Interwencje płomykówkowe |
Autor |
Wiadomość |
Mirek
|
Wysłany: 2007-10-17, 19:36 Interwencje płomykówkowe
|
|
|
Własnie wróciłem z wieczornej akcji. Zadzwonił do mnie kościelny i powiedział, że pod kościołem siedzi sowa. Podjechałem i okazało się, że to młoda płomykówka - wypadła zapewne z gniazda - siedziała przez cały dzień na ziemi. Nad głową raz przeleciała dorosła, a z jednego z otworów małej wieżyczki dobiegał głos płomykówki (zapewne inna młoda). Nasza mała bohaterka dostała porcję glukozy (woda z cukrem), ale była strasznie osłabiona (wychudzona i niemrawa). Pomimo tego wezwałem łosickich strażaków. W ciagu 20 min podjechał samochód z podnośnikiem. Okazało się, że pomimo tego podjazd jest kiepski i potrzebna była jeszcze drabinka - przyjechała kolejnym samochodem. Tak więc w wieczornej akcji udział łącznie wzięły: żona koscielnego (rozrabiała wodę z cukrem ), oczywiście Pan kościelny, jego syn (sfotografował młodziaka cyfrówką), córka (asystowała przez cały czas) no i oczywiście 3 strażaków i dwa samochody. Całe przedsięwzięcie od momentu zgłoszenia do odjazdu strażaków trwało 1,5 godz. I tyle...
Nie wim czy młoda przeżyje, ale wróciła do gniazda. Cieszę się natomiast z faktu, że stanowisko na kościele w Łosicach jest cały czas czynne, choć już powątpiewałem, bo płomykówek pod kościołem 2 lata nie widziałem i nie słyszałem... |
_________________ TP Bocian
|
|
|
|
|
marioptak
|
Wysłany: 2007-10-17, 19:38
|
|
|
świetna akcja
gratulacje
foteczki prosiemy |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2007-10-17, 19:46
|
|
|
marioptak napisał/a: | foteczki prosiemy |
niestety nie miałem sprzętu . A synowi kościelnego głowy już nie będę zawracał - w każdym razie rodzinka dostała folderek o sowach i wyedukowana! Ale pod reką nie miałem nic dla strażaków. Ale blisko urzedują, więc im któregoś dnia podrzucę stosowne materiały! Troche ryzykowali! |
|
|
|
|
|
marioptak
|
Wysłany: 2007-10-17, 20:04
|
|
|
szkoda że nie ma fotek
ale najważniejsze że młodziak w gnieździe
miejmy nadzieje że przeżyje
no i ważne że ludzie wyedukowani |
|
|
|
|
Mirek
|
Wysłany: 2007-10-20, 20:18
|
|
|
Gratuluję wspaniałej interwencji, tak trzymać... Strażacy to fajne chłopaki! Trzeba by chyba o nich napisać do gazety, że nie tylko walczą z pożarami, ale także służą ochronie przyrody, o czym mało kto w społeczeństwie wie.
Piotrze, a nie zrobiłes przypadkiem jakichś zdjęć? |
|
|
|
|
|
jemi
|
Wysłany: 2007-10-21, 08:01
|
|