To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ptaki - Sezon polowań na kaczki

Namor - 2011-08-01, 19:01

Basior napisał/a:
15 sierpnia sie zbliża, coś się zmieniło, sa jakieś nowe projekty rozporządzeń? Może jakaś symboliczna akcja protestacyjna?
Nic się nie zmieniło i chyba raczej nie zmieni. Kiedyś namawiałem Pawła Pawlaczyka do interwencji w tej sprawie. Paweł się tego podjął, ale niestety koledzy ptasiarze i ornitolodzy nie poparli akcji. Głownie chodziło o to, że 15 sierpnia jeszcze wiele gatunków wodzi nielotne młode - wczoraj byłem na Stawach w Górkach [Dolina Nidy] i masa czernic, łysek ma ledwo z puchu wyrośnięte młode. Moja argumentacja była też taka, że sporo rybitw białowąsych zakłada gniazda późno na pływającym grzybieńczyku i 15 sierpnia jest jeszcze dużo nielotnych młodych, które tratują psy raportujące zabite krzyżówki [to znam z kolei ze stawów pod Zatorem]. W tym stylu przygotowane było pismo do MŚ, ale niestety zabrakło przykładów uwiarygadniających tą tezę. Na kilka apeli na listach ptasiarskich odzew był mizerny.
Ostatecznie trudno się dziwić Ministrowi Środowiska - myśliwemu, że będzie brał pod uwagę takie niedorzeczne propozycje.

Mirek - 2011-08-02, 05:37

Namor napisał/a:
wczoraj byłem na Stawach w Górkach [Dolina Nidy] i masa czernic, łysek ma ledwo z puchu wyrośnięte młode.

Tydzień temu widziałem jeszcze samicę krzyżówki, która wodziła młode, którym daleko było do uzyskania lotności.

Jarek P - 2011-08-02, 09:50

Mirek napisał/a:
Tydzień temu widziałem jeszcze samicę krzyżówki, która wodziła młode, którym daleko było do uzyskania lotności.

Potrzebny jest ktoś kto zbierze rozproszone dane i napisze konkretną ekspertyzę. Może trzeba wymusić na MS, żeby zlecił coś takiego (np. przez wspólne wystąpienie Organizacji)

Basior - 2011-08-10, 10:10

Namor napisał/a:
Paweł się tego podjął, ale niestety koledzy ptasiarze i ornitolodzy nie poparli akcji.
Jarek P napisał/a:
Potrzebny jest ktoś kto zbierze rozproszone dane i napisze konkretną ekspertyzę. Może trzeba wymusić na MS, żeby zlecił coś takiego (np. przez wspólne wystąpienie Organizacji)

Cóż, nawet z wpisów na naszym forum wynika, ze polowania powinny byc przesunięte, dlatego zanim sie organizacje zbiorą do kupy i pospisują ogólnie dostępne dane zapraszamy na Dni Dzikich Kaczek pokosimy groble i sprawdzimy jakie ptaki jeszcze nie latają. Wycieczkę każdy może zrobić na najbliższe stawy, a potem wrzucić obserwacje do Kartoteki nie będzie wtedy gadania, że niema danych. :grin:

Mirek - 2011-08-10, 19:50

Basior napisał/a:
Wycieczkę każdy może zrobić na najbliższe stawy,

Tak, ale niektórym proponował bym wycieczkę 14 sierpnia, żeby nie było, że nastepnego dnia został wzięty za kaczkę!

Marek Bebłot - 2012-08-03, 17:56

Zachęcam do włączenia się do akcji.

http://www.kaczki.info.pl/1plan.htm

ZaP - 2012-08-04, 20:42

ja się przyłącze będę z psem i bronią 15.08 na stawach Gutocha :)
Basior - 2012-08-04, 21:13

ZaP napisał/a:

a ile Twoje dzieci jedzą kaczek, co?

ZaP - 2012-08-06, 20:02

nie dzieci tylko jedna córka i jemy maksymalnie kilak w ciągu całego sezonu bo ja jadę polować a nie UPOLOWAĆ :)
ZaP

wieslawbaginski - 2012-08-07, 07:34

ZaP napisał/a:
ja się przyłącze

Nie zapomnij o zabraniu formularza do zbierania podpisów, sprawdź jednak wcześniej jakie jest święto 15 VIII.
Pozdrawiam

ZaP - 2012-08-07, 20:13

spokojnie - rozpoczęcie polowania o 9tej - już odliczam dni :) a 15 września w bór na jarząbki do Puszczy Augustowskiej :) )
wieslawbaginski - 2012-08-07, 20:56

ZaP napisał/a:
a 15 września w bór na jarząbki do Puszczy Augustowskiej :) )

Potrafisz do tego : http://www.birdwatching.p...y/zdjecie/28480 strzelić by zaspokoić swoje kubki smakowe ?

Marek Bebłot - 2012-08-08, 15:07

ZaP napisał/a:

A żeby ten pies cię pogryzł!!!!
A jakaś piersiówka też będzie??? Nie pomylcie krzyżówki z np. perkozkiem od tego alkoholu!

Marek Bebłot - 2012-08-08, 15:19

ZAP zgadzając się na ten termin (15 sierpnia) polowanie na kaczki właśnie pokazujesz jaki to z Ciebie przyrodnik!!! Te pułapki które ściągasz na szponiaste to zapewne sam zakładasz! Właśnie udowadniasz, że myśliwy nie może być jednocześnie myśliwym. Wiadomo było to od dawna, a dzięki takim jak ty to mamy pewność!
Marek Bebłot - 2012-08-08, 15:27

Poza tym pokazujesz drugą stronę myślistwa, z jednej strony selekcjoner a żadnego sensu w tym niem. Ostatnio oglądałem program jak to koła wkładają duże środki na hodowle kaczki krzyżówki a tu takie święto 15 XIII wychodzą i walą do wszystkiego co się rusza!!! I gdzie tu logika?? Przy okazji dostają gatunki, które są chronione cały rok! I widziałem takie sytuacje kilka krotonie na Zalewie Wiślanym!! Z alkoholem również, nawet chcieli mnie poczęstować! :twisted: Brak służb, które ich powinny kontrolować.