To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - Karmnikowa liga 2005/2006

Krzyżak Marcin - 2006-03-13, 16:13

A mnie na kilka minut przed końcowym gwizdkiem sędziego proszę jeszcze dopisać wróbla i krogulca.
--------------------------
Marcin Krzyżański.

Batman - 2006-03-13, 16:18

Cytat:
A niech to tylko Batman zobaczy, to zaraz zada serię pytań...

Teraz dopiero to zobaczylem, niezle.
A pytan chyba nie musze zadawac, bo Jemi pisze na biezaco w stosownym temacie. (ewentualnie napisze).

Marfu - 2006-03-13, 16:45

Emys napisał/a:
Byłem u kolegi przy karmniku na wyjezdzie i tez troche dokarmialem przez 1 dzien ptaki
Przylatywały tam:
ok 20 jerów
i samiec czeczotki /.../

A gdzie karmnik??

Uzupełnienia zrobione.

Batman - 2006-03-13, 16:56

Cytat:
Uzupełnienia zrobione.

Ooo a gdzie, bo w podsumowaiu nie widze zeby cos sie zmienilo?

Marfu - 2006-03-13, 17:07

Znaczy - usupelnienie ligi, a podsumowanie... Nie zdazylem na koniec lutego, wiec poczekajmy do konca marca...

A przy okazji - podaj te 11 gatunkow z Gluska, bedzie jeden wiecej :-)

Basior - 2006-03-13, 18:11

Obrączkowanie ptaków przy karmniku
my tu sobie gadu gadu, a tam naukowcy swoje robią :grin:

Batman - 2006-03-13, 19:26

Marfu napisał/a:
Znaczy - usupelnienie ligi, a podsumowanie... Nie zdazylem na koniec lutego, wiec poczekajmy do konca marca...

Ok, rozumiem,

Marfu napisał/a:
A przy okazji - podaj te 11 gatunkow z Gluska, bedzie jeden wiecej

Nie ma sprawy: tak wiec we wtorek, 7.03.06 w Glusku (centrum, jeden z domow za PIT DPN, karmnik w sadzie) rano (nie zapisalem godz. :oops: ) w samym karmniku i pod nim:
sroka
sójka
wróbel
mazurek
bogatka
modraszka
czarnogłowka
sierpowka
kos
trznadel
dzwoniec

Poza tym jeszcze zaobserwowalem:
pelzacz lesny
gil
raniuszek (przelot)
jer
bielik
Wszystko z jednego miejsca, stojac przed ziemianka, gdzie po poludniu znalazlem 1 gacka brutalnego

Mirek - 2006-03-13, 19:30

A ciekawe, kto założył blaszkę na nóżce dzwońca, który przyleciał do Corvusa?! Może jeszcze są inni ornitolodzy-łapacze przy karmniku?! :grin:
Katula - 2006-03-14, 08:49

Czy szczygieł żerujący na specjalnie od lat zostawianych na zimę w ogrodzie nasiennikach różnych roślin też się liczy? :wink:
ozuzi - 2006-03-14, 22:00

Mam następny gatunek, ślicznego KOSA :grin: (przyjeciał na suszoną jarzębinę). Ganiają się z kwiczołem po całym podwórku. Teraz tylko na ziębę czekam ...
Corvus - 2006-03-15, 15:41

a u mnie przed chwilą pojawił się nowy gatunek w tym sezonie karmnikowym. czyż, piękny samczyk. ;)
proszę o dopisanie.

mender - 2006-03-15, 19:44

No nie, znowu Corvus wskoczył na 1 miejsce w mojej kategorii :evil:

P.s. Gratuluję :grin:

Marfu - 2006-03-15, 20:47

Katula napisał/a:
Czy szczygieł żerujący na specjalnie od lat zostawianych na zimę w ogrodzie nasiennikach różnych roślin też się liczy? :wink:

Szczegolowych zasad nie sporzadzilismy - Mysle, ze na za rok trzeba bedzie opracowac. Ale chyba nie :-)

Basior - 2006-03-16, 08:36

Zima najwyraźniej chce dac mi szanse :grin:
od wczoraj w karmniku czyże, a dzis na orzechu obok karmnika pojawiły się czeczotki, których nigdy przy moich karmnikach nie widziałem, mysle ze za pare dni będą skubac słonecznik :!:

Katula - 2006-03-16, 13:04

Marfu napisał/a:

Szczegolowych zasad nie sporzadzilismy - Mysle, ze na za rok trzeba bedzie opracowac. Ale chyba nie :-)

Nie to nie :razz: w przyszłym roku na jesieni uprzątnę cały ogród z wszystkich nasienników :lol: