obserwacja bocianów |
Autor |
Wiadomość |
titina
|
Wysłany: 2013-04-27, 11:35
|
|
|
Bielik powędrował do RDOŚ, i chyba to gniazdo z bocianem, też zgłoszę, by komuś coś głupiego do głowy nie przyszło.
Nowe gniazdo skończyły budować w zeszłym tygodniu, a stare zostało zwalone w lutym. |
|
|
|
|
titina
|
Wysłany: 2013-05-06, 12:36
|
|
|
Dzisiaj widziałam przylot bocianów, do gniazda, z którego w zeszłym roku, po raz pierwszy od wielu nie wyprowadziły lęgu. Ciekawa jestem ,czy w tym roku zdecydują się na dzieci?
Najpierw leciał samiec ( chyba), kładąc w locie głowę na grzbiecie i klekocąc, a następnie za nim podążały dwa następne (samice?). W gnieździe były już tylko dwa, nie wiem co się stało z trzecim ?
|
|
|
|
|
Rysio
|
Wysłany: 2013-05-29, 21:38
|
|
|
Nasz kraj bocianów pełen. Niedaleko mnie było gniazdo bocianów niestety porzuciły je:(Za to jak pojade do mojej babci jest para i trójka młodych:) |
_________________ http://www.ekowpisy.pl |
|
|
|
|
kluczbork
|
|
|
|
|
titina
|
Wysłany: 2013-08-06, 09:32
|
|
|
Rysio napisał/a: | Nasz kraj bocianów pełen. Niedaleko mnie było gniazdo bocianów niestety porzuciły je:(Za to jak pojade do mojej babci jest para i trójka młodych:) |
Niestety, tak czasami bywa, te ,,moje" z powyższych zdjęć, już drugi rok z rzędu nie wyprowadziły lęgu, tylko kręcą się bez sensu po okolicy. |
|
|
|
|
Sikorka
|
Wysłany: 2014-03-25, 16:19
|
|
|
Dziś w miejscowości Żochowo ( gmina Sierpc, powiat sierpecki, woj. mazowieckie) na gnieździe zameldował się jeden bocian |
|
|
|
|
michael99
michael99
|
Wysłany: 2014-03-26, 14:19
|
|
|
Dziś widziałem nad Łodzią trzy bociany białe. Dwa leciały w kierunku północno zachodnim, a jeden na północny wschód, ale żadne nie były w stadzie, czy też parze, bo obserwowane w ok. 15min. odstępach czasowych. |
|
|
|
|
arturro
|
Wysłany: 2014-03-29, 20:01
|
|
|
Wrocław ul. Kowalska, Bocian sztuk jedna Na gnieździe. |
|
|
|
|
Pliszek
|
Wysłany: 2014-05-02, 14:14
|
|
|
witam nie widziałem gdzie to umieścić wiec tu to napisze. Otóż zimą ścięliśmy u sąsiada stare przedwojenne drzewa niektóre miały średnice 3m ale to szczegół parę drzew nie zostało ścięte aż do 0 tylko zostawiliśmy 3 drzewa obcięte tak ze tylko stoi 10 metrowy pień i od paru dni na nim bociany siadają i przynoszą gałęzie ( próbują gniazdo robić) dziś nawet do sąsiada przyszedł ktoś z GMINY zapytać czy gmina możne zamontować jakaś platformę- oczywiście sąsiedzi sie zgodzili i mam takie pytanie czy jesli Gmina cos tam bedzie majstrować czy to nie spłoszy bocianów? Jest to 1 gniazdo bocianów od 50 lat w mojej wiosce co jest dla każdego mieszkańca atrakcja |
|
|
|
|
Krzychu55
|
Wysłany: 2014-05-03, 07:47 Obserwacja bocianow
|
|
|
Szkoda wycinac tak stare drzewa chyba ze naprawde zachodzi koniecznosc.To juz jednak oddzielny temat. |
|
|
|
|
hachlica
|
Wysłany: 2014-05-03, 15:56
|
|
|
Pliszek napisał/a: | witam nie widziałem gdzie to umieścić wiec tu to napisze. Otóż zimą ścięliśmy u sąsiada stare przedwojenne drzewa niektóre miały średnice 3m ale to szczegół parę drzew nie zostało ścięte aż do 0 tylko zostawiliśmy 3 drzewa obcięte tak ze tylko stoi 10 metrowy pień i od paru dni na nim bociany siadają i przynoszą gałęzie ( próbują gniazdo robić) dziś nawet do sąsiada przyszedł ktoś z GMINY zapytać czy gmina możne zamontować jakaś platformę- oczywiście sąsiedzi sie zgodzili i mam takie pytanie czy jesli Gmina cos tam bedzie majstrować czy to nie spłoszy bocianów? Jest to 1 gniazdo bocianów od 50 lat w mojej wiosce co jest dla każdego mieszkańca atrakcja |
Witam.
Na mój mały rozum to jeśli drzewa są tak wiekowe
a pnie jak sam Pan Panie Antoni mówi mają dużą średnice to nie trzeba bocianom
na razie pomagać one zbudują sobie dobre gniazdko
w tym roku i jak Bóg da to młode też wyprowadzą bez problemu.
Drzewo to nie słup elektryczny nie zabije bociana(jeśli nie jest to jakiś stare suche drzewo które sie
przewrócić może).
Zresztą drzewa to jedno z najlepszych miejsc gdzie bociany mogą gnieździć.
Moim zdaniem w tym roku nie powinniście nic gniazda ruszać po sezonie platforme im przybić
żeby gniazdo było stabilniejsze a teraz po co je straszyć.
Cieszcie sie tym że boćki do was przyleciały ale może w tym roku im nie przeszkadzajcie
tak mi sie wydaje będzie najlepiej.
Ale może niech fachowcy sie wypowiedzą
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Krzychu55
|
Wysłany: 2014-05-03, 17:23 Obserwacja bocianow
|
|
|
U mnie na dzialce na slupie betonowym gniazduja bociany.Za czasow starego wlasciciela bocki byly na stodole.Obecna lokalizacja gniazda jest atrakcyjna poniewaz co roku dochodzi do walki o nie.Tydzien temu pod gniazdem znalazlem3jaja Dziwne ze cale.Bociany natychmiast przystapily do kopulacji.Moim zdaniem po pierwsze sprawdz co to sa za drzewa i w jakim sa stanie.Mozna sie napracowac a za kilka lat np.drzewo spruchnieje od korzenia.Jezeli bocki interesuja sie tym miejscem jest duze prawdopodobienstwo ze beda tu gniazdowac Mozna zaryzykowac zamontowanie platformy jeszcze w tym roku.Nalezy zrobic to jak najszybciej.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Pliszek
|
Wysłany: 2014-05-03, 20:44
|
|
|
tak napisałem ze srednica 3m ale zapomniałem dodać ze na dole a na górze jest mniejsza i to widać drzewo jest w bardzo dobrym stanie nic spróchniałe od góry do dołu aktualnie boćki siedzą na pniaku;) |
|
|
|
|
wladek05
|
Wysłany: 2016-04-06, 12:31 Bocian w Warszawie przy szkole.
|
|
|
06.04.2016r. g.12.47. zastałem bociana na gnieździe (f.1.). Po jego zachowaniu w okolicy są chyba i inne bociany.
Pozdrawiam i czekam na drugiego bociana.
Władek.
|
_________________ W.K. |
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2016-04-11, 14:16
|
|