Liczenie bocianów |
Autor |
Wiadomość |
swat
|
Wysłany: 2013-08-01, 00:14 Dane GIS
|
|
|
Witam
Zalet zastosowania GISu w monitoringu przedstawiać nie trzeba ale mam pytanie o strukturę danych w jakich będą przechowywane informacje o gniazdach. Czy będzie użyty Standard Danych GIS w ochronie przyrody (SDGIS) czy też zmierzacie raczej do opracowania własnego rozwiązania ? Jak zamierzacie zebrać dane gisowe wiadomo przecież, że dane z systemu GPS bywają obarczone pewnym błędem położenia przestrzennego ? |
|
|
|
|
vermilion
|
Wysłany: 2013-08-02, 17:45
|
|
|
Witam,
Na tą chwilę, dane będą przechowywane w "formie własnej" dostosowanej do rzeczy jakie później chcemy z nich uzyskać. Nie wykluczamy dostosowania ich do standardu SDGIS, ale to będzie zależne przede wszystkim od czasu jakim będę dysponował bo akurat na mnie spadło zadanie gromadzenie danych.
Współrzędne GPS z odbiorników obarczone są błędem to prawda. Spodziewam się, że błąd ten czasami będzie jeszcze większy, ponieważ osoby w terenie nie zawsze będą miały możliwość podejścia pod samo gniazdo i punkt będą stawiać np. przed bramą posesji.
Błąd ten nie będzie aż tak bardzo istotnych przy analizach jakie chcemy przeprowadzić. Przy generowaniu map rozmieszczenia w skali np 1:25000 w ogóle nie będzie widać różnicy. |
_________________ "Czy nie wystarczy, że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?"
http://www.przyrodnicy.ap.siedlce.pl/ |
|
|
|
|
swat
|
Wysłany: 2013-08-04, 22:42
|
|
|
vermilion napisał/a: | Witam,
Na tą chwilę, dane będą przechowywane w "formie własnej" dostosowanej do rzeczy jakie później chcemy z nich uzyskać. Nie wykluczamy dostosowania ich do standardu SDGIS, ale to będzie zależne przede wszystkim od czasu jakim będę dysponował bo akurat na mnie spadło zadanie gromadzenie danych.
|
Może byłoby dobrze od razu dostosować do standardu SDGIS, żeby później sobie pracy nie dokładać ? Arcgis znam dobrze więc jeśli potrzebna pomoc to mogę wspomóc przy opracowaniu zebranych danych. |
|
|
|
|
swat
|
Wysłany: 2013-08-16, 21:57
|
|
|
A czy w planach macie wykonanie jakiegoś geoportalu przedstawiającego rozmieszczenie Ciconia ciconia np. w całym powiecie lub województwie ?
Np. takiego jak w poniższym linku:
http://www.helenow.az.pl/...azda/index.html |
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2013-08-17, 12:34
|
|
|
swat napisał/a: | A czy w planach macie wykonanie jakiegoś geoportalu przedstawiającego rozmieszczenie Ciconia ciconia np. w całym powiecie lub województwie ?
Np. takiego jak w poniższym linku:
http://www.helenow.az.pl/...azda/index.html |
owszem, ładna mapka, ale widzę że brakuje 2 gniazd w samym Wiśniewie
dzieki za linka |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
|
swat
|
Wysłany: 2013-08-17, 16:40
|
|
|
Dane pokazane na mapie dotyczą 2011 r. więc tegoroczny cenzus mógł wykazać więcej gniazd. Wiem, że w tym roku na końcu Wiśniewa (od strony "Rudy") znów pojawiły się bociany na gnieździe założonym na lipie, ale drugiego nie kojarzę. Może proszę o jakąś podpowiedź gdzie można je odszukać. |
|
|
|
|
|