Łąki między Zalesiem a Niechłoninem. Obserwacje i nie tylko. |
Autor |
Wiadomość |
Corvus
Corvus corax
|
|
|
|
|
georgetuchola86
|
Wysłany: 2009-09-29, 17:47
|
|
|
Muszę liczyć ,że wygram 40 mln zł w Dużym Lotku to chociaż część działek wykupię |
_________________ GEORGE |
|
|
|
|
TB
|
Wysłany: 2009-09-29, 18:43
|
|
|
tez zagrałem
corvus- gdyby kazdy był pesymistą, nadal bysmy byli w epoce kamienia łupanego... |
|
|
|
|
P@tryk
|
Wysłany: 2009-09-29, 20:34
|
|
|
TB napisał/a: | gdyby kazdy był pesymistą, nadal bysmy byli w epoce kamienia łupanego. |
To chyba nie jest najlepszy przykład,TB. |
|
|
|
|
TB
|
Wysłany: 2009-09-29, 20:36
|
|
|
gdyby kazdy był pesymistą, to bysmy mysleli, ze ziemia jest płaska;) (nikt, by nie dofinansował kolumba..)!
Lepsze? |
|
|
|
|
Jerzyk
ornitolog
|
Wysłany: 2009-09-29, 21:27
|
|
|
TB napisał/a: | Lepsze? |
nic już nie pisz!!! prosimy. |
|
|
|
|
P@tryk
|
Wysłany: 2009-09-29, 22:13
|
|
|
TB napisał/a: | gdyby kazdy był pesymistą, to bysmy mysleli, ze ziemia jest płaska;) (nikt, by nie dofinansował kolumba..)! |
Ale od kiedy wpływ na to,kto,albo czy w ogóle ktoś dofinansuję Kolumba,ma Pesymizm?
No stary...
Jerzyk napisał/a: | nic już nie pisz!!! prosimy. |
Jerzyk,może nie tak brutalnie?
Jak napisała Beata:
Beata napisał/a: | może należy wychowywać , a nie od razu wykluczać ? |
Oczywiście nie czuj się Jerzyk urażony.
Bo nie bronię tu TB,tylko w tej sprawie,przyznaję rację Beacie.
Pozdrawiam!
P@tryk |
|
|
|
|
TB
|
Wysłany: 2009-09-29, 22:20
|
|
|
P@tryk napisał/a: | TB napisał/a:
gdyby kazdy był pesymistą, to bysmy mysleli, ze ziemia jest płaska;) (nikt, by nie dofinansował kolumba..)!
Ale od kiedy wpływ na to,kto,albo czy w ogóle ktoś dofinansuję Kolumba,ma Pesymizm?
No stary... |
chodziło, mi o to, ze Kolumb, zanim wypłyną miał wiele problemów. Skąd wziąść statek, załogę...ale dobra, nie rozumiecie..;( |
|
|
|
|
P@tryk
|
Wysłany: 2009-09-29, 22:25
|
|
|
TB napisał/a: | ...ale dobra, nie rozumiecie..;( |
Zaiste,większość z Nas,nie wiem kim był Kolumb,ile miał (jak Ty to nazywasz problemów).
Ale dobra - trochę TB "Naofftopiliśmy".
Proponuję przejść do tematu,a jak coś,to Kuluary,TB. |
|
|
|
|
mender
|
Wysłany: 2009-09-29, 23:19
|
|
|
Wracając do sprawy użytku ekologicznego na łąkach pod Niechłoninem, jak i innych użytków:
- prawo się nie zmieniło i do powołania użytku NIE TRZEBA MIEĆ ZGODY WŁAŚCICIELA TERENU,
- dużo teraz zależy od Gmin, ponieważ od 1 sierpnia to właśnie pod gminy podlegają wszystkie użytki ekologiczne. Jedynie odwoływanie użytków ekologicznych musi się odbywać za zgodą RDOŚ-ów.
Tak więc jak tylko wygrzebię się z obowiązków to zajmę się przygotowaniem dokumentacji do powołania użytku. Wtedy się do Ciebie Grzesiu zwrócę, ale dobrze byłoby porządnie zinwentaryzować, przynajmniej lęgowe ptaki. |
_________________ Ratuj Kwiecewo! |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2009-09-30, 07:49
|
|
|
mender napisał/a: | Tak więc jak tylko wygrzebię się z obowiązków to zajmę się przygotowaniem dokumentacji do powołania użytku. Wtedy się do Ciebie Grzesiu zwrócę, ale dobrze byłoby porządnie zinwentaryzować, przynajmniej lęgowe ptaki. |
mender napisał/a: | - dużo teraz zależy od Gmin, ponieważ od 1 sierpnia to właśnie pod gminy podlegają wszystkie użytki ekologiczne. | .
Wcześniej też nie potrzebna była zgoda właściciela, a jednak Konserwator pytał go o zdanie. Powołanie czegoś bez zgody czy też wiedzy właściciela równa się z AWANTURĄ. Sądzę, że gminy nie będą zupełnie zainteresowane tworzeniem takich obiektów, chyba, że trafi się wyjątkowy wójt! Piszę tak nie dlatego, żeby kogoś zniechęcać do działania, ale z własnego doświadczenia.
Najlepiej najpierw zrobić sondaż z ludźmi, czy nie będą mieli nic przeciwko! |
_________________ TP Bocian
|
|
|
|
|
TB
|
Wysłany: 2009-09-30, 13:49
|
|
|
ludzie, a zwłaszcza rolnicy, zawsze beda mieli cos przeciwko...
ale trzeba sie starac...uzytekiem ekologicznym w postaci rozlewisko koło Kętrzyna, tez był duzy problem, tereny lezały na terenach prywatnych i terenach gminy..tylko kawałek nalezał do miasta. Gmina nie chciała sie tym zajmować, wiec przycisneło sie burmistrza i sie zgodził Ale teraz tym wogole nikt sie nie zajmuje |
|
|
|
|
georgetuchola86
|
Wysłany: 2009-09-30, 19:54
|
|
|
30.09.2009-Dzisiaj byłem na obserwacjach z Rafałem .Ptaków na razie niewiele: ok.60 czajek i ok.150 szpaków razem żerujących, 1 martwa kuropatwa juv. (ofiara kolizji), 2 myszołowy. |
Ostatnio zmieniony przez georgetuchola86 2009-09-30, 20:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
georgetuchola86
|
Wysłany: 2009-09-30, 20:00
|
|
|
Zapomniałem dodać jeszcze o dzisiejszych obserwacjach ze stawu w Zalesiu: 1 perkozek (pierwsze moja obserwacja na tym stawie),łabędź niemy 2 ad.+2 juv.,ok. 10 łysek. |
|
|
|
|
Marek Bebłot
Drapolg
|
Wysłany: 2011-08-22, 20:57
|
|
|
TB napisał
ludzie, a zwłaszcza rolnicy, zawsze beda mieli cos przeciwko...
Sam pochodzę ze wsi i nie jest tak do końca! Zależy od podejścia! Jeżeli ktoś powie że musi tak zrobić to może o tym zapomnieć, ale jeżeli się na spokojnie wytłumaczy bez nakazywania to będzie ok sam tak robię. Ale osoby z miasta wcale nie są lepsze!! |
_________________ Luneta Bresser 20-60x60
Lornetka Vortex Diamondback 10x42
Aparat FujiFilm S100 |
|
|
|
|
|