Ssaki - Obserwacje ssaków 2010
Aragorn - 2010-05-23, 12:31
Ale 1 zając co 1 km, czy na długości odcinka 1 km?
KamilM - 2010-05-23, 16:24
Na długości odcinka 1 km. Sorry, że nie sprecyzowałem na początku.
Accipiter - 2010-05-24, 21:15
24.05.2010 Gierałcice:
wieczorem ok. 20.40 miałem okazję obserwować warchlaki, które znalazły sobie legowisko w trawie pod amboną myśliwską. Nie policzyłem dokładnie ile ich było, zbyt szybko zaczęły znikać w rzepaku, myślę, że było ich ok. 8.
30 minut później pokazały się ponownie, ale znowu część z nich trzymała się miedzy. Pojawiały się i znikały w wysokiej trawie i w rzepaku. Nie było z nimi lochy, być może chwilowo je zostawiła i sama poszła na żer...
Accipiter - 2010-05-25, 19:59
25.05.2010 Gierałcice:
obserwacje z dzisiejszego ranka: prócz sarny z koźlakiem udało mi się po raz pierwszy w życiu zobaczyć gronostaja. Najpierw przebiegł mi przez drogę i wlazł do miedzy w wysoką trawę. Chwilę potem wyszedł, porozglądał się i ruszył wzdłuż drogi co jakiś czas zaglądając w trawę za ofiarą. Super sprawa i kolejny fajny gatun zaliczony
Accipiter - 2010-05-25, 21:21
Rzutem na taśmę do dzisiejszym obserwacji dorzucam jeszcze borsuka, widzianego przed kilkunastoma minutami, który przechadzał się ścieżką koło obejścia
Poza tym w rzepaku słychać było dziki (warchlaki i dorosłe zwierzę)
Accipiter - 2010-05-30, 22:00
Obserwacja z dzisiejszego wieczoru:
6 dorosłych dzików i co najmniej 7 warchlaków żerujących na odpadach ze zbóż. Stado wyszło z lasu sąsiadującego z polem rzepaku.
W tym roku dziki częściej obserwuję niż lisy
Kilka dni temu widziałem lochę z 8 warchlakami. Samica zostawiła młode w wysokiej trawie i sama gdzieś poszła na żer. Warchlaki leżały w trawie niecałe 15 minut po czym same zaczęły szwendać się po okolicy :]
Accipiter - 2010-06-01, 18:25
Wczoraj wieczorem obserwowałem 3 borsuki przy norach - dorosłego osobnika i 2 młode. Efekt obserwacji można zobaczyć klikając link poniżej
http://www.youtube.com/watch?v=qI-5ZMmjvUA
TB - 2010-06-14, 19:49
Ok. Owczarni - dzisiaj!
3 sarny
stadko dzików w zaroślach
tama bobrza 1km na S
Pz
Accipiter - 2010-06-17, 15:25
16.06.2010 Gierałcice:
Wczoraj wieczorem wpadło kilka fajnych obserwacji a zwłaszcza obserwacja watahy dzików. 11 warchlaków i cn. 10 dorosłych dzików żerowało na skraju lasu i starej łąki, na którą od jakiegoś czasu wywozi się odpady ze zbóż, zatem ucztę miały zapewnioną, do tego można dodać jeszcze pola rzepaku i pszenicy. Dziki maja tam w tej chwili raj
Wcześniej widziałem jeszcze borsuka czochrającego się przy norze ,
2 zające, lisa przy zabudowaniach i sarnę z koźlakiem
Kamil - 2010-06-19, 13:53
Dzisiejsze spotkanie z jeleniem w Puszczy Piskiej, zdjęcia z samochodu:
TB - 2010-06-19, 22:25
Kamil napisał/a: | w Puszczy Piskiej |
nie chcę być upierdliwy...ale jak sama nazwa wskazuje to będzie duży las, więc proszę o podawanie dokładniejszych namiarów
Pz
Kamil - 2010-06-20, 10:00
TB napisał/a: | Kamil napisał/a:
w Puszczy Piskiej
nie chcę być upierdliwy...ale jak sama nazwa wskazuje to będzie duży las, więc proszę o podawanie dokładniejszych namiarów
| Jelenia widziałem koło wsi Zdunowo.
TB - 2010-06-23, 12:05
Witam
Dzisiejsza obserwacje z ok. Owczarni - 1,5km na W:
- 2 watahy po 3 i 4 dziki
- 3 sarenki
- oraz potężny ślad łosia zaledwie 200m od Owczarni - (fotka z Offem - wybaczcie, ale trzysetą trudno zrobić slad...) - oczywiscie łoś szedł w stronę wsi;rzeki mało uczęszczanym duktem leśnym.
Pz
Accipiter - 2010-07-16, 19:08
Dodam od siebie jeszcze obserwację z 14 czerwca
wieczorem miałem bliskie spotkanie z jenotem i z borsukiem. Borsuka spotkałem jadąc leśną drogą. Zwierzę przechadzało się spokojnie wzdłuż drogi i co jakiś czas przystawał i węszył. Za długo mu się jednak przyglądać nie mogłem , borsuk w końcu mnie usłyszał i zaczął uciekać.
Później jadąc już polną drogą widziałem polującego jenota, ścigał jakiegoś gryzonia, ale chyba mu nie dal rady.
Tego wieczoru widziałem jeszcze kilka saren i 6 zajęcy
Accipiter - 2010-07-24, 08:04
23.07.2010 Gierałcice:
Łaciaty dzik obserwowany na środku wykoszonego pola. Zwierzę okazałych rozmiarów, nie wiem czy był to odyniec czy locha. Żerował chwilę na ściernisku po czym wbiegł do lasu. Prócz dzika widziałem 2 borsuki wychodzące na żer. Udało mi się zaobserwować jedynie jak przechodzą z jednego lasu do drugiego. Z lasu, w którym borsuki mają swoje nory doszły mnie piski popielic. Będzie więc szansa na ciekawe obserwacje
Około 21.30 na ściernisku pojawiło się 5 lisów.
Tego dnia widziałem jeszcze 5 zajęcy i kilka saren, głównie kozłów.
|
|
|