To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Obserwacje ssaków 2007

Accipiter - 2007-09-27, 16:15

green power napisał/a:
świetna sprawa! możesz im tam podrzucić troche smakołyków, żeby wspomóc przed zimą

Napewno tak zrobię :smile: , tylko najpierw chciałbym się dowiedzieć co mógłbym im tam podrzucić? Czy to mogą być orzechy albo jakieś owoce?

green power - 2007-09-27, 16:29

orzeszki laskowe, grabowe, włoskie, bukiew, żołędzie, jabłka, śliwki, pestki słonecznika, z egzotów: banany, morelki suszone( :green: ), rodzynki
Accipiter - 2007-09-27, 16:36

Ho ho ho :D no to będą miały żarcia full wypas :green:
green power - 2007-09-27, 19:08

Accipiter napisał/a:
no to będą miały żarcia full wypas
zrób fotki stołówki :wink:
makro - 2007-09-28, 09:30

Do Marfu - to co widziałem nad Soliną musiało być właśnie taką oswojoną popielicą, tylko ogon miało zmoknięty więc nieco bardziej szczurzy. Zagadka się rozwiązała.

A swoją droga czy wizyta sarny (bo to chyba sarna) z młodym (bo to chyba młode) w samym centrum dzielnicy przemysłowej, pomiędzy dwoma wielkimi fabrykami nie jest dziwna? W zimie wiem że podchodziły, ale teraz to tak jak by tu zamieszkały na stałe, wiosną też widziałem stadko.

Marfu - 2007-09-28, 11:11

Wlaza do miast... W warszawie spotkac mozna tu i owdzie, czesto calkiem w centrum, aczkolwiek blisko Wisly...
Mirek - 2007-09-28, 11:20

Marfu napisał/a:
W warszawie spotkac mozna tu i owdzie,

W Siedlcach też są na przedmieściach!

makro - 2007-09-28, 13:11

Marfu napisał/a:
Wlaza do miast... W warszawie spotkac mozna tu i owdzie, czesto calkiem w centrum, aczkolwiek blisko Wisly...

Te tutaj też zaledwie kilka metrów od brzegu rzeki. Ale żeby było ciekawiej nieco wcześniej wpada do tej rzeki (Biała) kilka ujęć ściekowych i jej wartość jako wodopoju staje się problematyczna.

Marfu - 2007-09-28, 13:48

Nie chodzi o wodopoj, chodzi o korytarz, którym wchodza do miast...
sebek - 2007-09-28, 15:14

Drugiego takiego korytarza jakim jest Wisła z przyległymi łęgami, w tak dużym mieście jak Warszawa chyba nie ma? Ten korytarz jest dobry nie tylko dla ssaków ale i ptaków. Zabłysnąłem? :razz:
makro - 2007-10-01, 08:51

Marfu - jesteś wielki !

Faktycznie od strony południowej to jedyny korytarz "dziczy", z drugiej jednak strony ma on "wąskie gardło" w postaci podmytego mostu kolejowego więc chcąc dojść tam gdzie doszły musiały przesmykiwać się bardzo wąską ścieżką i to tuż pod bokiem ludzi - no chyba że przychodzą od strony północnej...ale tam znów są odstojniki przemysłowe i środowisko silnie zniszczone. Nie wiem jak często sarny muszą pić - ale w promieniu kilkunastu kilometrów chyba nie ma tam żadnego czystego ujęcia.
inna sprawa że chyba warto zrobić tam zaczajki i przyglądnąć się z której strony podchodzą.

przemek570 - 2007-10-07, 12:47

06.X.2007
Łąki koło wsi Młodocin
Lis-1
Sarna-3
Dzik-1

Accipiter - 2007-10-07, 16:47

U mnie coś ostatnio ubogo z obserwacjami ssaków :wink:
chyba trzeba będzie się w końcu wybrać na nocne dziczenie! :)
dziś tylko sarny (4 sztuki) , które "towarzyszyły" mi przez jakieś 1,5 km spaceru :)
+ wiewiórka widziana w lesie (wcinała nasiona z szyszek)

K~ - 2007-10-17, 10:40

Sarny w malinach (ktore mnie wystraszyly) :) przeskoczyly przez plot - 2 atakze na polu - 4
lis na polu kolo sarny - 1
obserwacje przeprowadzone na poludnie of Wegorzewa woj. warminsko-mazurskie.

Accipiter - 2007-10-17, 12:03

16.10.2007 Okolice Gierałcice:
-sarna (2 pary po 2 sztuki)
-wiewiórka (tym razem trafiła się ruda :) )
-lis