Ssaki - Pilchowate
Emys - 2008-01-21, 09:07 Temat postu: Potrzebne zdjecia pilchow Poszukiwane sa zdjecia do druku: popielicy koszatki i zolednicy.
Jesli ktos ma prosze kontakt na prv.
marcinmwt - 2008-01-24, 23:23
Witam!!! Mam pytanko: czy pilchy schodzą na ziemię i czy "wędrują" po niej??? a dokładniej ujmując czy pilchy podczas wędrówki (migracji czy tez w przypadku poszukiwania żeru) gdy jest ona niemożliwa w koronach drzew schodzą na ziemię by dostać się do niedaleko oddalonego odrębnego kompleksu leśnego? Nurtuje mnie to pytanie i zastanawiam się czy odrębne niedużo oddalone od siebie "kompleksiki" leśne grądu są zasiedlone przez pilchy i czy wędrują pomiędzy nimi oczywiście ziemią gdyż nie mają innego wyboru pozdrawiam Marcin M
green power - 2008-01-24, 23:30
Marcinie, pilchowate generalnie unikają schodzenia na ziemię, dlatego tak ważne jest dla nich zwarcie drzewostanu i kontakt między kompleksami leśnymi. Niemieckie badania jednak wykazały, że w niektórych okresach roku część osobników może przemieszczać się po ziemi (wiosną dotyczy to dorosłych samców, jesienią natomiast części młodych migrujących na nowe tereny). Tak więc migracje "naziemne" na pewno istnieją, jednak są podejmowane niechętnie i raczej z konieczności (wyjątek może tu stanowić żołędnica, o której jednak w warunkach polskich nie wiemy praktycznie nic).
marcinmwt - 2008-01-25, 00:23
A wiadomo na jakie odległości "naziemne" mogą wędrować? Tz. Na jak daleko może być oddalony kompleks od ostoi na który pilch jest w stanie "przymigrować"? były gdzieś takie badania robione?
green power - 2008-01-25, 00:34
tak, jak wspomniałem były takie badania robione w Niemczech. Ile maksymalnie popielice (bo ich ta praca dotyczyła) przebyły nie podano (bo i nie da się tego sprawdzić), ale minimalnie musiały przebyć 46 m bezdrzewnego terenu.
marcinmwt - 2008-01-25, 00:40
Tak na zakończenie moich rozważań nt. długości bezdrzewnej migracji pilchów dodam tylko tyle że parę lat temu orzesznica zimowała w kompostniku ponad 30 cm w głąb w której w górnej warstwie były dobrze ubite liście!!! I tak już całkowicie zmieniając temat chyba Cie widziałem w czytelni na Mickiewicza około 12,30! TAK? dobranoc
green power - 2008-01-25, 00:56
Cytat: | dzip ty mnie nie rozumiesz - sam znam kilka obserwacji od ludzi - ale z tego nie ma zadnej publikacji - wiec w srodowisku naukowym to nie istnieje :] | publikacja z tego zakresu jest w moim posiadaniu!
For, nie ważne co ktoś tam Ci mówił - ja Ci mówię są publikacje stwierdzeń popielic w jaskiniach z Polski!! jak chcesz to Ci publikację podrzucę, a jeśli ktoś Ci mówi, że w polskim środowisku naukowym takie obserwacje nie istnieją, to nie ma racji!
forestman - 2008-05-16, 10:24
wczoraj (w składzie GP, Klaudia, Piotrek Sułek i ja) kontrolowalismy transekt w rezerwacie Dolina Racławki co zaowocowalo zbiorem 9 zeszłorocznych gniazd oraz 2 zwierzakami - samcami - gipi sprawdzal czy orzeszki maja jaja ponizej pare fotek.
green power - 2008-05-16, 17:04
no to jeszcze kilka fotek:
orzeszek tatuowany
for, nadany przydomek - Noszący Gniazda
martffica wapienna czy coś tam...
nie lada wyzwaniem było przekroczenie Racławki
Anonymous - 2008-05-24, 19:27
Czy ktoś mógłby wrzucić projekt budki dla plichów lub podać jakiś dobry link? Te budki męczą mnie już od jakiegoś czasu
Marfu - 2008-05-26, 09:46
Generalnie budki masz tu pokazane, a wymiary - na fotkach
Anonymous - 2008-05-26, 12:59
Dzięki
Batman - 2008-05-27, 08:52
Marfu napisał/a: | Generalnie budki masz tu pokazane, a wymiary - na fotkach |
Hej, chyba przez nieuwage zapomniales linka podac
vermilion - 2008-05-30, 20:36
Fotki białowieskiej koszatki:
http://img138.imageshack....=img2707uv2.jpg
http://img141.imageshack....=img2710ji6.jpg
nie mogłem jakoś wrzucić tak ładnie żeby było bez linków, więc dałem w linkach
marcinmwt - 2008-06-15, 12:28
Panowie jak myślicie kogo to ogon? Znalazłem go w leśnictwie Mików na drodze na przełęcz żebrak! w Bieszczadach!!! Pozdrawiam
|
|
|