Ssaki - Obserwacje ssaków 2010
Accipiter - 2010-07-27, 18:53
26.07.2010 Gierałcice: pola uprawne przy granicy.
-dzik: cn. 4 widziane osobniki. Dodatkowo w rzepaku żerowały jeszcze warchlaki i dorosłe osobniki. Głosy dochodziły z kilku miejsc.
-lis: 1
-zając: 2
A dzisiaj (27.07) na polach na północ od wsi widziałem cn. 27 dzików (dorosłe, przelatki i warchlaki), które biegały z jednego miejsca pola do drugiego wypłoszone przez kombajny.
Jednego gagatka udało mi się podejść na jakieś 15 metrów
Ania B. - 2010-07-27, 20:28
Czarnów
W sobotę około 23:00 miałam okazję obserwować kunę domowa polującą na mojej działce ładna była...
Poza tym w niedzielę zając, lis i 2 sarny na okolicznych polach.
Accipiter - 2010-08-03, 13:07
02.08.2010 Gierałcice:
Kolejna obserwacja dzików, tym razem 2 pokaźne osobniki obserwowane niestety ze znacznej odległości:
Accipiter - 2010-08-06, 14:17
Witam,
obserwacje z 05.08.2010 - pola uprawne na południe od wsi Gierałcice:
-jenot (1, widziany z bliskiej odległości, około 10 m, wypłoszony przez kombajn)
-lis (1 polujący osobnik. Obserwowany wieczorem)
-dzik (ok. godz. 19.00 2 przelatki żerujące w pszenicy, godzinę później widziałem w tym samym miejscu już 6 dzików)
Accipiter - 2010-08-12, 07:15
Witam!
Chciałbym dodać 2 zaległe obserwacje, jedną z dnia 10.08.2010 - wtedy to wieczorem około 20.30 zaobserwowałem 2 warchlaki żerujące w pszenicy. Kilka minut później na żer wyszło kilka większych dzików, wyglądało to na przelatki, ale pewności nie mam. Zwierzyna zaczęła się przemieszczać powoli w moją stronę, więc korzystają z latarki przy ciemnościach jakie później nastąpiły miałem je prawie jak na dłoni. Około 21.15 z pobliskiego lasu wyszła duża locha i kilka mniejszych osobników. Z tego co udało mi się policzyć było tam co najmniej 17 dzików. Warchlaki odłączyły się od stada i zaczęły powoli wychodzić na polną drogę. Niecałe 15 metrów ode mnie kręciło się po drodze 6 warchlaków :]
Wczoraj (11.08.2010) było podobnie, ale już bez takiej ilości dzików jak dzień wcześniej. Najpierw znów pojawiły się warchlaki. Żerowały na skraju lasu w pobliżu pola pszenicy (w tym roku wiedzie im się wyjątkowo dobrze). Chwilę później z lasu dobiegł mnie głośny szelest i trzask łamanych gałęzi. Około 20.20 z lasu wyszła locha, pewnie ten sam osobnik obserwowany dzień wcześniej. Zachowywała się trochę niespokojnie, może szukała warchlaków, tego nie wiem. Może przez około 5 minut biegała tak po polu by znów dać nura do lasu. Za moment znowu wyszła i ponownie zaczęła nerwowo biegać po polu. Postawiony chyb i ogon zadarty ku górze z tego co wiem oznacza, że dzik jest zaniepokojony, nie wiem czym się denerwował, nie wydaje mi się, żeby wyczul moją obecność
Udało mi się nakręcić krótki film, jest niewyraźny ale co trzeba to widać:
http://www.youtube.com/watch?v=PtFRrN_Hf8w
Jagr - 2010-08-16, 14:10
Dziś w bezpośrednim sąsiedztwie opolskiej Wyspy Bolko zaobserwowaliśmy SZOPA PRACZA! - wygląda na to, że to 1 stwierdzenie dla Opolszczyzny! Niestety dla ptaków, dotarły już tutaj :/ Poniżej dokumentacyjne, marne jakości fotki:
Obs. Michał Zawadzki i Maciek Kowalski
Accipiter - 2010-08-16, 16:04
Hmmm.. co prawda nigdy szopa na żywo nie widziałem, ale z tej perspektywy wygląda to na parszywego sierściucha zwanego kotem
vermilion - 2010-08-16, 19:22
Jakieś fotki facjaty tego stwora są? Bo mi też to kotem zajeżdża
Jagr - 2010-08-16, 21:00
Wyjaśniło się na forum przyroda, że chyba jednak kot...
W każdym razie nie ma czego żałować, jak to ktoś ujął - dobrze dla Opolszczyzny Ale mocno nam ów stwór pod szopa podpadł - ten ogon, sylwetka, ubarwienie głowy... cóż... Mądrzejsi widocznie mają rację
Accipiter - 2010-09-07, 13:24
Wczoraj wieczorem obserwacja 6 dzików: locha i 5 warchlaków. Zwierzęta wyszły z lasu ok. 19.30 i przeszły przez pole na czeską stronę do kukurydzy. Jak widać, teraz objadają się kaczanami
Dziki muszą tamtędy wychodzić co wieczór i zapewne na żer udaje się ta sama wataha. Za dnia można znaleźć sporo świeżych tropów. Widać, że jedna wataha często korzysta z tych samych ścieżek.
TB - 2010-09-12, 19:37
Owczarnia, wczoraj
No i się zaczeło rykowisko. u mnie jelenie zaczeły ryczeć wczorajszej nocy. Ok. 11 w nocy słyszałem 3-4 byki. Natomiast ok. 5-6 rano, siedząc na ambonie miałem bardzo ciekawą sytuacje - 2 byki odzywające sie z olsów, 2-3 z pól za mną (300-400m); no i noszący się dzwięk z lesnej łąki, która znajduje sie w bezpośrednim kontakcie z jednym domem/gospodarstwem z 1,5km dalej (musze się tam przejść i dowiedzieć, czy to mój słuch mnie zawodzi czy może mam racje). Idąc ok. 8 rano na grzybki (całe wiaderko pieczarek i 1/4 rydzy ) , widziałem w oddali jak na wzniesieniu we mgle stał byk z dwiema łaniami, coś pięknego, tym bardziej, że z boku oświetlało ich słońce! (dystans ponad kilometr).
A tak na marginesie, mgła wczorajszej nocy była nie miłosiernie gęsta, z bardzo mocną lampą tylko na 4-5m dało sie cokolwiek widzieć, a całkowicie się rozeszła dopiero o 10 przed południem!
Accipiter - 2010-09-16, 19:40
16.09.2010 Gierałcice:
-borsuk : 4 os. obserwowane przy norze. Początkowo przy wejściu do nory był tylko 1 borsuk, który no w zasadzie długo przy niej nie posiedział, bo zaraz po krótkim czochraniu poszedł na żer. Dopiero ok. 15 minut później wyszła samica i 2 młode.
-jeż : 1 os. przy zabudowaniach. Tutaj to nie napiszę czy był to zachodni czy wschodni
-podkowiec mały : 3, wszystkie widziane w tym samym czasie i jak zwykle w mojej piwnicy
poza tym w terenie 2 zające i 3 lisy.
Dołączam jeszcze zaległą obserwację dzików z 9 i 10.09. Standardowo locha i 5 warchlaków, które widziałem już wcześniej.
TB - 2010-10-15, 18:16
Dzisiejsza obserwacja wprost z nad zatoki:
Las pomiędzy Stegną, a Jantarem - piękny byczek (3-4 letni) daniela - pierwsza moja obserwacja tego gatunku w naturze, na wolności w Polsce (ps. przepraszam, druga - ale pierwsza to była bodajże z 7-8 lat temu i miałem wówczas dylemat, co to było - czy duza sarna czy jeleń - jednak teraz już wiem)
Las 0,5km od Stegny w stronę Sztutowa - kilka młodych sosen spałowanych przez daniele.
Pz
Accipiter - 2010-10-24, 19:49
24.10.2010 Gierałcice:
*sarna - w sumie 51 osobników z 11 obserwacji. Większość przebywała na polach, gdzie żerowały i odpoczywały. 2 pozostałe grupy to osobniki przebywające w lesie (3 i 7 os.)
*dzik - 7, obserwacja świeżutka bo z wieczora
wataha przelatków obserwowana z ok. 20 metrów
*wiewiórka - 3 z czego dwie obserwacje pochodzą z ogrodu przy posesji.
TB - 2010-10-24, 19:54
dobra - i ja coś wpiszę:
23 pazdziernika - ok. 23.30 - droga kętrzyn-gizycko - walnięty jenot
24 pazdziernika - ok. 5.45 - Owczarnia pola
- stado dzików ok. 15
po. 7.00
- 6saren
- 1 zdziczały kot - trza go odstrzelić... (juz po raz trzeci go tam widzę)
- 1 kuna chyba leśna
liczne slady bytowania bobrów w postaci okorowanych brzóz oraz tamy
|
|
|