To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyrodnicze "BOCIAN"
Wszystko związane z przyrodą

Ssaki - Co zjada kable w samochodzie?

Blanka34 - 2011-04-14, 16:10
Temat postu: Co zjada kable w samochodzie?
Nie znalazłam w wyszukiwarce więc zakładam ten temat (jak już jest a ja nie znalazłam to proszę przenieść)

Od ładnych kilku tygodni COŚ unieruchamia mój samochód. Zimą był spokój, choć jesienią ubiegłego roku kilka razy wymieniałam kable zapłonowe i zapomniałabym o tym a tu proszę, wróciło choć najprawdopodobniej obudziło się po zimie.
Wie ktoś co to za łobuz? Zawsze zjada w nocy.

Basior - 2011-04-14, 16:32

Kuna, może szczur...
Blanka34 - 2011-04-14, 16:38

Hmm, a co mam zrobić by się zniechęciło? Może ktoś miał taki przypadek i poradził sobie?
ZaP - 2011-04-14, 17:14

zainstaluj niejadalne kable
ZaP

Basior - 2011-04-14, 17:16

Widzialem kiedys w niemieckim sklepie specjalny chemiczny odstraszacz, popytaj w sklepach zoologicznych.
Blanka34 - 2011-04-14, 17:58

Dzięki, popytam w sklepach; oczywiście nie o niejadalne kable :razz:
Logan - 2011-04-14, 21:07

W zeszlym roku kuna 3x z rzedu przegryzala mi przewody od chlodnicy (zdaje sie zasmakowala w glikolu ktory jednak jej nie wykonczyl). Poskutkowalo smarowanie przewodow specjalna mascia odstraszajaca oraz przywiazywanie do przewodow klebkow sierci psa. Dodatkowo stosowalem jakis sprej na kuny i urzadzenie ultradzwiekowe. Nie jestem pewny ktora metoda byla najskuteczniejsza ale podzialo :wink: W ostatecznosci mozna zlecic zlapanie kuny w specjalna klatke i wywiezienie jej (sa firmy ktore zajmuja sie min takimi zleceniami, odplatnie).
Blanka34 - 2011-05-03, 19:30

Udało się! Odwiedziłam gospodarza, który ma psa którego czuć z 2metrów. Kilka kłębków jego sierści i sprawa załatwiona, kabelki całe :grin: