Świstunka leśna,dzwoniec,kowaliki |
Autor |
Wiadomość |
mekmek
|
Wysłany: 2006-05-22, 09:49 Świstunka leśna,dzwoniec,kowaliki
|
|
|
Witam.
Jest to mój pierwszy post na forum. Bardzo proszę o wyrozumiałość.
Jeżeli pomyliłem sie w nazywnictwie ptaków to prosze o sprostowanie
Pierwsze 3 zdjęcia przedstawiają Świstunke w pobliżu swojego gniazda
Kolejna fotografia przedstawia Dzwońca
Ostatnie zdjęcia pokazuje zakochaną parkę Kowalików, przed........:)
Fotografie były wykonane na Mazurach, 6 km od Rucianego (WEJSUNY).
Aparat D70+Sigma 70-300.
Pogoda dość ładna
Świstunka i dzwoniec uwijały sie w budowie swoje gniazda Natomiast Kowaliki z pasją oddawały sie rozkoszy |
_________________ Pozdrawiam Krzysiek |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-05-22, 11:12
|
|
|
cześć! dzwoniec i kowaliki na pewno. świstunka chyba też - wprawdzie zdjęcia pod światło, ale wygląda na to,że dobrze oznaczyłeś
zdjęcie kowalików super - a potem ona zamuruje się w dziupli...biedaczka |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
krotom
miłośnik PRZYRODY ;)

|
|
|
|
 |
Mirek

|
Wysłany: 2006-05-22, 13:04
|
|
|
mekmek napisał/a: | Bardzo proszę o wyrozumiałość. |
Staramy sie być wyrozumiali. Szkoda, że nie zamieściłeś tych fotek w temacie "Obserwacje ptaków" |
_________________ TP Bocian
 |
|
|
|
 |
mekmek
|
Wysłany: 2006-05-22, 13:19
|
|
|
Mirek napisał/a: | mekmek napisał/a: | Bardzo proszę o wyrozumiałość. |
Staramy sie być wyrozumiali. Szkoda, że nie zamieściłeś tych fotek w temacie "Obserwacje ptaków" |
Sorki.
Bardzo prosze o przesłanie linku do zakładki "Obserwacje ptaków"
Jakoś nie bardzo mogę ją znaleść.
pozdrawiam
krzysiek |
_________________ Pozdrawiam Krzysiek |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-05-22, 13:47
|
|
|
krotom napisał/a: | Beato, nie mylisz jej z samicą dzioborożca |
no może troche przesadziłam - kowalik sam nie wykuwa dziupli, lecz potrafi zmniejszać średnicę zbyt dużego otworu wejściowego oblepiając go gliną poza tym napewno wiesz, że samica potem siedzi w dziupli a samiec donosi jej jedzenie
pozdro! |
_________________ PTASIE POGOTOWIE POMOC |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-05-22, 22:34
|
|
|
Beata napisał/a: | potrafi zmniejszać średnicę zbyt dużego otworu wejściowego oblepiając go gliną poza tym napewno wiesz, że samica potem siedzi w dziupli a samiec donosi jej jedzenie |
zgadza się, ale nie jest tam uwieziona, Polska to nie Afryka
Beata napisał/a: | http://przyroda.osiedle.net.pl/teksty/kowalik.htm |
a tam napisano:
Cytat: | Tam w dziuplach buduje gniazdo z suchych liści. |
Akurat kowalik ma gniazdo ze specyficznego materiału a jego gniazda nie mozna raczej pomylić z innymi gatunkami. Mianowicie wykorzystuje do jego budowy cienkie płatki kory sosnowej, w podstawie czasami suche kawałeczki drewna. Po kore sosnową lata czasami bardzo daleko jesli niema jej przy wbybranej dziupli/budce, wiele razy sprawdzalem gdzie jest najblizsza sosna, czasami bylo to kilkaset metrów. W jednym przypadku wyszlo nam, ze latał chyba na drugą strone Wisły po kore, a przecież to lesny ptaszek i mistrzem w unikaniu skrzydlatych drapieżców to on raczej nie jest. Załacze jakąś fotke gniazda.
Cytat: | Po około czterech tygodniach wygrzewania (dwa razy dłużej niż inne ptaki tej wielkości), z jaj wylęgają się nagie maleństwa. |
a to tez jakis błąd, wysiaduje standardowo dla ptaka tej wielkości 13 - 18 dni.
mlode kowaliki w gniezdzie.f.jpg leżakują w korze sosnowej |
 |
Plik ściągnięto 236 raz(y) 41,83 KB |
gniazdo kowalika.f.jpg w podstawie drewienka |
 |
Plik ściągnięto 289 raz(y) 65,55 KB |
kowalik zmniejszył wlot do budki.f.jpg i w ten sposób budke dla szpaków przerobił na budke dla kowalików lub sikor :-) |
 |
Plik ściągnięto 216 raz(y) 33,86 KB |
|
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-05-22, 23:19
|
|
|
Basior napisał/a: | Akurat kowalik ma gniazdo ze specyficznego materiału a jego gniazda nie mozna raczej pomylić z innymi gatunkami. Mianowicie wykorzystuje do jego budowy cienkie płatki kory sosnowej, w podstawie czasami suche kawałeczki drewna. |
Zgoda,ale liście też nie są wykluczone -
Jaja i gniazda ptaków Jana Hanzaka - " ..Jest to zazwyczaj luźno ułożony stos z kawałków kory, liści i łyka, a zwłaszcza z łusek kory sosnowej..."
Aleksander Haber Atlas ptaków lesnych - "...Dziuplę samica wyścieła luźno suchymi liśćmi lub delikatnymi łuskami kory, np.sosnowej..."
Nie upieram się, Twoje zdjęcia mówią same za siebie
Jeżeli chodzi o długość wysiadywania jaj, to faktycznie w tym linku, który podałam jest błąd; nie zwróciłam uwagi stanowczo za długo.
A jeżeli chodzi o "zamurowaną" samiczkę, to taki epizod widziałam w filmie Dawida Attenborough - filmu nie mam
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
Basior
|
Wysłany: 2006-05-22, 23:55
|
|
|
Beata napisał/a: | Nie upieram się, |
ja też sie nie upieram, choć nigdy liści w gnieździe kowalika nie widziałem, to ptaki mogą zwyczaje swoje zmieniać, a szczególnie różnie może być w róznych krajach... róznie tez mogą sie zachowywać rózne podgatunki. Natomiast napewno u nas nie zdaża sie aby w 100% gniazdo bylo z liści, choć jesli w lesie w którym osiądzie nie bedzie sosny to jest to możliwe. (musze poszukac gniazda kowalika w jakimś rozległym lesie lisciastym, sęk w tym, że sosna wystepuje u nas prawie na całym terenie kraju )
A te filmy to gdzie kręcił mistrz Attenborough? |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
 |
Beata
Gorzów n/Wartą

|
Wysłany: 2006-05-23, 06:49
|
|
|
sekwencja o kowalikach w filmie mistrza Dawida była nakręcona na Wyspach Brytyjskich, dlatego odniosłam tą informację do naszych krajowych kowalików, chociażby ze względu na szerokość geograficzną. |
|
|
|
 |
|