To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ochrona przyrody - Ochrona dudka

PePe - 2006-02-20, 09:36

Fajnie, że dyskusja się rozwinęła!
Ja co prawda i tak dałem się namówić z marszu, ale
przyokazji doszło kilka innych pomysłów np. próby z PCV-ką , czy
jakimś tunelem druto-podobnym...

Śniegi poginą ruszymy grzebać w kamykach... :mrgreen:

Chce ktoś ładnego otoczaka?? Proszę nie zamawiać zbyt ciężkich...nie będę tego tyle targał... :mrgreen:

pieczara - 2006-02-25, 18:37

Jaka jest liczebność dudków na mazowszu południowym??
Mirek - 2006-02-25, 19:10

pieczara napisał/a:
Jaka jest liczebność dudków na mazowszu południowym??

Widzę, że stawiasz mnóstwo szczegółowych pytań. Powinieneś zaopatrzyć sie w podstawową literature ornitologiczną. Nie wiem jak jest jeszcze z możliwością zakupu książki "Awifauna Polski..." Tomiałojcia i Stawarczyka, ale w tej książce znajdziesz wiele odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania.
A wracajac do dudka, to myślę, że jest dość rozpowszechniony nad Wisłą, nad Pilicą i w Puszczy Kozienickiej też go nie brakuje. Stanowiska z pewnością istnieją w wielu innych miejscach pd. Mazowsza. Dudek lubi przebywać tam, gdzie są jakieś suche pastwiska, wydmy itp., a w sąsiedztwie stare drzewa. Generalnie pewnie jest nieliczny, a lokalnie tylko średnio liczny.

pieczara - 2006-02-26, 15:25

No wiesz, jesterm doiekliwy. po za tym chcę na mojej działce wprowadzić jak nawiecej zwierząt, bardzo bym był zadowolnoy, gdzyby osiedliły się na niej dudki :wink:
Mirek - 2006-03-13, 22:15

Zbig napisał/a:
W związku z tym czy może zamiast „wysępić” (czy raczej „wydudkować)” budkę można dostać wymiary? Relacje też gwarantowane.

Wymiary budy może już jutro. Sorry Zbig, ale mi ten post gdzieś umknął. Wiosna się zbliża, więc temat dudkowy nie może zostać zapomniany...
Na razie nowy typ budki (po 1 egz.) podczas sobotniego zebrania pobrali:
Basior - 1 szt. (ten akurat troszkę wcześniej)
ZaP - 1 szt
Mender - 1 szt.
PePe - 1 szt.
Zupełnie zapomniałem, że Cephalo...coś tam (chyba tego pseudo nie zapamietam :oops: ) też miał zabrać - ale jest jeszcze trochę czasu, to 1 egz. poczeka... :grin:

PePe - 2006-03-14, 14:57

UWAGA!!! Korzystając z bytności w biurze udało mi się zdobyć budę dla duda :grin: .
Polecam się udać do Mirka, bo dużo to ich nie było i rozda jeszcze za szybko...

Mam zatem budę i nie zawaham się jej użyć w okolicy rez. Stawinoga.

Poza tym mam pytanie techniczne odnośnie stogów kamieni. Zazwyczaj dudy są w okolicach zabudowań gospodarczych, wierzb przydrożnych, które w sumie też w okolicach wiejskich.
Sterty kamieni natomiast najczęściej w szczerym polu, odsłonięte i widoczne, aby kosiarze nie połamali na nich ostrz. Co zatem? Pozostaje szukać bliżej, czy próbować w szczerym polu?

Mirek - 2006-03-14, 15:12

Zbig napisał/a:
W związku z tym czy może zamiast „wysępić” (czy raczej „wydudkować)” budkę można dostać wymiary? Relacje też gwarantowane.

Na razie wymiary naszego prototypu!

Mirek - 2006-03-14, 15:17

Mirek napisał/a:
Pozostaje szukać bliżej, czy próbować w szczerym polu?

Mnie się wydaje, że prawie kazda kupa kamieni może zostac zaakceptowana przez ptaki - jeśli nie przez dudki, to przez białorzytki lub pliszki siwe. A dla dudka najbardziej atrakcyjne będą te miejsca (kupy kamieni) w pobliżu jakichś atrakcyjnych żerowisk - jakieś murawki kserotermiczne, pastwiska, trochę piaseczku. Czyli tam, gdzie się je w pobliżu obserwuje...

PePe - 2006-03-14, 15:51

Tak też myślałem, ale wolałem spytać wodza, aby odpowiedzialność za brak sukcesu w pierwszym roku spadła na niego :green:

A, jeszcze jedno. Gdzie rozdają prototypy z "wkładem", chętnie się udam? Ten powyżej jest już zasiedlony :twisted:

Mirek - 2006-03-14, 18:35

PePe napisał/a:
Ten powyżej jest już zasiedlony

To imitacja przyszłej rzeczywistości mam nadzieję :lol:

mender - 2006-03-14, 21:48

Mirek napisał/a:
To imitacja przyszłej rzeczywistości mam nadzieję

Śliczna :grin:

Wadera - 2006-03-16, 21:44

Ja dzis dostałam swoją budeczkę dla dudka...pikna
kubelec - 2006-03-16, 22:18

Moge sie zapisac na budke? Odebralbym u Basiora?
Mirek - 2006-03-17, 22:29

kubelec napisał/a:
Moge sie zapisac na budke?

Przykro mi, ale limit już się wyczerpał. Pozostaje samemu ew. zadziałać! Może basior pomoże!

kubelec - 2006-03-18, 10:03

Dobra, zawalcze sam. Troche desek mam na strychu, pobawie sie z dziecmi w Adama Slodowego. Basior, a moglbys podeslac jakis szkic Twojej konstrukcji, bo na ussuri.pl jest tylko zdjecie i nie wiem czy sobie poradze