Ochrona przyrody - Ochrona dudka
PePe - 2006-02-20, 09:36
Fajnie, że dyskusja się rozwinęła!
Ja co prawda i tak dałem się namówić z marszu, ale
przyokazji doszło kilka innych pomysłów np. próby z PCV-ką , czy
jakimś tunelem druto-podobnym...
Śniegi poginą ruszymy grzebać w kamykach...
Chce ktoś ładnego otoczaka?? Proszę nie zamawiać zbyt ciężkich...nie będę tego tyle targał...
pieczara - 2006-02-25, 18:37
Jaka jest liczebność dudków na mazowszu południowym??
Mirek - 2006-02-25, 19:10
pieczara napisał/a: | Jaka jest liczebność dudków na mazowszu południowym?? |
Widzę, że stawiasz mnóstwo szczegółowych pytań. Powinieneś zaopatrzyć sie w podstawową literature ornitologiczną. Nie wiem jak jest jeszcze z możliwością zakupu książki "Awifauna Polski..." Tomiałojcia i Stawarczyka, ale w tej książce znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania.
A wracajac do dudka, to myślę, że jest dość rozpowszechniony nad Wisłą, nad Pilicą i w Puszczy Kozienickiej też go nie brakuje. Stanowiska z pewnością istnieją w wielu innych miejscach pd. Mazowsza. Dudek lubi przebywać tam, gdzie są jakieś suche pastwiska, wydmy itp., a w sąsiedztwie stare drzewa. Generalnie pewnie jest nieliczny, a lokalnie tylko średnio liczny.
pieczara - 2006-02-26, 15:25
No wiesz, jesterm doiekliwy. po za tym chcę na mojej działce wprowadzić jak nawiecej zwierząt, bardzo bym był zadowolnoy, gdzyby osiedliły się na niej dudki
Mirek - 2006-03-13, 22:15
Zbig napisał/a: | W związku z tym czy może zamiast „wysępić” (czy raczej „wydudkować)” budkę można dostać wymiary? Relacje też gwarantowane. |
Wymiary budy może już jutro. Sorry Zbig, ale mi ten post gdzieś umknął. Wiosna się zbliża, więc temat dudkowy nie może zostać zapomniany...
Na razie nowy typ budki (po 1 egz.) podczas sobotniego zebrania pobrali:
Basior - 1 szt. (ten akurat troszkę wcześniej)
ZaP - 1 szt
Mender - 1 szt.
PePe - 1 szt.
Zupełnie zapomniałem, że Cephalo...coś tam (chyba tego pseudo nie zapamietam ) też miał zabrać - ale jest jeszcze trochę czasu, to 1 egz. poczeka...
PePe - 2006-03-14, 14:57
UWAGA!!! Korzystając z bytności w biurze udało mi się zdobyć budę dla duda .
Polecam się udać do Mirka, bo dużo to ich nie było i rozda jeszcze za szybko...
Mam zatem budę i nie zawaham się jej użyć w okolicy rez. Stawinoga.
Poza tym mam pytanie techniczne odnośnie stogów kamieni. Zazwyczaj dudy są w okolicach zabudowań gospodarczych, wierzb przydrożnych, które w sumie też w okolicach wiejskich.
Sterty kamieni natomiast najczęściej w szczerym polu, odsłonięte i widoczne, aby kosiarze nie połamali na nich ostrz. Co zatem? Pozostaje szukać bliżej, czy próbować w szczerym polu?
Mirek - 2006-03-14, 15:12
Zbig napisał/a: | W związku z tym czy może zamiast „wysępić” (czy raczej „wydudkować)” budkę można dostać wymiary? Relacje też gwarantowane. |
Na razie wymiary naszego prototypu!
Mirek - 2006-03-14, 15:17
Mirek napisał/a: | Pozostaje szukać bliżej, czy próbować w szczerym polu? |
Mnie się wydaje, że prawie kazda kupa kamieni może zostac zaakceptowana przez ptaki - jeśli nie przez dudki, to przez białorzytki lub pliszki siwe. A dla dudka najbardziej atrakcyjne będą te miejsca (kupy kamieni) w pobliżu jakichś atrakcyjnych żerowisk - jakieś murawki kserotermiczne, pastwiska, trochę piaseczku. Czyli tam, gdzie się je w pobliżu obserwuje...
PePe - 2006-03-14, 15:51
Tak też myślałem, ale wolałem spytać wodza, aby odpowiedzialność za brak sukcesu w pierwszym roku spadła na niego
A, jeszcze jedno. Gdzie rozdają prototypy z "wkładem", chętnie się udam? Ten powyżej jest już zasiedlony
Mirek - 2006-03-14, 18:35
PePe napisał/a: | Ten powyżej jest już zasiedlony |
To imitacja przyszłej rzeczywistości mam nadzieję
mender - 2006-03-14, 21:48
Mirek napisał/a: | To imitacja przyszłej rzeczywistości mam nadzieję |
Śliczna
Wadera - 2006-03-16, 21:44
Ja dzis dostałam swoją budeczkę dla dudka...pikna
kubelec - 2006-03-16, 22:18
Moge sie zapisac na budke? Odebralbym u Basiora?
Mirek - 2006-03-17, 22:29
kubelec napisał/a: | Moge sie zapisac na budke? |
Przykro mi, ale limit już się wyczerpał. Pozostaje samemu ew. zadziałać! Może basior pomoże!
kubelec - 2006-03-18, 10:03
Dobra, zawalcze sam. Troche desek mam na strychu, pobawie sie z dziecmi w Adama Slodowego. Basior, a moglbys podeslac jakis szkic Twojej konstrukcji, bo na ussuri.pl jest tylko zdjecie i nie wiem czy sobie poradze
|
|
|