Budki lęgowe - Budki dla jerzyka
green power - 2008-04-13, 21:41
sezon na jerzyka się zbliża, ubiegłoroczny za nami już dawno, powróce zatem do mojego pytania green power napisał/a: | a czy w takim zagęszczeniu możliwe będzie zajęcie wszystkich budek przez ptaki? |
jaki procent gęsto zawieszonych skrzynek został zasiedlony na "poligonie" w Milanówku? jak wyniki zajęcia skrzynek w innych miejscach?
Basior - 2008-04-13, 23:42
green power napisał/a: | jaki procent gęsto zawieszonych skrzynek został zasiedlony na "poligonie" w Milanówku? | Wyniki kontroli budek na jednym bloku w Milanówku masz TUTAJ pozostale budki nie były kontrolowane z przyczyn od nas nie zależnych, natomiast ta "gęsta" kolonia została zagęszczona juz po sezonie lęgowym. Inne budki wieszane grupowo przez nas dopiero czekają na jerzyki. Natomiast nie mam na razie informacji o wynikach z Krakowa i innych miast.
Ale trzeba pamiętać, że jerzyki to nie szpaki i powoli zajmują nowe budki, z roku na rok powinno być lepiej, byle pierwsza budka została zajęta to przywabią kolejne.
PS. Ostatnie dane z Warszawy: wiszą już 233 budki, w tym tygodniu dojdzie 55 na Ursynowie.
ornitopter - 2008-04-14, 08:23
Jeszcze raz krótko o zamykaniu otworów wentylacyjnych. Głównym powodem zamykania otworów wentylacyjnych (w starych budynkach) jest nowa technologia docieplania stropodachu i miejsc trudno dostępnych w budynkach istniejących metodą wdmuchiwania granulatu styropianu. Ten granulat zostaje rozłożony w miarę równomiernie na stropie i tworzy luźną warstwę grub. ok. 25 cm., którą taki penetrujący wnętrze ptak łatwo mógłby porozsuwać. Nie usprawiedliwiam w ten sposób praktyki zamykania otworów z żywymi ptakami w środku, wskazuję tylko przyczynę zamykania stropodachów w starych budynkach w ogóle.
marioptak - 2008-04-18, 22:41
Ursynów wzbogacił się o nowe lokale
we wtorek i środe zawieszono 55 skrzynek
lokalizacje:
Dębego 17a, 18a, 30 (po 5 skrzynek)
Rosoła 13 (5 skrzynek)
Belgradzka 18, 20, 22 (po 5 skrzynek)
Rysy 2 (5 skrzynek)
Mączeńskiego 2 (5 skrzynek)
Stryjeńskich 10 (10 skrzynek)
piotrk - 2008-04-29, 14:06
Widze, że akcja wieszania budek lęgowych dla jerzyków rozwija się. Gratuluje Mam pytanie czy wiadomo coś o podobnych działaniach w Bydgoszczy?
marioptak - 2008-04-29, 15:12
jasne że wiadomo
ostatnio urząd wojewódzki zakupił jak sie nie myle 100 budek, które zresztą moją zawisnąć na budynku własnie urzędu
byc może już wiszą
czekam na informacje od wojewódzkiego konserwatora
jak tylko cos będziemy wiedzieć od razu napiszemy
piotrk - 2008-04-29, 17:09
dzięki za informacje:) trochę poszperałem w sieci i znalazłem wzmiankę na ten temat ze strony TVP Bydgoszcz:
Jerzyk na urzędzie
Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy wkrótce będzie miał nowych lokatorów. To rzadkie już dzisiaj jerzyki. Ptaki, które przylatują do Polski z Afryki, powinny pojawić się tu na początku maja. Na powitanie przygotowano dla nich budki na dachu urzędu.
Na razie domki są puste, ale jerzyki powinny pojawić się lada dzień. Ptaki w miastach nie budują gniazd na drzewach, lecz wolą wysokie budynki z dala od siedzib ludzkich. Ich obecność w miastach jest jak najbardziej wskazana, bo to ptaki niezwykle pożyteczne - w okresie letnim odżywiają się kłopotliwymi dla ludzi insektami.
Nazwa ptaków wzięła się stąd, że do Polski przylatują w okolicach dnia św. Jerzego. Całe życie spędzają w powietrzu - gdy spadną na ziemię stają się zupełnie bezbronne. Remonty budynków czy zakładanie kratek na otwory powodują, że coraz mniej jest miejsc, gdzie jerzyk mógłby założyć swoje gniazda.
Skrzynki lęgowe dla jerzyków powinny mieć kolor elewacji i być powieszone w rzędzie przynajmniej cztery metry nad ziemią. Kompleksową ochronę tych ptaków rozpoczął w Polsce Milanówek. Bydgoszcz jest kolejnym miastem, które włącza się w ich ratowanie.
P.S
czy jest ktoś z tego forum zaangażowany przy tym projekcie?
marioptak - 2008-04-29, 18:27
pytasz o projekt ochrony jerzyka ogólnie czy konkretnie o Bydgoszcz
piotrk - 2008-04-29, 18:29
Wyraziłem sie nieprecyzyjnie. O projekcie ochrony jerzyka ogólnie już czytałem, interesuje mnie konkretnie Bydgoszcz.
Basior - 2008-05-21, 19:49
Akcja na dachu NFOŚ w Warszawie
Nowy model budki dla jerzyków już czeka na lokatorów, szczegóły wkrótce.
Basior - 2008-05-29, 21:23
Kolejna akcja w Poddebicach
Pozdrawiamy Poddębice
mender - 2008-06-19, 12:02
Dziś skontrolowałem 16 budek dla jerzyków na osiedlu Jaroty i Pieczewo w Olsztynie. Wykonała je i powiesiła słynna już Spółdzielnia Mieszkaniowa JAROTY Wystarczyło, że Basior zostawił im jakiś czas temu plakat i ulotki a budki wisiały już pod koniec kwietnia. Na razie wszystkie puste, ale to tylko kwestia czasu...
Mieszkania gotowe do zajęcia.
Widok na osiedle.
Zadowolony pracownik Spółdzielni, w której chroni się ptaki
marioptak - 2008-06-19, 12:19
Mender: mógłbyś podać mi dokładna libe budek wiszącą w Olsztynie i ich lokalizacje
wpiszemy je do naszej tabeli w programie
zastanawiam się jeszcze dlaczego nie powiesiliście tych 3 skrzynek od strony krawędzi dachu i w jednej lini
mender - 2008-06-19, 12:23
Ul. Żurawskiego 18 - 3 budki
Ul. Świtycz-Widackiej 1 - 3 budki
Ul. Boenigka 22 - 5 budek
Ul. Jaroszyka 10 - 5 budek
Budki powiesili pracownicy Spółdzielni, taką mieli wizję!
marioptak - 2008-06-19, 12:27
rozumiem
wielki szacun dla pracowników spółdzielni
jeżeli macie z nimi kontakt to poproście o konsultacje na przyszłość
dzięki za dane
rozumiem że sponsorem jest spółdzielnia a Wy organizatorami?
|
|
|