|
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą
|
Pamięci Zbigniewa Czerwińskiego |
Autor |
Wiadomość |
Wujek Adam
SE-TP"B"
|
Wysłany: 2010-10-14, 22:47 Pamięci Zbigniewa Czerwińskiego
|
|
|
W poniedziałek 11 października 2010 r., w wieku 81 lat, po długiej chorobie zmarł
Zbigniew Czerwiński
Odszedł od nas człowiek koleżeński, skromny i wyjątkowo sympatyczny.
Zbyszek - który, pomimo, że był dużo straszy od większości z nas, prosił, abyśmy w przyrodniczym gronie zwracali się do niego po imieniu - był wielkim miłośnikiem owadów, w tym zwłaszcza motyli. Kilka pokoleń entomologów miało zaszczyt i przyjemność zdobywać pierwsze owadziarskie szlify pod jego opieką.
Pogrzeb odbędzie się w Warszawie na Starych Powązkach, we środę 20 października br., o godzinie 14:30.
Zbyszku, naprawdę będzie nam Ciebie bardzo brakowało...
Przyjaciele z Sekcji Entomologicznej TP "Bocian"
Zbigniew Czerwiński.jpg Od wielu lat w każdy drugi czwartek miesiąca zbieraliśmy się u Zbyszka na entomologicznych spotkaniach... |
|
Plik ściągnięto 439 raz(y) 145,09 KB |
|
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo...
|
|
|
|
|
CARABUS12 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-15, 10:18
|
|
|
Wielka szkoda ...
To właśnie od Zbyszka pierwszy raz usłyszałem o Bułgarii i owadach tam występujących.
Wiele rozmów było również o historii.
Był ciekawym człowiekiem i miał swą pasje motyle.
Już nie pogadamy ... |
|
|
|
|
jaho
|
Wysłany: 2010-10-15, 14:03
|
|
|
W przeciwieństwie do większości Sekcji, Zbyszka znałem dość krótko. W pamięci szczególnie zapadną mi Jego życzliwość i doskonałe poczucie humoru. Najbardziej jednak jest mi żal, że w taki sposób sprawy się potoczyły. |
|
|
Wujek Kryzys
Dobry Wujek
|
Wysłany: 2010-10-15, 17:28
|
|
|
Wielka szkoda...
Zbyszka poznałem jakieś 15 lat temu, w pierwszym zdaniu przeszlismy na "Ty", po kilku dniach wymienilismy się robalami i tak ta znajomośc się zaczęłą. Zbyszek po prostu był dobrym kumplem i zwyczajnie dobrym człowiekiem. Dużo by mozna pisać, ale jakoś trudno mi słowa poskładać. Bardzo żal |
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo... I nie tylko |
|
|
|
|
GrzegorzBP
|
Wysłany: 2010-10-15, 20:04
|
|
|
Taki żal...
Zbyszka poznałem 17 lat temu, a właściwie On poznał mnie, któregoś dnia dzwoniąc na domowy telefon i mówiąc podobno interesujesz się motylami - ja też wpadnij pogadamy....
i tak zostało na kolejne 17 lat. Jego opowieści o motylach były jak najlepsze książki - zostawały w pamięci. Zawsze otwarty szczery chętny do podzielenia się wiedzą.
Z Wujkiem Adamem byliśmy po raz ostatni w jego domu aby wypełnić jego ostatnie życzenie. Można wierzyć lub nie ale zegar na który zawsze się patrzyło siedząc do później nocy zatrzymał się gdy On odszedł...Żegnaj Przyjacielu |
|
|
|
|
Wujek Adam
SE-TP"B"
|
Wysłany: 2010-10-17, 14:13
|
|
|
Heh, te szczęśliwe, minione czasy...
Poniżej prezentuję kilka zdjęć robionych podczas czwartkowych spotkań entomologicznych u Zbyszka, wykonanych na przestrzeni minionego dziesięciolecia.
Powspominajmy i pamiętajmy etap naszej wspólnej historii, który w miniony poniedziałek dobiegł końca...
U zbyszka_01.jpg Grzesiek "Biskup" Bistuła-Prószyński, Adam "Wacek" Stroiński, Zbyszek i Adam "Wujek" Woźniak |
|
Plik ściągnięto 517 raz(y) 151,75 KB |
U Zbyszka_02.jpg Marek Chwedaczuk i Paweł Sembrat |
|
Plik ściągnięto 440 raz(y) 162,09 KB |
U Zbyszka_03.jpg Grzesiek Bistuła-Prószyński, Adam Stroiński i Zbyszek |
|
Plik ściągnięto 426 raz(y) 161,89 KB |
U Zbyszka_04.JPG Iza Dziekańska i Marcin Kutera |
|
Plik ściągnięto 449 raz(y) 134,2 KB |
U Zbyszka_05.JPG Zbyszek i Iza "Zgrzytnica" Wanat |
|
Plik ściągnięto 413 raz(y) 212,07 KB |
U Zbyszka_06.JPG Marek "Trachys" Wełnicki i Grzesiek Bistuła-Prószyński |
|
Plik ściągnięto 429 raz(y) 187,7 KB |
U Zbyszka_07.JPG Iza Wanat, Adam Woźniak i Zbyszek |
|
Plik ściągnięto 428 raz(y) 170,35 KB |
U Zbyszka_08.jpg Roześmiana entomologiczna załoga |
|
Plik ściągnięto 426 raz(y) 186,23 KB |
|
_________________ Wiadomo, Sekcja Entomo...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
| |
|