorem na bramie garażowej i przeniesiony w bezpieczne miejsce.
Obok siedział też mniejszy, brązowy pająk, ale nie zwróciłem na niego większej uwagi, bo byłem przekonany, że to zwykły krzyżak i tylko zdjąłem go z bramy. Później wyczytałem, że u tygrzyków samce właśnie tak wyglądają, czyli mogła to być para, a skoro tak to chciałem je z powrotem ze sobą połączyć, ale dzisiaj nie widziałem już żadnego z nich. |
|
|
|
|
tadekptaku
Tree Surgeon
|
|
|
|
|
Kamil
|
Wysłany: 2009-08-09, 19:27
|
|
|
Okazało się, że przeniesiony przeze mnie osobnik zrobił sobie ładna pajęczynę w pokrzywach gdzie nikt nie chodzi i nie kosi, a i prostoskrzydłych tam nie brakuje, więc będzie mu się całkiem przyjemnie żyło |
|
|
|
|
Kamil
|
Wysłany: 2009-11-15, 12:08
|
|
|
Okazało się również, że kilkadziesiąt metrów od mojego domu jest takie miejsce, w którym jest pełno tygrzyków Ciężko je było dokładnie policzyć, ale było ich co najmniej kilkanaście. Że też wcześniej o nich nie wiedziałem
Jednego osobnika widziałem też w tym roku na torach na torfowisku Karaska. |
|
|
|
|
yoshi
|
Wysłany: 2010-09-10, 18:50
|
|
|
Tygrzyki chyba zrobiły się bardzo popularne, skoro już nikt o nich nie pisze...
W Tczewie na działkach "Nad Wisłą" też sobie żyją. Jednego obserwuję od 2 miesięcy, drugiego zauważyłam kilka dni temu - mieszka na sąsiedniej kępie roślin.
|
|
|
|
|
mysz leśna
|
Wysłany: 2018-08-22, 20:06
|
|
|
To parę lat za późno i pewnie o tygrzyka można się już potknąć, ale dzisiaj spotkalem a nawet sfotografowałem tygrzyka na Zakolu Wawerskim w Warszawie, mniej więcej w tym miejscu: 52,23167 21,120641. |
_________________ Obserwacje przyrodnicze - baza danych do pobrania, v. 32.0 (2022-03-13)
Kalkulator fotoprzyrodniczy |
|
|
|
|
mysz leśna
|
|
|
|
|
arturro
|
Wysłany: 2019-03-14, 11:09
|
|
|
U mnie na posesji, spotykam nieraz po kilka szt. Jest ich już całkiem sporo u nas. |
|
|
|
|
|