Ssaki - Obserwacje ssaków 2007
Accipiter - 2007-10-22, 09:22
22.10.2007 okolice Gierałcic:
krótki zwiad po okolicznych polach i lasach zaowocował tylko w kilka niedużych grup saren (największa liczyła 9 sztuk, najmniejsza-2 ) i lisa
kania ruda - 2007-10-23, 11:39
Ciekawe, czy ktoś z was mial juz taka obserwacje, jaka mi sie prztrafila na przelomie sierpnia i wrzesnia w dolinie Renu koło Freiburga w Niemczech....
podczas krotkiego splywu waska rzeka mialam okazje zaobserwowac z odleglosci dosłownie kilku metrow przeplywajacego dzika. wystarszylam sie niemilosiernie, na szczescie nie bylam sama.
tak to juz jest ze tylko zagranica widze duze dzikie zwierzeta...
to byla moja pierwsza obserwacja dzika na wolnosci! jestem happy!!!!
Ania B. - 2007-10-23, 12:13
Parę lat temu w okolicach Iławy miałam okazję wczesnym rankiem widzieć sarnę płynącą przez jezioro.
Accipiter - 2007-10-26, 19:49
26.10.2007 okolice Gierałcic:
krótka (tylko godzinna) wizyta w polach, ale za to nawet efektowna.
Pogoda dopisała, co prawda wiał lekki wiatr, ale było ciepło i co najważniejsze księżyc jasno świecił. Siedziałem na ambonie, ale znudziło mi się to więc chciałem zaobserwować borsuki. Jak byłem już jakieś 50-60 metrów od lasu zauważyłem że wzdłuż jego skraju śmignęły jakieś cienie, spojrzałem przez lornetkę i zobaczyłem watahę dzików liczącą 23 osobniki! Stałem więc jak słup soli i czekałem aż przejdą (dobrze że mnie nie wyczuły ). Udały się w miejsce, gdzie do wczoraj była jeszcze pryzma z burakami (widocznie musiały tam często przychodzić), a ja pobiegłem za nimi.
Nim zdążyłem dobiec, dzików już nie było.
Porozglądałem się jeszcze po okolicy i zacząłem wracać się do domu. Po kilkudziesięciu metrach odwróciłem się i zobaczyłem kolejnego dzika. Olbrzym :] (zapewne odyniec). Podszedł dokładnie w to miejsce, w pobliżu którego stałem jeszcze kilka minut wcześniej.
Prócz dzików kręciło się w polach jeszcze kilka saren. nic poza tym.
Accipiter - 2007-10-30, 19:55
30.10.2007 okolice Gierałcic
obserwacje prowadzone od godz. 17.00 do 19.00
-sarna (3)
-borsuk (1)
-lis (3- zaobserwowane przy norach. Jeden z nich został wygoniony na zewnątrz przez borsuka )
-dziki (tylko poprzez kwiki, chrząkanie i szum liści dawały o sobie znać)
-jakieś nietoperze
Mirek - 2007-10-31, 06:59
Accipiter napisał/a: | Jeden z nich został wygoniony na zewnątrz przez borsuka |
Musiało to śmiesznie wyglądać! A w ogóle to mieszkają tam obok siebie te dwa gatunki?
Accipiter - 2007-10-31, 07:05
Mirek napisał/a: | A w ogóle to mieszkają tam obok siebie te dwa gatunki? |
Tak. Wiosną lisy "przeprowadzają" się do tych nor borsuczych by wychować młode, potem znowu najłatwiej jest je tam zobaczyć jesienią i zimą.
Jakiś rok, może 2 lata temu widziałem też tchórza, który zamieszkiwał wówczas norę wspólnie z borsukami i lisami! Najpierw norę opuszczały lisy, potem ten tchórz a na końcu borsuki.
Mirek - 2007-10-31, 07:08
Ciekawe! A jenoty tam jeszcze nie zamieszkały? Bo ponoć często koegzystują z borsukami!z
Accipiter - 2007-10-31, 07:14
Kilka lat widziałem jenota w tamtych okolicach, ale nigdy nie zdarzyło mi się go zobaczyć przy norach, nawet jego tropów- co wcale nie świadczy, że do nich przychodziły. Może nawet sprawdzając tropy i inne ślady przy norach, pomyliłem je z borsuczymi
Aga - 2007-11-01, 10:50
Dzisiaj rano (Wilczonek-niedaleko Siedlec) 4 łosie
Accipiter - 2007-11-01, 11:39
01.11.2007 okolice Gierałcic:
-sarna (12 na polu i 1 w lesie)
-wiewiórka (w pysku miała kłębek trawska, posłuży jej to zapewne jako wyściółka do gniazda )
co tam jeszcze z ssaków było dzisiaj.. aha: owczarek szkocki Collie i jakiś kundel
wiewiórka z sianem
Basior - 2007-11-02, 21:13
Accipiter napisał/a: | wiewiórka z sianem | znów nam budki pozapychają
Mirek - 2007-11-03, 05:36
Basior napisał/a: | znów nam budki pozapychają |
Ale Accipiter jeszcze budek dla wiewiórek nie wywieszał
Basior - 2007-11-03, 21:02
Mirek napisał/a: | Basior napisał/a: | znów nam budki pozapychają |
Ale Accipiter jeszcze budek dla wiewiórek nie wywieszał |
Toć chodziło mi o "nasze" budki w parkach... Co tam ACC wieszał to nie wnikam
Accipiter - 2007-11-09, 15:57
09.11.2007 okolice Gierałcic:
-zając (1 osobnik odpoczywający pod świerkiem )
-sarna (23 żerujących na polu, 13 zaobserwowanych w lesie)
|
|
|