To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Obserwacje ssaków 2010

Accipiter - 2010-12-28, 21:05

28.12.2010 Gierałcice
-dzik , cn. 12 żerujących osobników. Stado obserwowane wieczorem ok 0,5 km od zabudowań wiejskich. Zwierzęta żerowały na odpadach ze zbóż, 3 dość sporych rozmiarów dziki a reszta to najpewniej przelatki i warchlaki.
Tym samym to chyba moja ostatnia tegoroczna obserwacja dzików :green:

TB - 2010-12-28, 21:22

24. grudnia - rozlewisko wopławki - ok. 22 - przywabiony na 100m rudzielec
- szarak

25 grudnia - również rozlewisko - rano - szarak (jednak w innym miejscu)

26 gr. - przed wsią Wrony (kilka km przed giżyckiem od strony zachodniej) - dwa polujące lisy

27. gr - na skraju Kętrzyna od N - ok. 14.30- lis przy norze; dwie kozy;
- rozlewisko wopławki - rano - też dwie sarny (zapewne te same); lis

Jeszcze dziś wieczorem wabiłem dziki na chrumkania lochy, jednak nic nie wyszło (a raczej nic nie było, bo ani rumochy w czasie ucieczki nie słyszałem, i idących dziczków w moją stronę nie zauważyłem)
Pz

Kamil - 2010-12-29, 11:44

28.12.2010
Biebrza i Narew zasypane śniegiem. Ptaków dzisiaj praktycznie nie było, z ssakami też nie lepiej :roll:
Najciekawsza była wydra spod Wizny, poza tym gdzieniegdzie trochę saren i lisów przy drogach.
Na Carskiej Drodze od Laskowca po skrzyżowanie na Trzcianne łosi brak, były jedynie dość świeże ślady ich bytowania. Widziałem za to braci Kłosowskich :wink:

TB - 2010-12-29, 14:10

Kamil napisał/a:
Widziałem za to braci Kłosowskich :wink:

hohoho, no to rarytas :wink:

Anton - 2010-12-29, 18:34

4 sarny na przedmieściach Strzyżowa między budynkami w pobliżu Wisłoka.
Kamil - 2010-12-29, 20:10

TB napisał/a:
hohoho, no to rarytas
W tamtym miejscu to żadna rzadkość :razz: :wink:
Accipiter - 2011-01-01, 13:20

No i rzutem na taśmę wpisuję ostatnią obserwację z 2010 roku :D

Wieczorna obserwacja dzików - w sumie dwie spore watahy. Pierwsza liczyła 15-16 os.
Zwierzęta przeszły ok. 10 m od drzewa na którym siedziałem. Co najmniej 5 dorosłych dzików, pozostałe do młode dziki.
Drugiej watahy w ogóle się nie spodziewałem, byłem mile zaskoczony kiedy po kilku minutach, w "drugim rzucie" pojawiło się ok. 30 dzików :green:
Młode od razy poszły żerować, buchtowały w odpadach ze zbóż, dorosłe dziki krążyły w pobliżu.