Ptaki - Karmnikowa liga 2005/2006
ozuzi - 2006-03-24, 11:45
Siedzę teraz w Wa-wie, ale i tak ptaki coraz żedziej przylatują. Z resztą cała rodzinka obserwuje i dokarmia je, więc nic nie tracę.
kamil6 - 2006-03-24, 14:36
W ostatnim tygodniu przy moich karmnikach pojawiły się nowe gatunki. 21 marca przyleciało 2 szpaki. 23 marca przyleciał dzięcioł średni, a dzisiaj rano(24 marca) pod karmnikiem spacerowała pliszka siwa!
Marfu - 2006-03-24, 20:14
Tokot - napisz, gdzie Twój karmnik - patrz pierwszy post w tym temacie.
Zbig - tez napisz cos wiecej, to dodamy jeden karmnik wiecej
ozuzi - 2006-03-25, 14:01
Jak się liczy podkarmianie poza domem to proszę o dopisanie sójki i dzięcioła dużego. Sypałam trochę u rodzinki na podwórku (wcześniej też dosypywali) i odrazu gromadka była
kubelec - 2006-03-26, 14:12
U mnie dzis niewiele brakowalo, a dopisalbym do listy gatunkow krzyzowki.
Niedaleko jest Fort Okecie, gdzie jest duza fosa z woda, obok sasiad ma cos na ksztalt basenu ppoz (ciezko to nazwac stawem, bo to taki dol z woda na srodku laki), wiec krzyzowki regularnie lataja nad moim ogrodkiem, czasem siadajac. Dzis wlasnie byla taka para, ale ja siedzialem na zewnatrz, troche porzadkujac rabatki, wiec poderwaly sie do gory i polecialy.
Za to czyze jak juz przylecialy, to siedza przy karmniku, stado dzwoncow wlasciwie tez juz rezyduje na stale, zieby sie coraz ladniej wybarwiaja.....
Emys - 2006-03-26, 18:55
Dawa pytania:
Do kiedy dokarmiac ptaki?
Jak z frekwencja przy karmnikach bo u mnie dzis juz slabo, malo ptakow i przyjednym karmniku nie chcialy jesc mimo obfitosci jedzenia
Marfu - 2006-03-26, 19:01
Frekwencja z dzisiaj -czyze - absolutny rekord, ponad 30 na raz na balkonie, reszta w normie, czyli od groma
kubelec - 2006-03-26, 20:34
Emys napisał/a: | Dwa pytania:
Do kiedy dokarmiac ptaki?
Jak z frekwencja przy karmnikach bo u mnie dzis juz slabo, malo ptakow i przy jednym karmniku nie chcialy jesc mimo obfitosci jedzenia |
wiesz, moim zdaniem tak na zdrowy rozum. Sniegi zeszly, wiec jest dostep do gleby (trawy) i cos tam pewnie wyszukac mozna, poza tym czesc ptakow juz kombinuje z gniazdami (u kolegi na Zoliborzu mazurki zajely budke) wiec nie poswiecaja tyle czasu na zarowanie, ale z drugiej strony, to co te ptaki moga znalezc - tlustych robaczkow jeszcze nie ma, paczki ruszyly dopiero na wierzbach, wiec pewnie nasiona im zostaly. Ja tam mam jeszcze z 10 kg slonecznika i bede karmil az sie skonczy, bo nie chce go przez lato trzymac w piwnicy (chyba ze zalozymy lige szczurzo-mysia ). Z drugiej strony - u mnie jest stado kilkudziesieciu wrobli, mazurkow i sikor, teraz dobily zieby i dzwonce. Z poprzednich lat zaobserwowalem tyle, ze jak dluzej dokarmiam, to wszystkie budki w ogrodku mam zajete a jak skoncze wczesniej, to roznie bywa.
Tak swoja droga to mysle o tym zeby przed przyszlym sezonem sie skrzyknac i kupic wiecej ziarna hurtowo, np w Broniszach albo wrecz poza nimi (zeby nie placic 5 pln za wjazd W koncu, dlaczego mamy nabijac kabze handlarzom.
ozuzi - 2006-03-26, 22:17
Marfu to zaliczysz mi te gatunki ???
kamil6 - 2006-03-27, 12:35
Przy moim karmniku 25 marca pojawiły się kolejne 2 nowe gatunki:para czarnogłówek i samica dzięciołka. Dzięciołek ten w ogóle nie boi się ludzi, pozwala się obserwować z odległości ok.30 cm. Kiedy wieszałem nową porcję słoniny ptak zamist na karmniku wylądował na mojej kurtce!
W niedzielę 26 marca mój karmnik przeżył nalot nowych bogatek(ok.25 osobników). Ptaszki prszez cały dzień oblrgały tłunmie karmnik. wsztstkie ptaki były w idealnych, "książkowych" kolorach. Wydaje mi się, że są to ptaki które powróciły do nas z południa Europy.
Corvus - 2006-03-27, 13:37
kamil6 napisał/a: | Kiedy wieszałem nową porcję słoniny ptak zamist na karmniku wylądował na mojej kurtce! |
no po prostu brak mi słów.
ale kosmos.l
Tigri - 2006-03-27, 14:38
Do mojego karmnika zaczęły teraz przylatywać gołębie.
Zjadają słonecznik, a potem przesiadują całymi dniami na daszku albo obok karmnika.
Frekfencja ogólnie wysoka, tylko nie ma już kawek, jest mniej sikorek (szczególnie modrych), za to przybyło dzwońców i wróbli. Dzwońce są bardzo wojownicze. Zamiast jeść, ciągle się tłuką między sobą i przepychają.
zoomaniak - 2006-03-27, 16:56
Co prawda wyniki z mojego karmnika nie są tak imponujące jak wasze, no ale coś tam dziamało w zimie Oto co dziamało
Kategoria: 2
1. Wróbel domowy
2. Sikora modraszka
3. Sikora bogatka
4. Kawka
5. Sroka
6. Kos
Marfu - 2006-03-27, 18:37
Ozuzi, ale liga dotyczy JEDNEGO KARMNIKA...
Lulek - 2006-03-28, 14:25
Dzisiaj doszły mi dwa nowe gatunki. Pokrzewka czarnołbista (samiec) żerujący na jabłku oraz rudzik żerujący pod karmnikiem. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć ale poluję hehehe .
|
|
|