Ssaki - Pilchowate
Marfu - 2007-10-11, 20:37
Przeciez juz takie obmyslal...
Basior - 2007-10-11, 20:45
Mirek napisał/a: | To włożyłeś kij w mrowisko! Krótko mówiąc Basior musi wymysleć takie budki, aby napewno były dostępne tylko dla ptaków a nidostępne dla pilchów i odwrotnie! | Kolega to jakiś niezorientowany, wszystko od dawna gotowe i przetestowane w Ndl. Stąporków na koszatkach i popielicach
Mirek - 2007-10-11, 20:46
Basior napisał/a: | Kolega to jakiś niezorientowany, wszystko od dawna gotowe i przetestowane w Ndl. Stąporków na koszatkach i popielicach |
Taaa, nie do końca, bo bogatki włażą do budek pilchów
Marfu - 2007-10-11, 20:49
Mirek, mowa o budkach dla ptakow...
Basior - 2007-10-11, 20:53
Marfu napisał/a: | Mirek, mowa o budkach dla ptakow... |
takie jak te na dole TEJ Strony
śladów koszatek i popielic nie stwierdzono w nich, od miesiaca sie tam wybieramy aby poraz kolejny je sprawdzic, ale jakos dojechać nie mozemy...
Marfu - 2007-10-11, 20:55
Moze znad Pilicy, bedzie blizej
mender - 2007-10-11, 20:59
Jest jedno ale....
Przecież nie zamienicie wszystkich budek w Polsce na bezpieczne... a pilchowate nie będą wiedziały że akurat w tym nadleśnictwie to nie mogą sie lęgnąć, bo budki są 'normalne'....
I uważam, że ochrona popielicy jest potrzebna, ale nie chciałbym żeby muchołówki zniknęły.
Basior - 2007-10-11, 21:10
mender napisał/a: | ale nie chciałbym żeby muchołówki zniknęły. | PL to nie Niemcy, w Puszczy Białowieskiej jest komplet drapieżników i sobie jakoś radzą. Co do "wszystkich budek" to po pierwsze w LP sa one w wiekszości tragicznej jakosci i zajetość jest niewielka a plądrowane są przez co sie da, po drugie tam gdzie pilchy je plądrują trzeba by zbadać wpływ stosowania "zwykłych" budek na sukces lęgowy ptaków, wnioski mogą być takie aby ich w ogóle nie wieszać...
mender - 2007-10-15, 08:39
Basior napisał/a: | w Puszczy Białowieskiej jest komplet drapieżników i sobie jakoś radzą. |
Tyle, że w puszczy budek nie będziesz wieszał. Mówimy o lasach gospodarczych, gdzie jest juz dużo budek.
Basior napisał/a: | Co do "wszystkich budek" to po pierwsze w LP sa one w wiekszości tragicznej jakosci i zajetość jest niewielka a plądrowane są przez co sie da, po drugie tam gdzie pilchy je plądrują trzeba by zbadać wpływ stosowania "zwykłych" budek na sukces lęgowy ptaków, wnioski mogą być takie aby ich w ogóle nie wieszać... |
Tu sie zgadzam. Budki są tragiczne, przynajmniej w większości. Chodzi jednak o to, żeby robić coś dobrze i wieszając budki dla pilchów jednoczesnie zadbać o ptaki jak tylko sie da. Nawet wymienić wszystkie budki ptasie na 'antypilchowe'. No... wiem... marzenia...
Basior - 2007-10-15, 14:28
mender napisał/a: | Tyle, że w puszczy budek nie będziesz wieszał. Mówimy o lasach gospodarczych, gdzie jest juz dużo budek.
| Absolutnie nie bedę wieszał, choc słyszałem ze cieszą sie wśród puszczanskich ptaków powodzeniem, ale własnie chodziło mi o populacje ptaków poza budkową. Pomimo ze jest komplet drapieżników jest tez dużo gatunków, tyle ze w mniejszych zagęszczeniach. Jesli Niemcy nawieszali mase budek i teraz z tego powodu chcą tępic popielicę to coś tu jest nie tak, chyba.
green power - 2007-10-18, 18:50
mender zwórcił uwagę na ciekawą sprawę, ale myśle że na naszym podwórku nie ma takiej obawy - wystarczy spojrzec na mapkę rozmieszczenia popielicy w Polsce. W miejscach gdzie pilchy występują nawet w dużych zagęszczeniach ptaki i tak mają się dobrze, a tak swoją drogą to chętnie poczytałbym jakies publikacje z wynikami badań owego jagomościa z Niemiec (nazwisko - pierwsze słyszę), bo jak do tej pory na takowe nigdzie nie natrafiłem. A tak na dobrą sprawę dręczycielem ptaków może byc koszatka, raczej nie popielica, ktora po pokarz zwierzecy sięga sporadycznie!!
Cytat: | Tam popielica to jak u nas norka amerykańska | no pierwszy raz spotykam się z taką opinią nt Niemiec (intruzem i szkodnikiem jawi sie popielica w Anglii, gdzie została introdukowana)
forestman - 2007-10-30, 14:52
WJG napisał/a: | Mam kilka obserwacji popielicy w okolicach jaskiń beskidzkich i pienińskich przy których łowię(łowimy) nietoperze w ostatnich latach.
W Małych Pieninach miałem samicę z mlodymi w budce ptasiej, w Beskidzie Niskim i Sądeckim popielice wykorzystują wstępne partie jaskiń, mam np obserwację z jaskini z połowy listopada. |
cytat z innego forum przyrodniczego
super obserwacja
takie dane w srodowisku naukowym istnieja tylko z bylej jugoslawii w jaskiniach krasowych. podobnie jak ty tomek postawa z isez pan z krakowa mial obserwacje z jaskin krasowych z polnocnej jury.
foty zapozyczone od kolegi
green power - 2007-10-30, 16:58
for luzzz, to juz dawno znane obserwacje Wojtka!
Cytat: | takie dane w srodowisku naukowym istnieja tylko z bylej jugoslawii w jaskiniach krasowych | nie tylko!
forestman - 2007-10-31, 11:49
dzip ty mnie nie rozumiesz - sam znam kilka obserwacji od ludzi - ale z tego nie ma zadnej publikacji - wiec w srodowisku naukowym to nie istnieje :]
green power - 2007-10-31, 11:59
forestman napisał/a: | wiec w srodowisku naukowym to nie istnieje :] | ale nie samą nauką żyje człowiek , "Ty wiesz, ja wiem, dziadek wie..."
|
|
|