To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - Przyloty 2006

Tetrao - 2006-03-13, 15:26

Przeloty trwają - dziś wypłoszyłem u siebie pierwszego wiosennego bekasika.
mender - 2006-03-13, 15:48

Tetrao napisał/a:
pierwszego wiosennego bekasika

Czym sie różni wiosenny bekasik od zimowego? Datą obserwacji?

Marfu - 2006-03-13, 16:02

Wlasnie - to mnie tez ciekawi. Jak rozpoznac przylotna ziebe od zimujacej??
Mirek - 2006-03-13, 16:19

Marfu napisał/a:
Jak rozpoznac przylotna ziebe od zimujacej??

Bo zimująca milczy a przylotna śpiewa! :lol:

x-bowman - 2006-04-02, 18:56

Właśnie wróciłem z wiosennego obchodu (półkole wschód/południe od Góry Kalwarii) i śpiesze donieść, że mało co nie staranował mnie Ciconia nigra :!: - idę sobie spokojnie przez bagnisty las w okolicy pustego gniazda, w którym kiedyś już widziałem czarnucha, a tu z boku leci na mnie bociek - nie wiem kto bardziej się przestraszył.
Tetrao - 2006-03-14, 15:40

mender napisał/a:
Czym sie różni wiosenny bekasik od zimowego? Datą obserwacji?

Akurat w tej sytuacji mam jasność, bo oba bekasiki , które tu zimowały padły ofiarą drapieżnika! od tego czasu aż do dnia wczorajszego bekasików nie było! Z tego wnoszę że to pierwszy przylotny osobnik.

W zeszłym roku też od połowy marca zaczęło przybywać bekasików w tym miejscu (maksymalnie 4 ptaki)

Kolejna wiosenna nowość dla mnie - dziś na stawach w Biskupicach obserwowałem pieknego... bąka :!: :razz:

Batman - 2006-03-14, 15:57

Tetrao napisał/a:
Z tego wnoszę że to pierwszy przylotny osobnik.

A wykluczasz mozliwosc niezauwazenia ich do tej pory, moze skupiles sie na obserwacji poprzednich i nie skontrolowales wiekszego odcinka, a moze po prostu nie widziales. Ciezko jest zakladac tak na 100% ze ich tam wczesniej nie bylo.
Takie obserwacje sa obarczone dosc duzym bledem.

Marfu - 2006-03-14, 16:20

Jasne, ze sa - ale trzeba cos przyjac... Np. date pierwszej obserwacji :-)
Tetrao - 2006-03-14, 19:22

Batman napisał/a:
A wykluczasz mozliwosc niezauwazenia ich do tej pory, moze skupiles sie na obserwacji poprzednich i nie skontrolowales wiekszego odcinka, a moze po prostu nie widziales. Ciezko jest zakladac tak na 100% ze ich tam wczesniej nie bylo.
Takie obserwacje sa obarczone dosc duzym bledem.

Batmanie - stanowsiko to kontroluje regularnie kilka razy w tygodniu, a nie jest to zbyt trudne bo to cienki strumyczek długości ok 50 m. Wystarczy przejśc wzdłuż środkiem żeby mieć pewność obecności bekasików, bo te raczej na śniegu nie siedzą ;)
W połowie stycznia zniknął jeden osobnik, w lutym drugi i znalazłem oskuby po uczcie ssaka.
Od tego czasu aż do wczoraj żadnego bekasika tu nie wydeptałem, mimo regulernych i dokłądnych kontroli :!:

W związku z tym stwierdzam z pewnością 100% że jest to osobnik przelotny! Tymbardziej, że jak mówie - rok temu właśnie w połowie marca do osobników zimujących dolatywały już pierwsze przelotne ptaki.

Szybszy - 2006-03-14, 20:42

Tetrao, nie chcę się czepiać ale bąk też nie musi być wiosenny bo czasem bąki zimują, zwłaszcza na południu Polski. Niedawno było zdjęcie zrobione w styczniu w okolicach Jastrzębia Zdroju.
Marfu - 2006-03-14, 20:57

Ale oni chyba rozmawiaja o bekasiku... :-)
mender - 2006-03-14, 21:33

Marfu, ale Szybszemu chodzi o ...

Tetrao napisał/a:
Kolejna wiosenna nowość dla mnie - dziś na stawach w Biskupicach obserwowałem pieknego... bąka :!: :razz:

Marfu - 2006-03-14, 21:46

Niedoczytwasztyk... Ale - aby rozladowac sytuacje i calkowicie nie na temat - to we Wloszech baki legna sie w owsie... :-) Znaczy - ptasie baki...
Tetrao - 2006-03-14, 22:00

Szybszy!
mógł zimować, ale marzec to już termin przelotu, toteż bardziej prawdopodobne że to migrant.
Ale w tym wypadku oczywiście nie mam potwierdzenia czy w styczniu tu nie siedział, tymbardziej że na tym stawie notowano juz zimujace bąki! Więc kto wie...

Namor - 2006-03-14, 23:43

A w W-wie nie dość, że nie ma przylotów, to są chyba ... odloty. Nie ma już zimującego rudzika, ani zięby za kolektorem młocinskim.