To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Obserwacje ssaków 2010

Accipiter - 2010-07-27, 18:53

26.07.2010 Gierałcice: pola uprawne przy granicy.
-dzik: cn. 4 widziane osobniki. Dodatkowo w rzepaku żerowały jeszcze warchlaki i dorosłe osobniki. Głosy dochodziły z kilku miejsc.
-lis: 1
-zając: 2

A dzisiaj (27.07) na polach na północ od wsi widziałem cn. 27 dzików (dorosłe, przelatki i warchlaki), które biegały z jednego miejsca pola do drugiego wypłoszone przez kombajny.
Jednego gagatka udało mi się podejść na jakieś 15 metrów :)

Ania B. - 2010-07-27, 20:28

Czarnów
W sobotę około 23:00 miałam okazję obserwować kunę domowa polującą na mojej działce :green: ładna była...
Poza tym w niedzielę zając, lis i 2 sarny na okolicznych polach.

Accipiter - 2010-08-03, 13:07

02.08.2010 Gierałcice:
Kolejna obserwacja dzików, tym razem 2 pokaźne osobniki obserwowane niestety ze znacznej odległości:

Accipiter - 2010-08-06, 14:17

Witam,
obserwacje z 05.08.2010 - pola uprawne na południe od wsi Gierałcice:

-jenot (1, widziany z bliskiej odległości, około 10 m, wypłoszony przez kombajn)
-lis (1 polujący osobnik. Obserwowany wieczorem)
-dzik (ok. godz. 19.00 2 przelatki żerujące w pszenicy, godzinę później widziałem w tym samym miejscu już 6 dzików)

Accipiter - 2010-08-12, 07:15

Witam!

Chciałbym dodać 2 zaległe obserwacje, jedną z dnia 10.08.2010 - wtedy to wieczorem około 20.30 zaobserwowałem 2 warchlaki żerujące w pszenicy. Kilka minut później na żer wyszło kilka większych dzików, wyglądało to na przelatki, ale pewności nie mam. Zwierzyna zaczęła się przemieszczać powoli w moją stronę, więc korzystają z latarki przy ciemnościach jakie później nastąpiły miałem je prawie jak na dłoni. Około 21.15 z pobliskiego lasu wyszła duża locha i kilka mniejszych osobników. Z tego co udało mi się policzyć było tam co najmniej 17 dzików. Warchlaki odłączyły się od stada i zaczęły powoli wychodzić na polną drogę. Niecałe 15 metrów ode mnie kręciło się po drodze 6 warchlaków :]

Wczoraj (11.08.2010) było podobnie, ale już bez takiej ilości dzików jak dzień wcześniej. Najpierw znów pojawiły się warchlaki. Żerowały na skraju lasu w pobliżu pola pszenicy (w tym roku wiedzie im się wyjątkowo dobrze). Chwilę później z lasu dobiegł mnie głośny szelest i trzask łamanych gałęzi. Około 20.20 z lasu wyszła locha, pewnie ten sam osobnik obserwowany dzień wcześniej. Zachowywała się trochę niespokojnie, może szukała warchlaków, tego nie wiem. Może przez około 5 minut biegała tak po polu by znów dać nura do lasu. Za moment znowu wyszła i ponownie zaczęła nerwowo biegać po polu. Postawiony chyb i ogon zadarty ku górze z tego co wiem oznacza, że dzik jest zaniepokojony, nie wiem czym się denerwował, nie wydaje mi się, żeby wyczul moją obecność :roll:
Udało mi się nakręcić krótki film, jest niewyraźny ale co trzeba to widać:
http://www.youtube.com/watch?v=PtFRrN_Hf8w

Jagr - 2010-08-16, 14:10

Dziś w bezpośrednim sąsiedztwie opolskiej Wyspy Bolko zaobserwowaliśmy SZOPA PRACZA! - wygląda na to, że to 1 stwierdzenie dla Opolszczyzny! Niestety dla ptaków, dotarły już tutaj :/ Poniżej dokumentacyjne, marne jakości fotki:

Obs. Michał Zawadzki i Maciek Kowalski

Accipiter - 2010-08-16, 16:04

Hmmm.. co prawda nigdy szopa na żywo nie widziałem, ale z tej perspektywy wygląda to na parszywego sierściucha zwanego kotem :green: :lol:
vermilion - 2010-08-16, 19:22

Jakieś fotki facjaty tego stwora są? Bo mi też to kotem zajeżdża ;)
Jagr - 2010-08-16, 21:00

Wyjaśniło się na forum przyroda, że chyba jednak kot...

W każdym razie nie ma czego żałować, jak to ktoś ujął - dobrze dla Opolszczyzny :smile: Ale mocno nam ów stwór pod szopa podpadł - ten ogon, sylwetka, ubarwienie głowy... cóż... :wink: Mądrzejsi widocznie mają rację :wink:

Accipiter - 2010-09-07, 13:24

Wczoraj wieczorem obserwacja 6 dzików: locha i 5 warchlaków. Zwierzęta wyszły z lasu ok. 19.30 i przeszły przez pole na czeską stronę do kukurydzy. Jak widać, teraz objadają się kaczanami :)
Dziki muszą tamtędy wychodzić co wieczór i zapewne na żer udaje się ta sama wataha. Za dnia można znaleźć sporo świeżych tropów. Widać, że jedna wataha często korzysta z tych samych ścieżek.

TB - 2010-09-12, 19:37

Owczarnia, wczoraj
No i się zaczeło :grin: :grin: rykowisko. u mnie jelenie zaczeły ryczeć wczorajszej nocy. Ok. 11 w nocy słyszałem 3-4 byki. Natomiast ok. 5-6 rano, siedząc na ambonie miałem bardzo ciekawą sytuacje - 2 byki odzywające sie z olsów, 2-3 z pól za mną (300-400m); no i noszący się dzwięk z lesnej łąki, która znajduje sie w bezpośrednim kontakcie z jednym domem/gospodarstwem z 1,5km dalej (musze się tam przejść i dowiedzieć, czy to mój słuch mnie zawodzi czy może mam racje). Idąc ok. 8 rano na grzybki (całe wiaderko pieczarek i 1/4 rydzy :grin: ) , widziałem w oddali jak na wzniesieniu we mgle stał byk z dwiema łaniami, coś pięknego, tym bardziej, że z boku oświetlało ich słońce! (dystans ponad kilometr).
A tak na marginesie, mgła wczorajszej nocy była nie miłosiernie gęsta, z bardzo mocną lampą tylko na 4-5m dało sie cokolwiek widzieć, a całkowicie się rozeszła dopiero o 10 przed południem!

Accipiter - 2010-09-16, 19:40

16.09.2010 Gierałcice:

-borsuk : 4 os. obserwowane przy norze. Początkowo przy wejściu do nory był tylko 1 borsuk, który no w zasadzie długo przy niej nie posiedział, bo zaraz po krótkim czochraniu poszedł na żer. Dopiero ok. 15 minut później wyszła samica i 2 młode.

-jeż : 1 os. przy zabudowaniach. Tutaj to nie napiszę czy był to zachodni czy wschodni :razz:
-podkowiec mały : 3, wszystkie widziane w tym samym czasie i jak zwykle w mojej piwnicy :green:

poza tym w terenie 2 zające i 3 lisy.

Dołączam jeszcze zaległą obserwację dzików z 9 i 10.09. Standardowo locha i 5 warchlaków, które widziałem już wcześniej.

TB - 2010-10-15, 18:16

Dzisiejsza obserwacja wprost z nad zatoki:

Las pomiędzy Stegną, a Jantarem - piękny byczek (3-4 letni) daniela - pierwsza moja obserwacja tego gatunku w naturze, na wolności w Polsce :grin: (ps. przepraszam, druga - ale pierwsza to była bodajże z 7-8 lat temu i miałem wówczas dylemat, co to było - czy duza sarna czy jeleń - jednak teraz już wiem)

Las 0,5km od Stegny w stronę Sztutowa - kilka młodych sosen spałowanych przez daniele.

Pz

Accipiter - 2010-10-24, 19:49

24.10.2010 Gierałcice:
*sarna - w sumie 51 osobników z 11 obserwacji. Większość przebywała na polach, gdzie żerowały i odpoczywały. 2 pozostałe grupy to osobniki przebywające w lesie (3 i 7 os.)

*dzik - 7, obserwacja świeżutka bo z wieczora :green:
wataha przelatków obserwowana z ok. 20 metrów

*wiewiórka - 3 z czego dwie obserwacje pochodzą z ogrodu przy posesji.

TB - 2010-10-24, 19:54

dobra - i ja coś wpiszę:
23 pazdziernika - ok. 23.30 - droga kętrzyn-gizycko - walnięty jenot :grin:

24 pazdziernika - ok. 5.45 - Owczarnia pola
- stado dzików ok. 15

po. 7.00
- 6saren
- 1 zdziczały kot - trza go odstrzelić... :twisted: (juz po raz trzeci go tam widzę)
- 1 kuna chyba leśna
liczne slady bytowania bobrów w postaci okorowanych brzóz oraz tamy