Budki lęgowe - Budki dla jerzyka
mender - 2008-06-19, 14:59
Tak jak pisałem wyżej to zasługa Basiora. On przy okazji transportu budek zostawił w spółdzielni Jaroty plakaty z jerzykiem i powiedział o tym, że można by budki powiesić. Spółdzielnia podjęła temat, zrobiła budki i powiesiła.
Ja do tego sukcesu się nie przyznaję Ja je tylko skontrolowałem.
Jeśli było inaczej to Basior na pewno napisze.
Basior - 2008-06-22, 09:12
Sie wszystko zgadza, tylko jeszcze dostali jedną naszą budke na wzór, coby wątpliwości nie mieli i jak widac chyba sie udało.
Gratulacje dla spółdzielni, oby wiecej takich. Mender nie wspomnial ale to własnie w tej spółdzielni wiszą zajmowane przez ptaki budki dla pustułek oraz juz chyba 140 budek dla wróbli i sikor!
Hors - 2008-07-01, 10:04 Temat postu: Pytanie o plakaty Witam wszystkich miłośników jerzyków i nie tylko.Mam pytanie o te plakaty w posiadaniu których był Adam Tarłowski(Basior)-Czy można taki plakat lub plakaty gdzieś kupić? W następnym roku planuję akcję rozwieszania budek dla jerzyków na swoim osiedlu.Będę rozmawiał w tej sprawie z kierownictwem spółdzielni i dobrze byłoby taki plakat zostawić.Nie wiem jak zareagują na taki pomysł,czy podejmą temat i zasponsorują budki, ale chcę spróbować.Gotowy jestem nawet sam zrobić i zawiesić parę budek na początek, gdyby spółdzielnia nie chciała, najważniejsze żeby dali zgodę na ich rozwieszanie.Mam już wybrane najbardziej optymalne miejsca na zawieszenie budek(bezpieczne dla ludzi i dobre dla ptaków).
W tym roku zawiesiłem dwie jerzykowe budki na balkonie-są już zajęte i chyba są już pisklaki(na razie nie chcę do nich zaglądać).
Na moim osiedlu jest 11 bloków z wielkiej płyty.W wąskich otworach wentylacyjnych do 2005 roku
gniazdowały setki jerzyków, dziesiątki par wróbli i inne ptaki oraz nietoperze(każdy z bloków posiadał od 20 do 50 takich otworów).Od jesieni 2005 roku zaczęto roboty elewacyjne(ocieplano styropianem poddasza bloków zamurowując otwory wentylacyjne wykorzystywane przez ptaki)Wiosną gdy rozpoczął się okres lęgowy,roboty przy ocieplaniu szły pełną parą.Z obawy o wysiadujące już wróble postanowiłem interweniować w spółdzielni mieszkaniowej, która zleciła roboty.Rozmowy telefoniczne nic nie dały(odsyłano mnie ciągle do różnych kierowników)Z braku doświadczenia w tego typu sprawach poinformowałem o wszystkim(telefonicznie i na piśmie) lokalne PTOPtaków i poprosiłem o pomoc oraz interwencję w sprawie zamurowywania ptaków żywcem.Myślałem, że sprawę załatwiłem pomyślnie,ale na drugi i trzeci dzień ptaki nadal były zamurowywane.Postanowiłem więc udać się osobiście do spółdzielni.Dotarłem do osób nadzorujących pracę i kierownika do spraw remontowo-budowlanego.Zacząłem uświadamiać że zabijane są ptaki i ich pisklęta, opowiedziałem że w maju przylecą jerzyki które najliczniej gnieżdżą się w zamurowywanych otworach.Do panów nic nie docierało, dopiero gdy zacząłem straszyć telewizją,policją i prokuraturą obiecali iż w okresie do końca września wąskie otwory wentylacyjne nie będą zaślepiane(będą wycinane otwory w styropianie do dociepleń, aby ptaki mogły korzystać z poddaszy bloków). Panowie docieplający bloki poinstruowani zostali jak mają wycinać otwory w styropianach i stosowali się do wskazówek, niestety tylko to września.Od października do grudnia panowie zamurowywali otwory-wejścia na poddasze bloków.W 2007 roku problem zaczął się od nowa.Na wiosnę znów zaczęto zamurowywać ptaki na gniazdach i pisklęta.Musiałem znów interweniować.W sumie udało mi się uratować ok.120 otworów w 4 blokach, z czego wykorzystywanych przez ptaki jest myślę ok.50%-część z tych otworów na poddasze okazała się ślepa(zastały źle wykonane).
Mam nadzieję,że po takich perypetiach kierownictwo spółdzielni będzie jeszcze chciało rozmawiać ze mną w sprawie budek-moim zdaniem ptakom za takie działania spółdzielni należą się rekompensaty.Pozdrawiam
Basior - 2008-07-01, 10:55
Hors napisał/a: | Czy można taki plakat lub plakaty gdzieś kupić? | Napisz na adres: biuro@bocian.org.pl i popros o przeslanie na swój adres.
Pozdrawiam
marioptak - 2008-07-16, 20:12
nie wiem czy zo zbieg okoliczności ale dzisiaj moje jerzyki znów zameldowały się w budce NR 1 dokładnie o tej samej godzinie co wczoraj 21:06
ciekawa sprawa
marioptak - 2008-07-17, 18:31
od wczorajszego popołudnia mój balkon wyglada tak
do budki NR 1 jerzyki przylatują od soboty (do tej pory była tylko ona)
ale już dzisiaj próbowały dostać się do NR 3
Ania B. - 2008-07-17, 20:45
Ho ho, niezłe lokale
Myślisz że jest szansa, że będą z czasem wszystkie zajęte? Mam na myśli oczywiście lęgi w przyszłych latach.
marioptak - 2008-07-17, 22:20
Ania B. napisał/a: | Ho ho, niezłe lokale
Myślisz że jest szansa, że będą z czasem wszystkie zajęte? Mam na myśli oczywiście lęgi w przyszłych latach. |
pewnie że jest szansa
tym bardziej że już 1 para nocuje
więc jak przyleci w przyszłym roku to może zwabi kolejne
zobaczymy w maju 2009 już nie mogę się doczekać
Mirek - 2008-07-18, 05:05
marioptak napisał/a: | już nie mogę się doczekać |
Ciekawe jak będziesz mówił w przyszłym roku jak stado jerzyków będzie Ci naokrągło piszczeć!
Hors - 2008-07-18, 07:08
Witam,
Też u siebie na balkonie mam 2 budki dla jerzyków,wiszą tak jak budka nr. 1 Marioptaka, tylko po przeciwnych stronach balkonu.Zajrzałem do jednej z budek -są już spore pisklaki.Też chcę do wiesić jeszcze 2 budki tylko zastanawiam się..- Jak będzie lepiej-tak jak Marioptak, czy równolegle do wiszących już budek(obok nich)? Poradźcie proszę.
Pozdrawiam
Jerzyk - 2008-07-18, 07:53
Hors napisał/a: | Jak będzie lepiej-tak jak Marioptak, czy równolegle do wiszących już budek(obok nich)? |
jeżeli nie będzie Ci przeszkadzać równolegle, to wydaje mi się że będzie lepiej dla ptaków, łatwiejszy dolot będą miały, ale pamiętaj że w taki sposób ograniczysz sobie trochę balkonową przestrzeń
marioptak - 2008-07-18, 09:26
Mirek napisał/a: | marioptak napisał/a: | już nie mogę się doczekać |
Ciekawe jak będziesz mówił w przyszłym roku jak stado jerzyków będzie Ci naokrągło piszczeć! |
juz mi wrzeszczą od rana
da się z tym żyć
narazie mnie to nie zniechęca
marioptak - 2008-07-18, 09:28
Hors napisał/a: | Witam,
Też u siebie na balkonie mam 2 budki dla jerzyków,wiszą tak jak budka nr. 1 Marioptaka, tylko po przeciwnych stronach balkonu.Zajrzałem do jednej z budek -są już spore pisklaki.Też chcę do wiesić jeszcze 2 budki tylko zastanawiam się..- Jak będzie lepiej-tak jak Marioptak, czy równolegle do wiszących już budek(obok nich)? Poradźcie proszę.
Pozdrawiam |
budki u mnie są powieszone z myślą o fotografowaniu i filmowaniu
ale dla ptaków lepiej jak będą wisiały otworem tak jak mój NR 1 (mają wtedy lepszy dolot)
Hors - 2008-07-18, 11:10
Jerzyk napisał/a: | pamiętaj że w taki sposób ograniczysz sobie trochę balkonową przestrzeń |
To nic najważniejsza jest dla mnie wygoda jerzyków , a przy czterech budkach jeszcze sporo balkonowej przestrzeni zostanie dla nas(balkon jest długi).
Marioptak i Jerzyk dzięki serdeczne za poradę.
Hors - 2008-07-23, 07:35
Wczoraj skontrolowałem swoje balkonowe budki,nie są tak piękne jak Marioptaka,ale najważniejsze, że w każdej z nich są po dwa całkiem już wyrośnięte młode jerzyki.
|
|
|