Zjazd TP"Bocian" |
Autor |
Wiadomość |
Wadera
życie jest piękne
|
Wysłany: 2010-09-03, 11:24 Zjazd TP"Bocian"
|
|
|
W pierwszy weekend października organizujemy Zjazd członków i sympatyków.Spotkanie odbedzie się nad samą Wisłą - Duchowizna blisko Zakroczymia. Miejsce przepiekne, termin przelotów - jak dopisze pogoda może być ciekawie. Zgłoszenia najlepiej przysyłać na formularzu z załącznika. Program poniżej:
SOBOTA 02.10.2010
10:00-10:30 Zakwaterowanie
SESJA REFERATOWA
Przywitanie gości
10:30-11:30 Co nowego w Towarzystwie – skrótowa prezentacja działań ostatnio prowadzonych - pracownicy i współpracownicy TPB
11:30-12:30 Warsztaty: „Termomodernizacje – jak pogodzić interes ptaków i ludzi”. Opis działań prowadzonych przez TP „Bocian”, wymiana doświadczeń i porad jak interweniować w przypadku łamania prawa. – Marek Kowalski, Mariusz Grzeniewski (TP Bocian)
12:30-13:30 "Drogi dla Natury czyli kto uratuje przydrożne aleje?" – dr Piotr Tyszko-Chmielowiec (Fundacja Ekorozwoju)
13:30-14:30 Nieznane zdjęcia Puchalskiego – pokaz archiwalnych zdjęć okraszony opowieściami na ich temat – Arkadiusz Szaraniec
OBIAD
15:30-16:30 Badania i ochrona bociana białego w powiecie ostrowskim oraz internetowy
projekt "Blisko bocianów" z Przygodzic (Południowa Wielkopolska) – Paweł Dolata (OTOP)
16:30-17:00 Wyniki inwentaryzacji ptaków w Puszczy Białej – Mirosław Rzępała, Marek Kowalski (TP Bocian)
17:00-18:00 Pokaz fotografii przyrodniczej - Bogdan Sępioł (TBOP)
18:00-19:00 "Flis Wisłą przez Mazowsze" – Przemek Pasek (Fundacja Ja Wisła)
OGNISKO Z KIEŁBASKAMI
Pokaz amatorskich zdjęć przyrodniczych członków i sympatyków TPB
Wyprawa do Izraela – pokaz zdjęć - M. Rzępała, I. Kaługa (TP Bocian)
NIEDZIELA 03.10.2010
7:00-14:00 Wycieczki terenowe. Do wyboru pięć wypraw tematycznych z podziałem na grupy:
• Spływ krypą Basonia po Wiśle – krypę użycza Fundacja Ja Wisła - kapitan P. Pasek, krypę będziemy mieli do dyspozycji do godziny 12, grupy dziesięcioosobowe
• Wyprawa wzdłuż wiślanych parowów (miedzy innymi po terenie projektowanego rezerwatu „Zakroczymskie Parowy”)
• Wizyta chiropterologiczna Fortach Modlińskich
• Spacer wzdłuż brzegu Wisły z obserwacjami przelotnych ptaków
• Wycieczka na Łąki Kazuńskie
DOJAZD
Miejsce spotkania to Willa Duchowizna, ul. Duchowizna 33, Zakroczym
Jedziemy trasą na Gdańsk – tzw. trasa gdańska. Za Wisłą w kierunku na Płock w prawo i na ślimaku w lewo.
Dojeżdżamy do miejscowości Zakroczym z prawej strony mijamy stację Stat Oil. W dalszym ciągu jedziemy na Płock trasą główną. Za moment przy wyjeździe z Zakroczmia po prawej stronie wisi szyld Villa Duchowizna z czerwoną strzałką w lewo. Po prawej stronie zielona, drogowa strzałka kierunek Duchowizna 1.
Dalej drogą asfaltową około 1km i ponownie skręt w lewo za szklarnią w drogę żużlową. Po prawej stronie na wysokości szklarni szyld z czerwoną strzałką na słupie energetycznym VILLA DUCHOWIZNA. Około 100 m prosto i ponownie skręt w lewo – kolejna tabliczka z czerwoną strzałką na słupie energetycznym VILLA DUCHOWIZNA.
Jesteśmy na drodze piaskowo-szutrowej między polem uprawnym po prawej a szklarniami po lewej stronie. Kierujemy się cały czas prosto aż do bramy z kamienia z czerwonym szyldem VILLA DUCHOWIZNA, mijając okazałe krzaki bzów.
ZgłoszenieZjazd-1.doc
|
Pobierz Plik ściągnięto 704 raz(y) 28,5 KB |
DOJAZD.doc
|
Pobierz Plik ściągnięto 705 raz(y) 61,5 KB |
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2010-09-03, 13:31
|
|
|
Serdecznie zapraszamy!
Trudno opisac wszystkie atrakcje przyrodnicze i turystyczne chocby w promieniu 5 km od miejsca zjazdu... W końcu będziemy w widłach trzech rzek i blisko ujścia Wkry... Ośrodek jest na szczycie skarpy wiślanej, wystarczy wyjrzeć przez okno i liczyc przelatujace klucze. Na brzeg schodzi sie po kilkudziesieciu stopniach. Jest to jednocześnie granica rezerwatu przyrody "Wikliny Wiślane" graniczącego z rezerwatem "Zakole Zakroczymskie". Kilka km dalej sa słynne łąki w Bronisławce pod Modlinem, istna "Mekka" warszawskich ptasiarzy. Mając do dyspozycji krypę i byc moze inne jednostki pływające (negocjacje trwają) jest szansa na zwiedzenie tych rezerwatów od strony wody, również wodą można się szybko i wygodnie dostać do miejscowej osobliwości czyli parowów zakroczymskich. Może starczy czasu na odwiedzenie spichlerza: http://www.3rzeki.pl/pl/arek_017 a miłośnicy nietoperzy tez cos będą mieli dla siebie.
a Arek opisał tez okolice samej Duchowizny: http://www.3rzeki.pl/pl/arek_013
samą Ville mozna obejrzeć na fotkach tutaj: http://www.duchowizna.pl/index1.html
Jak widac część referatowa bedzie tylko skromnym dodatkiem do części terenowej
Ilość i cel wycieczek bedzie uzależniona od chęci uczestników, Łąki Kazuńskie tez blisko...
Jesli chodzi o dojazdy dla osób niezmotoryzowanych to prosze o wczesniejsze zgłoszenie, to sie podwózke skoordynuje z Warszawy lub Zakroczymia. Miejsc noclegowych (z łóżkami) jest tylko 50, wiec ci co sie później zgłoszą musza zabrac karimate i spiworek. Do zobaczenia. |
_________________ www.ussuri.pl |
|
|
|
|
Sturnus vulgaris
|
Wysłany: 2010-09-06, 09:20
|
|
|
jak mi żonka z synkiem czegoś nie wymyslą to będę no w sobotę to na pewno będe nie ma to tamto |
|
|
|
|
Anna
|
Wysłany: 2010-09-27, 10:47
|
|
|
Kontynuując temat podwózki, mogę zabrać dwie osoby z Warszawy |
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2010-09-27, 21:44
|
|
|
Anna napisał/a: | Kontynuując temat podwózki, mogę zabrać dwie osoby z Warszawy |
Ok, bardzo dobrze, poprosze kontakt na PW lub dojdę ze zgłoszenia, kilka osób szuka transportu. |
|
|
|
|
Kejbii
|
Wysłany: 2010-09-28, 12:07
|
|
|
Kontynuując temat podwózki, ruszam autem rano w sobotę. Mam już 2 pasażerów, ale jeszcze jeden się zmieści. Kontakt: 501 861 504 |
_________________ Kazik - Jesień:
http://www.youtube.com/wa...lf=results_main
|
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2010-09-30, 09:02
|
|
|
Mała zmiana w niedzielnym programie: zamiast krypy Basonia Przemek przypłynie batem "Nieuchwytnym", na który równiez wchodzi 10 pasażerów.
Co do podwózek, to lista uczestnikow chyba zamknieta i dogrywamy ostatnie szczegóły, wiec wkrotce bedzie wiadomo kto z kim jedzie. |
|
|
|
|
Kejbii
|
|
|
|
|
SMUGA
arborysta
|
Wysłany: 2010-10-01, 17:25
|
|
|
Jakby ktoś miał problem z dojazdem jeszcze, to ja mogę zaproponować jedno miejsce.
Wyruszam parę minut po ósmej z Mysiadła k. Piaseczna.
Będę jechał ul. Puławską, Doliną Służewiecką, Czerniakowską, wzdłóż Wisły, przez Łomianki, bez most nad Królową Rzek, skrętem na Płock, koło Zakroczymia, i potem w lewo znowu do rzeki.
Kontakt do mnie: +48/784.611.120.
Niestety wracam w sobotę, więc tym co chcą zostać na drugi dzień, nie pomogę z powrotem. |
_________________ Pozdrawiam...
- Wojtek M.
|
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2010-10-01, 22:38
|
|
|
Chyba wszyscy już mają transport, lądowy i wodny
ale w sobotę pewnie będziesz miał pasażera w kierunku stolicy.
Dzięki. |
|
|
|
|
Namor
|
Wysłany: 2010-10-04, 17:56
|
|
|
A gdzie fotki ze Zjazdu? Trzeźwiejemy dopiero? |
|
|
|
|
Basior
|
Wysłany: 2010-10-04, 21:03
|
|
|
Namor napisał/a: | A gdzie fotki ze Zjazdu? Trzeźwiejemy dopiero? |
Zdjęcia napływają systematycznie, a Ty gdzie byłeś, nie musiałbyś czekać na fotki...
galeria bedzie na stronce. |
|
|
|
|
Basior
|
|
|
|
|