To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Gady i płazy - Sekcja herpetologiczna

Marfu - 2007-09-03, 21:00

Znowu Statut...

par. 25
1. Członkowie Towarzystwa:
a. otrzymują pisemne zawiadomienia o każdym Walnym Zgromadzeniu Członków;
b. otrzymują roczny raport z działalności Towarzystwa;
c. mają prawo uczestniczyć w Walnym Zgromadzeniu Członków, zgłaszać wnioski i uchwalać rezolucje;
d. mają prawo do występowania w imieniu Towarzystwa w zakresie określonym przez statut;
e. mają czynne i bierne prawo wyborcze, jeżeli ukończyli 16 lat;
f. mają prawo do uczestnictwa w pracach Towarzystwa, korzystania z urządzeń i środków finansowych Towarzystwa na zasadach określonych przez Zarząd;
g. mają prawo uczestniczyć w prowadzonej działalności gospodarczej;
h. mają prawo otrzymywać wydawnictwa Towarzystwa na zasadach określonych przez Zarząd;
i. mają prawo korzystać z innych przywilejów ustanowionych przez Zarząd.

Czyli - trzeba miec ukonczone 16...

Wężosław - 2007-09-04, 16:05

Marfu napisał/a:
napiszemy w naszym Infomatorze, rozsylanym do czlonkow

A to fajnie, 2 osoby (ja & Amphibia) już mamy :wink: . Kiedy ten Informator jest rozsyłany?

Marfu - 2007-09-04, 16:55

Pewnie niebawem - piszcie krotki tekst o takich zamiarach, wstepnych planach i slijcie do mnie :-)
echis - 2007-09-17, 17:44

Witam Was serdecznie na wstepie chcialbym nakreslic ze temat powstal tez na http://www.terraswiat.net...topic.php?t=105 jako terrarysci chcemy tez chronic nasza herpetofaune zmierzajac ku ofilogicznej specjalizacji. Owszem mysle nad programem ale wraz z uzytkownikiem wezoslawem musimy jakos z glowa to poukladac i wcielic w zycie, pomyslow jest wiele od projektow w terenie, inwenteryzacji po pogadanki w szkolach, uswiadamianie lokalne a nawet wspolprace z uniwerkami - nalezy podkreslic ze pomysl wzbudzil ciekawosc wsrod europejskich herpetologow a nawet za oceanem :green: pozdarwiam Was serdecznie :cool:
Mirek - 2007-09-17, 18:10

echis napisał/a:
nalezy podkreslic ze pomysl wzbudzil ciekawosc wsrod europejskich herpetologow a nawet za oceanem

No tak, ale do pomysłu do realizacji to dość daleko... W każdym razie ja trzymam kciuki za realizację ciekawych i ważnych przedsięwzięć!

echis - 2007-09-17, 19:46

chciec to polowa sukcesow :twisted: ...nie ma w kraju ani jednej strony o wezach, temat polskich wezy nie jest poruszany jest wrecz omijany, nie ma badan naukowych, nie ma przyszlosci...trzeba cos w tym kierunku zdzialac, tak owszem mam aspiracje na projekt europejski... :cool: poki co malymi kroczkami idzie do przodu i to mnie cieszy a tym bardziej ze odnalezlismy tak fajne :wink: towarzystwo jakim jest Bocian i jest ku temu przychylne
Mirek - 2007-09-17, 20:50

echis napisał/a:
poki co malymi kroczkami idzie do przodu i to mnie cieszy a tym bardziej ze odnalezlismy tak fajne towarzystwo jakim jest Bocian i jest ku temu przychylne

Mazowiecki Urząd Marszałkowski chętnie finansuje wydawnictwa edukacyjne; foldery, plakaty. Nie wiem jak jest w innych województwach. Oczywiście, aby złożyć wniosek trzeba mieć osobowość prawną...
Jak mi się wydaje odnośnie węży wiedza jest baaaardzo dziurawa w naszym społeczeństwie.

Basior - 2007-09-17, 21:11

echis napisał/a:
nie ma w kraju ani jednej strony o wezach
e tam, nie wierze... :smile:
ale można to szybko naprawić :wink: , przy okazji rozbudowywując dział płazy na Bocianie :green:

Marfu - 2007-09-17, 23:05

Tylko nie płazy, bo sie zalamia :-)
echis - 2007-09-18, 07:03

powiem tak poki co trwaja rozmowy z wezoslawem, jesli przebiegna pomyslnie bedzie kilka osob czyli te min. 10 aby ta sekcje zalozyc tylko ze naszym dzialaniem bedzie stricte ofiologia, oczywiscie ze zabek nie zostawimy na lodzie ale ja za tym gonic nie bede;-) moim celem sa weze w szczegolnosci vipera berus - zreszta temat jest podany w linku. Temat jest "swiezy"zobaczymy co bedzie dalej...
Wężosław - 2007-09-18, 20:10

No narazie czekamy na zgłoszenia. Potem, na spokojnie będą realizowane kolejne plany i założenia, ale na razie czekamy ....
Jak się będziemy rozwijać, aktywnie działać i mieć jakieś dobre efekty to świetnie, a jak będą leniwce to się ich pogoni. :wink:

camelmk - 2007-09-19, 11:06

no jeśli południe ja się mogę podłaczyć - Kraków - ale odwiedzam okolice Krynicy - tam jest wiele stanowisk naszej ładnej żmiji zygzakowatej, a wiedza o tym gatunku u ludzi z wiejskich okolic jest na pozionie ameby....(utłuc gada łopata bo jeszcze ukąsi)
Wężosław - 2007-09-19, 15:52

Jak ktoś jest chętny to proszę o zgłoszenie mailem. Mój adres: stanislaw.bury@gmail.com
W mailu proszę podać imię, nazwisko, wiek, miejsce zamieszkania, zainteresowania.

green power - 2007-09-19, 15:59

camelmk napisał/a:
wiedza o tym gatunku u ludzi z wiejskich okolic jest na pozionie ameby....
ja spotykam sie z takim podejściem cały czas i ani prośbami i tłumaczeniem, ani groźbami nie mogę niczego zmienić - chłop niby słucha, kiwa głową, a pod nosem mruczy, że on i tak swoje wie.
Tak sobie pomyślaem, że może warto byoby stworzyc coś na zasadzie folderka edukacyjnego (jak np ten o pustułce) - może słowo pisane będzie miało dla prostych ludzi większe znaczenie i powage bo "w końcu jakieś mądre głowy napisały". A w folderku - pokrótce o biologii żmiji, z głownym naciskiem jednak na sprawy praktyczne - co robić w razie spotkania, jak sie pozbyć z posesji, jak postępowac po ukąszeniu... Co Wy na to, Staszku?
a skoro
Mirek napisał/a:
Mazowiecki Urząd Marszałkowski chętnie finansuje wydawnictwa edukacyjne; foldery, plakaty.
to moze udałoby się
Wężosław - 2007-09-19, 17:09

green power napisał/a:
Co Wy na to, Staszku?

A jak najbardziej, już o tym myślałem, ale takie coś to lepiej robić w okolicach wiosny, gdy jest na to zapotrzebowanie, bo teraz zaraz węże się pochowają ludzie na zimę zapomną i jak dostaną taki folder to może on nie zapodziać się do wiosny i nie będzie z niego pożytku.

Zresztą taką akcję edukacyjną można rozszerzyć poza foldery, np robić pogadanki dla uczniów w szkołach, jakieś wystawy, plakaty, artykuły do miejscowych gazetek itd itd.
Plany są, przez zime mam nadzieje sie sprawa z sekcją rozwinie i wyjasni i jak dojdzie do skutku to ruszymy kupą herpetologów na edukacje ludu.