Ptaki - Obserwacje kuropatw
Maria02 - 2007-03-01, 13:01
Wokolicy gdzie mieszkam pereferyjna dzielnica sosnowca w poprzednim roku zauwazylam na haldzie kopalnianej spore stado kuropatw ok 8 szt ktore trzymalo sie dosc blisko osiedla kawalek dalej jest osadnik kopalniany jeszcze kilka dni temu bylo ich 5 wczoraj idac do garazu juz tylko 4.Zastanawiam sie co moze ich przyczyna lisy duze psy z kturymi ludzie coraz czesciej wychodza na spacery na pobliskie pola i puszczaja wolno . szkoda to takie piekne ptaki .Kiedys idac halda kop spotkalam samca kuropatwy widocznie go zaskoczylam bo byl bardzo blisko jest piekny .przepiorki i kuropatwy to ptaki mojego dziecinstwa .Jeszcze jako dziecko na Podkarpaciu slyszalam ich glosy
ZaP - 2007-03-01, 19:41
niekoniecznie skończyły w brzuchu psa - juz czas kiedy kuropatwie stada sie rozpadaj±, a kuropatwy to monogamistki i z ukochanym w pole ida już
ZaP
ornitopter - 2007-03-02, 10:37
Wydaje mi się, że trafiłem na przepiórkę w ubiegłym roku, w maju. Pola uprawne,
niskie żyto, w połowie drogi pomiędzy wsi± Laski Wielkie a Rozalinowo, pow. Żnin,
gmina G±sawa, woj. Kujawsko- Pomorskie. Nawoływanie samca,
typowe,charakterystyczne, nie do pomylenia raczej. W pobliżu żadnego
¶piewaj±cego szpaka ani łozówki, żeby można było się pomylić. Tuż przed godz.20.
Byłem tam jeszcze przez kilka dni, ale więcej już nie udało mi się jej usłyszeć,
chociaż bywałem celowo w tym miejscu zarówno o ¶wicie jak i wczesnym
wieczorem.
Ogólnie liczyłem wtedy raczej na kuropatwy, (to s± ptaki mojego dzieciństwa tak jak
Marii 02) ale ich tam nie wykryłem.
|
|
|